GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Αμπέλια και κρασιά στο Ontario
της Μαρίας Νέτσικα

Οι Καναδοί, αν και ασχολούνται 30(!) μόλις χρόνια με το αμπέλι, αποφάσισαν να μας πείσουν για τη δυνατότητα της cool climate ζώνης τους να παράγει αξιόλογα ελαφρά κρασιά και αρωματικά icewines.

Τα κατάφεραν; Μάλλον ναι.
 
Στον Καναδά, δύο είναι όλες κι όλες, οι περιοχές στις οποίες είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί το αμπέλι. Η Ontario στα ανατολικά και η Βρετανική Κολούμπια στα δυτικά, γύρω από το Vancouver. Εγώ θα σας ξεναγήσω στην πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη χερσόνησο Niagara.


Niagara Peninsula
H Niagara Peninsula βρίσκεται στο νότιο Οντάριο, σε γεωγραφικό πλάτος 43ο. Κι εδώ στηρίζεται το πρώτο σημείο της επιχειρηματολογίας των Καναδών, υπέρ της αμπελοκαλλιέργειάς τους. Διότι, στο ίδιο πλάτος τοποθετούνται οι αμπελώνες της Β. Καλιφόρνιας, ενώ η Βουργουνδία είναι ακόμη πιο βόρεια, στους 47ο. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ετήσιες βροχοπτώσεις που φτάνουν τα 700 με 800 mm, ενώ αρκετά συχνά πέφτουν βροχές κατά την κρίσιμη περίοδο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αποτελούν έναν ιδιαίτερα ανασταλτικό παράγοντα για την αμπελοκαλλιέργεια. Σαν αντιστάθμισμα, ωστόσο, υπάρχει η λίμνη Οντάριο, μια μεγάλη μάζα νερού που έχει σημαντικότατη επίδραση στις θερμοκρασίες και το κλίμα. Διότι, απορροφά και αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες θερμότητας, τις οποίες αποδίδει όταν ο περιβάλλων αέρας και το έδαφος είναι πιο ψυχρά. Καθώς όμως αυτές παγιδεύονται από την απότομη πλαγιά, γνωστή ως Niagara Escarpment (οι περίφημοι καταρράκτες βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα) δημιουργείται ένα συνεχές ρεύμα αέρα, το οποίο μετριάζει τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες και μειώνει το ρίσκο των ανοιξιάτικων και φθινοπωρινών παγετών. Με δύο λόγια, χάρη στη λίμνη Οντάριο η περιοχή μπορεί να επιδοθεί στην αμπελοκαλλιέργεια. 
Κάποτε, πριν από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, η ευρύτερη περιοχή της Niagara Peninsula ήταν ο πυθμένας της τεράστιας λίμνης Iroquois. Έτσι εξηγείται η μεγάλη ποικιλομορφία στα εδάφη, που στο σύνολό τους περιέχουν σημαντική ποσότητα ανόργανων στοιχείων και στραγγίζουν καλά. Διαδοχικά συναντώνται αργιλώδη, αμμώδη, πυριτιούχα στρώματα και δολομίτες.
Από λευκά σταφύλια καλλιεργούνται κυρίως τα: Chardonnay, Riesling, το ντόπιο Vidal και σε μικρότερο ποσοστό τα Sauvignon, Gewürztraminer, Pinot blanc, Pinot Grigio. Από τα ερυθρά: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir και λίγο Gamay. Ο βιολογικός κύκλος των φυτών αρχίζει σχετικά αργά. Τα πρώτα μάτια σκάνε τον Απρίλιο και ο τρύγος, ανάλογα με το σταφύλι, πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Κρασιά Ονομασίας Προέλευσης
Στον Καναδά υπάρχει σύστημα Ονομασιών Προέλευσης, το Vitners Quality Alliance -VQA- μέσω του οποίου ο καταναλωτής μπορεί να αναγνωρίζει τα κρασιά. Το σύστημα, όπως και στην Ευρώπη, στηρίζεται σε μια σειρά προϋποθέσεων που αφορούν στις ζώνες καλλιέργειας, την ποικιλιακή σύνθεση και την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε σάκχαρα. Όταν οι όροι πληρούνται, ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιεί τις εξής γεωγραφικές ενδείξεις στις ετικέτες των κρασιών του: Niagara Peninsula, Pelee Island, Lake Erie North Shore για την περιοχή του Οντάριο και Okanagan Valley, Similkameen Valley, Fraser Valley, Vancouver Island για τη Βρετανική Κολούμπια.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems