GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Αμπέλια, οινοποιεία και κρασιά στον Νομό Θεσσαλονίκης
της Μαρίας Νέτσικα

Μα καλά, παράγει η Θεσσαλονίκη κρασιά; θα με ρωτήσετε.
Βεβαίως! Στον νομό παράγονται ονομαστά κρασιά. Θα τα ανακαλύψουμε ταξιδεύοντας, με οδηγούς τα χρώματα, τα αρώματα και τις μεθυστικές γεύσεις τους.

Στα παράλια της Θερμαϊκού
Ξεκινάμε από την Επανομή. Πόσες φορές δεν έχουμε πεταχτεί μέχρι εδώ για να φουσκώσουμε τα πανιά του wind surf με τους «καλούς» ανέμους που φυσούν στο ακρωτήρι; Για να χαζέψουμε τα πουλιά στον υγροβιότοπο δίπλα στους αμμόλοφους, για μια σύντομη απογευματινή βουτιά στο ναυάγιο ή για μια... αλλιώτικη βουτιά στους μεζέδες των παραθαλάσσιων ταβερνών.
Στην παραπάνω λίστα των hot spots προσθέτουμε και το Κτήμα Γεροβασιλείου. Μια πανέμορφη και σούπερ εξοπλισμένη τεχνολογικά μονάδα, που περιβάλλεται από τη πράσινη θάλασσα 500 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα φυτεμένου με τις λευκές ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier και τις ερυθρές Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο, Syrah, Grenach Rouge, Merlot. Το έδαφος εδώ είναι αμμώδες, πράγμα που σημαίνει πως στραγγίζει καλά. Το κλίμα μεσογειακό, με ζεστά καλοκαίρια. Καθώς όμως γειτονεύει με τη θάλασσα, απολαμβάνει το δροσερό αεράκι που αποτρέπει την απότομη ωρίμανση των σταφυλιών. Σαν σύνολο, έχουμε ένα ιδανικό οικοσύστημα για την ανάπτυξη αμπελώνων υψηλών προδιαγραφών. Tα κρασιά που παράγονται φέρουν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) Επανομή. Όλα τους καλοοινοποιημένα, προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, με θαυμάσια πολυπλοκότητα και βεβαίως με φανατικούς οπαδούς.
Το κτήμα Γεροβασιλείου φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό Μουσείο Οίνου με παλιά αμπελοοινικά αντικείμενα, την προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη από 1.300 ανοιχτήρια κρασιών και προτείνει σπουδαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Πραγματική απόλαυση πνεύματος και… οινοπνεύματος!
Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης, τηλ. 23920 44567, www.gerovassiliou.gr

Στα ορεινά του νομού
Ο Σοχός, ένα από τα γνωστότερα ορεινά χωριά του νομού Θεσσαλονίκης, με περίφημο κασέρι και φημισμένο καρναβαλι, μας περιμένει στο όρος Βερτίσκος, 70 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν, θα βρούμε τον Ασκό, ένα μικρό, ήσυχο χωριό στις ανατολικές πλαγιές του βουνού. Εκεί ψηλά, στα 550 μέτρα, τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ευνοϊκά για την καλλιέργεια του αμπελιού και η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, είναι ιδανική για την ανάπτυξη του αρωματικού προφίλ των σταφυλιών, διατηρώντας συγχρόνως τη δροσιστική οξύτητα.
Σ' αυτό το οικοσύστημα ο γεωπόνος Θανάσης Αρβανιτίδης και ο αδελφός του Γιώργος έστησαν στη θέση ενός παλιού οικογενειακού αμπελιού, έναν νέο σύγχρονο αμπελώνα 50 στρεμμάτων. Σήμερα από το Κτήμα Αρβανιτίδη καλλιεργούνται οι ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Chardonnay, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah για την παραγωγή των κρασιών τους, Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη, αποκλειστικά από σταφύλια των αμπελώνων τους. Μας εξηγούν τα πάντα για την καλλιέργεια του αμπελιού, την οινοποίηση και την παλαίωση των κρασιών, ενώ διατρέχουμε το γοητευτικό «garage winery». Τα μυστικά της γευστικής δοκιμής θα τα αποκρυπτογραφήσουμε, απολαμβάνοντας τα φινετσάτα λευκά και τα αρμονικά ερυθρά τους, «καθρέφτες» των σταφυλιών από τα οποία φτιάχνονται.
Κτήμα Αρβανιτίδη, Ασκός Θεσσαλονίκης, τηλ. 23950 61626, www.arvanitidis-winery.gr

Από την άλλη πλευρά του βουνού, στη νοτιοδυτική πλαγιά του Βερτίσκου, σε υψόμετρο 650 μέτρων και λίγο πριν από τον παραδοσιακό οικισμό της Όσσας, θα αναζητήσουμε το «αμπελόπαρκο» του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου. Φύση ανήσυχη και πληθωρική ο ίδιος, έδωσε σάρκα και οστά στη δημιουργική του τρέλα ξεκινώντας το 1974 την εγκατάσταση του πάρκου, όπου τα αμπέλια εκτείνονται ανάμεσα σε συστάδες από βαλανιδιές, οξιές, καστανιές. Το Ξινόμαυρο, το Cabernet Sauvignon και το Merlot καλλιεργoύνται δίπλα στις λευκές ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλβαζία, Sauvignon Blanc και Chardonnay. Η οινοποίησή τους γεννά μια μεγάλη γκάμα κρασιών ανάμεσά τους και ο ροζέ, ξηρός Π.Γ.Ε. Πλαγιές του Βερτίσκου, ενώ στο αποσταγματοποιείο φτιάχνουν περίφημα αποστάγματα σταφυλής.
Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, Όσσα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310 519705

Και στα πεδινά
Στα 20 μόλις χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη θα βρούμε τη Νέα Αγχίαλο. Στα όρια των σπιτιών της αρχίζουν οι αμπελώνες. Γραμμικοί με ψηλά, δυνατά φυτά, συνεχίζουν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στη Νέα Μεσήμβρια. Κι εδώ ασχολούνται με το αμπέλι. Απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που οι περισσότεροι κάτοικοι και των δύο χωριών κατάγονται από την Ανατολική Ρωμυλία. Από εκεί έφεραν την εμπειρία της αμπελοκαλλιέργειας, την πήραν μαζί τους όταν μετανάστευσαν στη νέα τους πατρίδα. Σήμερα στους αμπελώνες τους καλλιεργείται ο Ροδίτης για την παραγωγή του λευκού, ξηρού ή ημίξηρου οίνου με Π.Γ.Ε. Μεσήμβριας.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται η Μεσήμβρια Οινοποιητική. Με καινούργιο οινοποιείο, ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος και ο Περικλής Ντράχας μας περιμένουν στην καρδιά του αμπελώνα τους, στον οποίο καλλιεργούν με βιολογικές μεθόδους, εκτός από τον Ροδίτη, τις ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Λημνό, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot. Αν ο καιρός είναι καλός θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε τους αμπελώνες τους, πριν περάσουμε στην αίθουσα γευστικής δοκιμής.
Μεσήμβρια Οινοποιητική, Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, tηλ. 2310 713981, www.mesimvriawines.gr


Στο Καλοχώρι, στην είσοδο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το οινοποιείο της Οινοποιίας Στέλιος Κεχρής. Η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί ξεκινά το 1911, όταν ο Ευάγγελος Κεχρής αποφασίζει να φέρει γυάλινα μπουκάλια από τις Η.Π.Α., με σκοπό την εμφιάλωση κρασιού. Το 1954, με τη δημιουργία της οινοποιίας-ποτοποιίας «Αφοί Κεχρή» η εταιρεία παίρνει τη σύγχρονη μορφή της. Σήμερα, επικεφαλής της οικογενειακής οινοποιίας είναι ο οινολόγος Στέλιος Κεχρής. Δοκιμάζοντας τα κρασιά τους θα διαπιστώσουμε την επιμονή της οικογένειας και στη «μοντέρνα» έκφραση της ρετσίνας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σπιτικά λικέρ που παράγουν, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.
Οινοποιία Στέλιος Κεχρής, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 751283, www.kechri.gr
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems