GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Νεμέα
Η δυναμικότερη οινοχώρα της Ελλάδας

της Μαρίας Νέτσικα
photo: Γιώργος Αδαμόπουλος
 
Όπου και να πάτε στη ζώνη της Νεμέας, θα βρείτε αμπέλια. Στην Αρχαία Νεμέα, τις Κλεωνές, το Γυμνό, το Κούτσι, τον Ασπρόκαμπο, τη Δάφνη, το Ψάρι, το Πετρί, τα Αηδόνια... Κι αν, ακολουθώντας τον δρόμο που πηγαίνει από Αηδόνια για Ψάρι, ανεβείτε ψηλά και φτάσετε στην άκρη του Ολίγυρτου Όρους, θ' αγναντέψετε τον καταπράσινο κάμπο σ' όλο του το μεγαλείο. Με ατέλειωτες σειρές από αμπέλια να σκαρφαλώνουν τις πλαγιές. Ανάμεσά τους τα οινοποιεία, συνεχώς αυξάνονται, μιας και η ζώνη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων οινοποιών, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται και σε άλλες περιοχές. Δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε, ότι η Νεμέα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα της ελληνικής οινοπαραγωγής, με αποτέλεσμα τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ετικετών σε όλα τα επίπεδα τιμών και την αναγνωρισιμότητα του brand Νεμέα και του Αγιωργίτικου στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. Το επόμενο βήμα –που όπως και στη Νάουσα συζητιέται έντονα- είναι η δημιουργία αμπελουργικών υποζωνών που θα κατοχυρωθούν νομοθετικά ως διακεκριμένης ποιότητας.
 
Τα αμπελοτόπια της Νεμέας και το Αγιωργίτικο
Ο αμπελώνας της Νεμέας καλύπτει συνολικά 16 κοινότητες κι αναπτύσσεται στον κάμπο μέχρι και τους πρόποδες του Κυλληνίου Όρους, σε έκταση 22.000 στρεμμάτων. Τα αμπέλια αρχίζουν στα 200 και φτάνουν στα 850 μέτρα, με μοναδική ποικιλία σταφυλιού το Αγιωργίτικο. Βαθύ μπλε, με σφαιρικές ρόγες και παχύ φλοιό, το χαρισματικό σταφύλι με τη βελούδινη επιδερμίδα είναι περιζήτητο. Ευδοκιμεί όμως και διαπρέπει εδώ όπου οι δροσεροί βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες, που συνήθως επικρατούν, βοηθούν στην ομαλή ωρίμανσή του. Από το 1971 το κρασί Νεμέα, ένα από τα πιο κλασικά ερυθρά της χώρας μας, ανήκει στην κατηγορία των Ονομασιών Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.
 
Τρεις αμπελουργικές ζώνες = πολλοί τύποι Αγιωργίτικου
Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας. Είναι προφανές πως εμφανίζει κι εξαιρετική ανομοιογένεια. Διαφορετικά υψόμετρα, εδάφη, μικροκλίματα συνθέτουν ένα παζλ πολυπλοκότητας που αυτόματα μεταφράζεται σε πληθώρα από τύπους κρασιού. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οίνου πραγματοποίησε για σειρά χρόνων έρευνες αμπελοοινικού περιεχομένου στην περιοχή. Τα αποτελέσματά τους οριοθετούν τρεις ζώνες παραγωγής: τη χαμηλή, στα πεδινά και στις χαμηλότερες πλαγιές με υψόμετρο γύρω στα 200-320 μέτρα, τη μεσαία, που εκτείνεται στις πλαγιές της ημιορεινής περιοχής, στα 300-650 μέτρα και την ορεινή, στο υψίπεδο του Ασπροκάμπου που φτάνει τα 750-900 μέτρα.
Τα φημισμένα κρασιά της Νεμέας, βαθύχρωμα, με πλούσιο και γεμάτο σώμα παράγονται στις όμορφες λοφοπλαγιές της μεσαίας ζώνης. Είναι εξαιρετικά για παλαίωση στο βαρέλι κι ανάπτυξη πολύπλοκου μπουκέτου, γεμάτου γλυκά μπαχαρικά και πυκνό, όλο φρεσκάδα φρούτο. Κρασιά που μπορούν να προσελκύσουν τους παγκόσμιους λάτρεις του Νέου Κόσμου.
Στα χαμηλότερα υψόμετρα με τα πλουσιότερα εδάφη, τα σταφύλια ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα και φτάνουν στο αλκοολικό δυναμικό των 14-15%. Χάρη σ' αυτό το δυναμικό για υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η αρχική ονομασία της Νεμέας που περιοριζόταν στα ξηρά κρασιά, επεκτάθηκε για να περιλάβει και τα περισσότερο γλυκά.
Στην ψηλή τέλος ζώνη, τα σταφύλια δίνουν κρασιά, με δροσερότερη γεύση και το χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα του Αγιωργίτικου. Αυτά άνοιξαν το δρόμο στην παραγωγή ροζέ κρασιών αλλά και κρασιών τύπου Primeur ή Nouveau, φρέσκων δηλαδή ερυθρών κρασιών που καταναλώνονται μέσα στη χρονιά παραγωγής τους. Τα τελευταία χρόνια πάντως, άρχισαν να παίζουν δυνατά και στην παραγωγή του κλασικού τύπου.
 
Οι Δρόμοι του κρασιού στη Νεμέα
Οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί της περιοχής έχουν δημιουργήσει τους Δρόμους του Κρασιού της Νεμέας και μας προτείνουν επισκέψεις στους αμπελώνες και τα οινοποιεία τους. Κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνουν τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας με πλήθος γευστικών δοκιμών, γαστρονομικά δείπνα, εκθέσεις κ.α. ■
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems