GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ένα μεθυστικό ταξίδι στην παραθαλάσσια Χαλκιδική
της Μαρίας Νέτσικα

Κασσάνδρα, Σιθωνία και Άθως. Τρεις χερσόνησοι, τρεις διαφορετικές φυσιογνωμίες, τρεις απαράμιλλες φυσικές χάρες. Η Κασσάνδρα μας αφήνει να ταξιδεύουμε χαλαροί στην άκρη των πευκοδασών και να βουτάμε στη γαλήνη του απέραντου γαλάζιου. Η Σιθωνία μας γοητεύει με το καταπράσινο τοπίο, τα απόμερα λιμανάκια, τα ψαροχώρια της. Και το απρόσιτο μυστήριο της Αθωνικής πολιτείας πλέκει την εξωπραγματική αρμονία στη συνύπαρξη φύσης κι ανθρώπου. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε κάποιες φεγγαρόφωτες βραδιές, με ψάρι και κρασί δίπλα στο κύμα, είμαι σίγουρη πως θα δηλώσετε δέσμιοι της μάγισσας Χαλκιδικής. Προτείνω λοιπόν, εναλλακτικό ταξίδι γεμάτο επισκέψεις σε αμπελώνες και γευστικές δοκιμές κρασιών.

Η Κεντρική Χαλκιδική

Τους πρώτους αμπελώνες θα τους βρούμε πλησιάζοντας στον Άγιο Παύλο. Τους βλέπουμε ν' απλώνονται σε χαμηλούς λόφους. Γειτονεύουν με τη θάλασσα που με την αύρα της, εξισορροπεί τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Τα σταφύλια που ως επί το πλείστον καλλιεργούνται είναι τα λευκά Ροδίτης και Sauvignon Blanc για την παραγωγή του φρουτώδους λευκού Τοπικού Οίνου Χαλκιδικής. Αντίστοιχα από τα Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon παράγεται ο ερυθρός Τοπικός Οίνος.
Το τεράστιο logo στην πρόσοψη του κτιρίου δεν αφήνει αμφιβολίες. Φτάσαμε στο οινοποιείο της Ευάγγελος Τσάνταλης, της κραταιάς μακεδονικής οινοποιητικής εταιρείας που από το 1890 (χρονιά που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Θράκη), καλλιεργεί αμπέλια για να παράγει κρασί, τσίπουρο και ούζο. Μεγάλη μονάδα, το παραγωγικό κέντρο της οινοποιίας, περιβάλλεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της. Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο και παρακολουθούμε τη ξενάγηση. Οινοποίηση, παλαίωση, βαρέλια, φιάλες, αποσταγματοποιείο και γευστική δοκιμή κρασιών, ούζων, τσίπουρων, αποσταγμάτων, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Τέλεια!

Στη Σιθωνία
Λίγο παρακάτω, στον κόμβο των Μουδανιών ακολουθούμε τις πινακίδες που μας κατευθύνουν στη Σιθωνία. Αφήνουμε πίσω μας τη Γερακινή, τη Νικήτη και στρίβουμε με κατεύθυνση τον Νέο Μαρμαρά. Λίγα χιλιόμετρα ακόμη και φτάσαμε στο Πόρτο Καρράς. Όλα εδώ ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν ο Γιάννης Καρράς συνεπαρμένος από την ομορφιά του τόπου οραματίσθηκε τη δημιουργία ενός λαμπρού τουριστικού συγκροτήματος που θα περιτριγυρίζεται από πρότυπο αμπελώνα. Έτσι φτιάχτηκε αυτό το πρωτοποριακό, για την τότε Ελλάδα, συγκρότημα. Ίσως φανώ αφόρητα τετριμμένη αν εκθειάσω την ομορφιά των κολπίσκων με τα διάφανα νερά (33, μετρημένοι) που σου δημιουργούν την εντύπωση πως βρέθηκες σε κάποια ακτή τροπικών! Ή της μαρίνας με τα ιστιοπλοϊκά και τα cruisers ή ακόμη τα γήπεδα γκολφ, τένις, τα άλογα ιππασίας και τα mountain bikes που ικανοποιούν κάθε ακατανίκητη επιθυμία για άθληση και fitness. Γι' αυτό θα αρκεστώ στην περιγραφή του αμπελώνα: 4.000 στρέμματα στις ηλιόλουστες πλαγιές του όρους Μελίτωνα. Ο μεγαλύτερος πειραματικός αμπελώνας ελληνικών και ξένων ποικιλιών που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα και που στήθηκε με την καθοδήγηση του μεγάλου γάλλου οινολόγου Emile Peynaud. Το ξηροθερμικό κλίμα και η ευεργετική υγρασία του πελάγους ευνοεί την παραγωγή εκλεκτών κρασιών. Έτσι γεννιέται ένα πολύπλοκο ερυθρό, σαρκώδες, με άφθονα κόκκινα φρούτα. Το Π.Ο.Π. Πλαγιές του Μελίτωνα από Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Λημνιό, μια παλιά ελληνική ποικιλία που αναφέρεται από τον Αριστοτέλη ακόμη. Το αρωματικό, φινετσάτο λευκό Π.Ο.Π. Πλαγιές του Μελίτωνα, παράγεται από τον πετυχημένο συνδυασμό τριών ελληνικών λευκών σταφυλιών: του Ασύρτικου, του Ροδίτη και του Αθηριού. Επισκεπτόμαστε τους αμπελώνες ακολουθώντας την οργανωμένη από το συγκρότημα ξενάγηση και το τέρμα της μας βρίσκει, που αλλού; Στο οινοποιείο, όπου γευόμαστε τα παραπάνω κρασιά κι άλλα, καινούργιες δημιουργίες του κτήματος από τη νέα του εποχή πλέον, ως ιδιοκτησία της οικογένειας Στέγγου.

Η Πολιτεία του Άθως
Αφήνουμε τη Σιθωνία για χάρη της Αθωνικής πολιτείας που, σαφώς, θα επισκεφτούν μόνο οι άρρενες της παρέας. Εμείς, απλώς την περιπλέουμε με το καΐκι. Θάλασσα, πλαγιές πνιγμένες στο πράσινο και το μοβ των βράχων. Έστω κι από μακριά, μπορούμε να αντιληφθούμε την άγρια, την ατίθαση ομορφιά της φύσης που δεν διαταράσσεται από τις σεμνές σιλουέτες των μοναστηριών.
Σε όλα σχεδόν τα Αγιορείτικα μοναστήρια υπάρχει μια μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη της αμπελουργίας και της παραγωγής κρασιού. Σήμερα, σε αρκετά, ζούμε την αναβίωσή της. Από τα πιο γνωστά ανάμεσά τους είναι το Μετόχι της Χρωμίτσας του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα. Η ιδέα της αναγέννησης του αμπελώνα του γεννήθηκε από την Ευάγγελος Τσάνταλης και οι προσπάθειες ευοδώθηκαν το 1981 με την αναγνώριση της ένδειξης Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος, (νυν Π.Γ.Ε. Άγιο Όρος). Ο σημερινός αμπελώνας της μονής είναι γραμμικός, έχει προσαρμοστεί στην απαραίτητη χρήση των μηχανών, αλλά έμεινε ξηρικός όπως και οι παλιοί. Καλλιεργείται μια μεγάλη γκάμα σταφυλιών: τα λευκά Ροδίτης, Αθήρι, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc και τα ερυθρά Λημνιό, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge.
Αξιόλογα κρασιά παράγονται και στο Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου στο Μυλοποτάμο, που ήταν το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας. Η προσπάθεια αναβίωσης του αμπελώνα του ξεκίνησε το 1990 και σήμερα υπάρχουν 50 στρέμματα που τα φροντίζουν οι μοναχοί. Οι ίδιοι τρυγούν τα σταφύλια, τα οινοποιούν, αφήνουν τα κρασιά να ωριμάσουν σε δρύινα βαρέλια και μετά τα εμφιαλώνουν.

Info
Μυλοπόταμος, Καριές Αγίου Όρους, Χαλκιδική, τηλ. 23770 23932, www.mylopotamos.com/winery.htm
Κτήμα Πόρτο Καρράς, Νέος Μαρμαράς, Σιθωνία Χαλκιδικής, τηλ: 23750 71381, www.portocarraswines.gr
Ευάγγελος Τσάνταλης, Άγιος Παύλος Χαλκιδικής, τηλ. 23990 76100, www.tsantali.com

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems