GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Μέτσοβο, εις τα βουνά ψηλά εκεί!
της Μαρίας Νέτσικα

Ταξιδεύουμε ψηλά στην Πίνδο και φτάνουμε στο γραφικό Μέτσοβο που σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αβέρωφ ήταν το πιο μεγάλο και νοικοκυρεμένο χωριό που μπορούσες να δεις στους άγριους πετρότοπους, στα δάση ή στα λιβάδια της ραχοκοκαλιάς της Πίνδου. Έτσι συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα. Συνήθως, η πρώτη γνωριμία με το μεγαλοχώρι σε βρίσκει απροετοίμαστο για την  καταπληκτική ζωγραφιά που αντικρίζεις. Η φύση έχει απλώσει τριγύρω τις ομορφιές της αλλά κι ο άνθρωπος δεν πάει πίσω. Έβαλε τη τέχνη του για να φτιάξει ένα χωριό αντάξιο του τόπου που το περιβάλλει. Οι κάτοικοι του Μετσόβου είναι λαμπροί τεχνίτες στα ξυλόγλυπτα, τα υφαντά και τα κεντητά. Τα τυριά τους είναι περιζήτητα, όπως βεβαίως και το κρασί τους.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, άνθρωπος του πνεύματος αλλά και της δράσης, υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός της οινοποιίας Κατώγι Αβέρωφ, μέσω της οποίας οραματίστηκε την αναμπέλωση των άγονων πλαγιών της Πίνδου. Σ' αυτόν τον…άγριο πετρότοπο ανάμεσα στα δάση και στα λιβάδια της ραχοκοκαλιάς της Πίνδου… όπως τον αποκαλεί ο ίδιος, επέλεξε να στήσει τους πιο ορεινούς αμπελώνες που έχει η χώρα μας. Στη θέση Γινιέτς, που στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει αμπελότοπος. Σε υψόμετρο 950-1.000 μέτρων. Κι εδώ αποφάσισε να δοκιμάσει, πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος, την καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon, που πλέον συναντούμε σε κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τους πειραματισμούς του μεγάλου οραματιστή και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Το ερυθρό Κατώγι Αβέρωφ υπήρξε κρασί σταθμός, πολύ πιο μπροστά από την εποχή του και μπήκε απευθείας στη λίστα των πιο αξιόλογων ερυθρών μας. Τα αμπέλια επεκτάθηκαν και σε άλλες τοποθεσίες. Φυτεύτηκαν περισσότερες ποικιλίες, σχεδόν αποκλειστικά διεθνείς.

Σήμερα στο Γίνιετς και στον αμπελώνα της Μονής Αγίου Νικολάου, γνωστό κι ως «το αμπέλι του φτωχού Αγίου» καλλιεργούνται τα Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir και Traminer. Τα κρασιά παράγονται στο ωραιότατο, σχεδιασμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, οινοποιείο που μας περιμένει στην άκρη του οικισμού του Μετσόβου, για ξενάγηση και γευστικές δοκιμές. Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στα κελάρια και στους χώρους παραγωγής, αλλά και ποικίλα οπτικοακουστικά μέσα επιστρατεύτηκαν με έξυπνο τρόπο, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο θεματικό οινικό πάρκο.

Ένα ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο με έντονο οινικό αποτύπωμα
Όσον αφορά στη διαμονή μας, δεν το συζητώ… Δίπλα ακριβώς στο οινοποιείο και με θέα τις βουνοπλαγιές της Πίνδου βρίσκεται το 4* ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ. Η εξωτερική του εμφάνιση είναι σύμφωνη με τις αρχιτεκτονικές φόρμες της περιοχής, ενώ η εσωτερική του διακόσμηση συνδυάζει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, δημιουργώντας μια χαμηλών τόνων, πλην μοναδική αισθητικά, ατμόσφαιρα. Εμπνευσμένο από το κρασί, διαθέτει δωμάτια και σουίτες, που διακρίνονται σε λευκά και κόκκινα! Καθένα -και καθεμία- με ιδιαίτερο όνομα και στυλ, που σηματοδοτείται από το αντίστοιχο κρασί. Μμμ.. δύσκολη η επιλογή ανάμεσα στο φίνο «Ροζέ του Φεγγαριού», το αλέγρο «Floara di Munte», το θερμό «Pinot Noir». Αργότερα, στο σαλόνι του ξενοδοχείου, θα ξεφυλλίσουμε βιβλία, θα ηρεμήσουμε διπλά στο τζάκι με ένα ποτήρι κρασί και ντόπια τυριά. Κατσικίσιο, καπνιστό και μετσοβέλα από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα.

Κι ένα πολύ πρόσφατο νέο. Το ξενοδοχείο-οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο απέσπασε χρυσό βραβείο στη διοργάνωση των Tourism Awards 2015. Τα θερμά μας συγχαρητήρια!

Info
Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο Ιωαννίνων, τηλ. 26560 41010, fax 26560 42397, www.katogi-strofilia.gr

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems