GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Οινοποιεία - κοσμήματα στη Δράμα

της Μαρίας Νέτσικα
 
Ίσως ακόμη να μην είναι πολλοί οι οινόφιλοι παγκοσμίως που συνδυάζουν την Ελλάδα με τα πραγματικά ζωηρά, δροσιστικά και φρουτώδη λευκά κρασιά. Οι γνώστες ωστόσο αναγνωρίζουν τη Δράμα ως πατρίδα τέτοιων φοβερών φιαλών Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sémillon και πιο πρόσφατα Ασύρτικου. Η Δράμα μας σερβίρει επίσης, με το κεφάλι ψηλά, τα κοσμοπολίτικα Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo αλλά και Αγιωργίτικα. Ανάμεσά τους, κρασιά συγκλονιστικά.

Μέχρι το 2009 ο αριθμός των οινικών επενδύσεων αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό και εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα. Υπέροχα οινοποιεία, που υποστηρίζονται από ιδιόκτητους αμπελώνες και παράγουν κρασιά με μεγάλη προσωπικότητα. Ένας στρατός πρωτοκλασάτων παραγωγών αφιερωμένων στην ποιότητα και την αισθητική της. Η γοητεία των εγκαταστάσεων περιέχεται στα κρασιά τους.

Και μετά ήρθε η κρίση! Με το αρχικό απότομο πάγωμα, οι οινοποιοί της περιοχής, όπως εξάλλου και ολόκληρης της Ελλάδας, αντέδρασαν με σύνεση. Στράφηκαν με σοβαρότητα προς τις ξένες αγορές. Μέσω αυτών ξαναείδαν την ποικιλιακή σύνθεση των κρασιών τους, δίνοντας χώρο και σε ελληνικά σταφύλια, κυρίως το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά και το Αγιωργίτικο. Έλεγξαν με προσοχή την τιμολόγησή τους. Έβγαλαν στην αγορά και νέες, πιο οικονομικές ετικέτες. Σήμερα, δημιουργούν την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας και ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην αίτηση θέσπισης της ένδειξης Π.Ο.Π. Δράμα!

Με μεγάλη χαρά παρακολουθούμε αυτή την έντονη δραστηριότητα, δοκιμάζοντας τα Δραμινά κρασιά. Φίνα ή πληθωρικά, κατακτούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
 

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή
Το κρασί της Δράμας μπήκε στα ποτήρια των οινόφιλων, μόλις μετά από το 1987. Εκείνη τη χρονιά τα αδέλφια Νίκος και Κώστας Λαζαρίδης, διάσημοι στον κόσμο της μαρμαροβιομηχανίας, αποφάσισαν να μπουν και στον χώρο του κρασιού. Έστησαν αμπελώνες. Υποδειγματικές καλλιέργειες στην κοιλάδα και τους χαμηλούς λόφους στ' ανατολικά της πόλης. Φύτεψαν πολλά σταφύλια, λευκά και ερυθρά, ως επί το πλείστον γαλλικά, για να δουν ποια ταιριάζουν περισσότερο στα αργιλώδη εδάφη και στο ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής τους. Αμπέλια με Sauvignon Blanc, Sémillon, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot και Ροδίτη, Ασύρτικο, Λημνιό φτιάχτηκαν. Τα πρώτα κρασιά του Château Lazaridi κυκλοφόρησαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Πρώτα απ' όλα ξεχώριζαν με την αισθητική της συσκευασίας τους. Φίνο ιταλικό μπουκάλι, ετικέτες φιλοτεχνημένες από καλλιτέχνες της περιοχής σύμφωνα με αρτίστικα πρότυπα που δεν είχαν ακόμη επικρατήσει στην Ελλάδα. Η ποιότητα των κρασιών ήταν αισθητή, έπρεπε όμως να δοκιμαστούν μέσα στον χρόνο και με την επανάληψη να εδραιωθούν στις συνειδήσεις των καταναλωτών. Επισφράγισμα της προσπάθειας η υπουργική απόφαση του 1991 που κατοχύρωσε την παραγωγή των Τοπικών Οίνων Δράμας. Ενός λευκού με έντονη την αίσθηση του φρούτου στο άρωμα και τη γεύση, του πλούσιου τριανταφυλλένιου ροζέ κι ενός ερυθρού με μεγάλη επιδεκτικότητα στην παλαίωση. Αργότερα ακολούθησαν οι Τοπικοί Οίνοι Αδριανής και Αγοράς.

Κοσμοπολίτικη προσέγγιση στο κρασί
Η Δράμα είναι μία από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που εμφανίζουν έντονη αμπελοοινική δραστηριότητα. Ωραιότατα επισκέψιμα οινοποιεία, εξαιρετικά κρασιά και οινοπαραγωγοί προσηλωμένοι στην ποιότητα.

Από τους πρωτοπόρους ανάμεσα τους, η Nico Lazaridi επιμένει στη διασφάλιση της ποιοτικής πρώτης ύλης. Γι' αυτό κι έχει εγκαταστήσει αμπελώνες συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων. Τα κρασιά της παράγονται στο επιβλητικό οινοποιείο, στην Αγορά της Δράμας, κι όλα τους ξεχωρίζουν για την αξιόλογη αντοχή και την αρμονική εξέλιξη μέσα στον χρόνο. Εμβληματικές ετικέτες, τα Château Lazaridi και Μαγικό Βουνό πλαισιώνονται από νεότερες, ήδη πετυχημένες, έως ολοκαίνουργιες προτάσεις. Η ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους δεν μας αφήνει καμιά αμφιβολία για τη διάθεση άνεσης και εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας. Εντύπωση που υπερθεματίζει η εντυπωσιακή κάβα παλαίωσης, η κομψή αίθουσα οινογευστικής και η Gallery Μαγικό Βουνό, όπου εκτίθενται τα έργα των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τις ετικέτες των κρασιών.

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη βρίσκεται στην Αδριανή της Δράμας και στήθηκε το 1992, όταν ο ένας από τους αδελφούς, ο Κώστας Λαζαρίδης, εγκατέλειψε την οικογενειακή επιχείρηση (την οινοποιητική), για να στήσει τη δική του εκμετάλλευση. Ο πρότυπος αμπελώνας του κτήματος, 1.800 στρεμμάτων, είναι φυτεμένος με όλες τις ποικιλίες, ελληνικές και κοσμοπολίτικες, που επιτρέπονται στην περιοχή. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι αισθητικής φύσεως αναζητήσεις συνδυάστηκαν με τις τεχνολογικές απαιτήσεις. Η ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους, στις υπόγειες κάβες παλαίωσης και στο αποστακτήριο επιβεβαιώνει ότι εδώ η σύγχρονη τεχνολογία βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της. Και η γευστική δοκιμή των ανανεωμένων σειρών των κρασιών τους, καταρχάς του λευκού-ροζέ-ερυθρού Αμέθυστου –κρασιών των οποίων ο έντονος, μοντέρνος χαρακτήρας τους δημιούργησε «σχολή»-και στη συνέχεια των single vineyard DCL (Domaine Costa Lazarsisi) εξηγεί απολύτως το νέο διαφημιστικό σλόγκαν: «Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ανανεώνεται μένοντας κλασικό».

Μέσα στο 1998 βγήκαν στην αγορά τα πρώτα κρασιά από το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι της Δράμας. Δημιουργοί του, οι μηχανικοί Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης που με μεθοδικότητα κι επιμονή έστησαν 260 στρέμματα αμπελώνων. Η σειρά λευκό-ροζέ-ερυθρό Τέχνη Αλυπίας και στη συνέχεια αυτή των μονοποικιλιακών Ήδυσμα Δρυός κατέκτησαν γρήγορα τη θέση τους στις καρδιές των φίλων του καλού κρασιού κι έτσι οι δύο Γιάννηδες, παρόλο που προέρχονται από εντελώς διαφορετικό εργασιακό χώρο, συνέχισαν αποφασιστικά την πετυχημένη πορεία τους στον δρόμο του κρασιού. Κι όση φαντασία έβαλαν στα ονόματα των κρασιών τους, άλλη τόση προσοχή έδωσαν στην κατασκευή του ωραιότατου οινοποιείου, το οποίο μέσα στο 2007 διπλασιάστηκε σε μέγεθος.

Στην Αδριανή βρίσκεται και το Κτήμα Μανωλεσάκη ή όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια Κτήμα Γέννημα Ψυχής. Οι αμπελώνες του, έκτασης  150 στρεμμάτων, δημιουργήθηκαν το 1989, σε πλαγιές με μικρές κλίσεις, για να προφυλάσσονται από τον δυνατό αέρα και την υπερβολική υγρασία και 10 χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε το οινοποιείο. Τα κρασιά του από ελληνικές και ξένες ποικιλίες έχουν φανατικούς οπαδούς εντός και εκτός συνόρων. Όχημα στη ραγδαία άνοδο των εξαγωγών αποδείχθηκε η νέα σειρά φρέσκου, ευκολόπιοτου λευκού και ερυθρού Exis.

Το 1998, ο Χριστόφορος Παυλίδης αποφασίζει συγχρόνως με την οικογενειακή επιχείρηση μαρμάρων να ασχοληθεί και με το κρασί. Δημιουργεί το Κτήμα Παυλίδη, στα Κοκκινόγεια Δράμας, πάνω στον δρόμο για το χιονοδρομικό του Φαλακρού και το σπήλαιο του Αγγίτη. Με 600 στρέμματα αμπελώνων, ένα οινοποιείο πρωτοποριακής αισθητικής και ταχύτατη ανάπτυξη, θεωρείται μία από τις πιο φιλόδοξες αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις στον ελληνικό χώρο. Τα κρασιά της σειράς λευκός-ροζέ-ερυθρός Thema διακρίνεται για το μοντέρνο στυλ και τα μονοποικιακά Emphasis για την απίστευτη πληθωρικότητά τους.

Και το 2004 δημιουργείται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, το Κτήμα Μιχαηλίδη. Με 120 στρέμματα αμπελώνων, ενταγμένων σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και καινούργιο οινοποιείο, παράγει κρασιά πιστά στην ποιοτική προσέγγιση που μας έχουν συνηθίσει οι Δραμινοί οινοποιοί.

Τέλος, το 2007, ο γνωστός οινολόγος Μπάκης Τσάλκος, από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης της αμπελουργίας και της οινοποίησης στην περιοχή της Δράμας και της Καβάλας, δημιούργησε την Οινογένεσις. Η πρώτη του μέριμνα ήταν η δημιουργία 200 στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων. Ακολούθησε το οινοποιείο, μεγαλόπρεπο κτίριο με αρχιτεκτονικό ύφος που παραπέμπει σε μακεδονικά αρχοντικά, ανάμεσα στο Δοξάτο και την Αδριανή, για να αντικρίζει το Παγγαίο και το Φαλακρό Όρος. Η πολυετής εμπειρία και η συνεχής προσπάθεια για τη δημιουργία σπουδαίων κρασιών, καταλήγουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα με την πρώτη την οικογένεια κρασιών Φεγγίτες και στη συνέχεια των κρασιών παλαίωσης Δέκα.

Αφήνουμε τη Δράμα, αντιλαμβανόμενοι πως το αμπελοοινικό της παρόν, αποδεικνύει περίτρανα ότι η προσωπική πρωτοβουλία και το μεράκι μπορούν να κάνουν θαύματα.

info
Château Nico Lazaridi, Αγορά Δράμας, τηλ. 25210 82049-50
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Αδριανή Δράμας, τηλ. 25210 82348
Κτήμα Τέχνη Οίνου, Μικροχώρι Δράμας, τηλ. 25210 83626
Κτήμα Μανωλεσάκη, Αδριανή Δράμας, τηλ. 25210 82010
Κτήμα Παυλίδη, Κοκκινόγεια Δράμας, τηλ. 25210 58300
Κτήμα Μιχαηλίδη, Άγιος Αθανάσιος Δράμας, τηλ. 25210 268394
Οινογένεσις, Αδριανή Δράμας, τηλ. 6955 587629WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems