GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Bring your own bottle
 
Ξέρετε πως στον Καναδά και πιο συγκεκριμένα στις επαρχίες του Quebec, του New Brunswick και της Alberta, υπάρχουν εστιατόρια που επιτρέπουν στους πελάτες τους να φέρουν μαζί τους για να πιουν, ένα δικό τους κρασί;
Bring your own bottle ονομάζεται αυτή η πρακτική που αντανακλά τα νέα οινικά, αλλά και… οικονομικά ήθη. Τη συναντάμε και σε ορισμένες πολιτείες των Η.Π.Α. (πιο συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, το New Jersey, την Καλιφόρνια), στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και πολύ πρόσφατα και στη Μεγάλη Βρεταννία.
 
Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζουμε ως οινόφιλοι, από αυτή την τόσο περίεργη για τα δικά μας δεδομένα πρακτική, απλώς σκεφτείτε.
Καταρχάς, μπορούμε να δώσουμε σε μια εξαιρετική βραδιά το προσωπικό μας στίγμα, ιδίως αν φέρουμε ένα σπάνιο ή παλαιωμένο κρασί από την κάβα μας. Κι εδώ αξίζει να θυμηθούμε πως ελάχιστα εστιατόρια διαθέτουν παλιές σοδιές, οι οποίες όμως πολλές φορές αποτελούν τον ιδανικό συνοδό των πιάτων που σερβίρουν. 

Σαφώς όμως, το θέμα είναι κυρίως οικονομικό. Στις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω, οι πελάτες βρήκαν στην πρακτική του «φέρνω το δικό μου κρασί» έναν τρόπο για να αποφύγουν τα υπερτιμολογημένα κρασιά στα εστιατόρια. Και είναι σίγουρο πως θα ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις, αν όντως δεν υπήρχαν περιπτώσεις κρασιών που στον κατάλογο έχουν τιμή… 200 έως και 300% επιπλέον της αρχικής τους.

Βεβαίως, τα περισσότερα εστιατόρια που δέχονται τους πελάτες, οι οποίοι καταφτάνουν με το δικό τους κρασί υπό μάλης, χρεώνουν ένα
cork fee, ένα κόστος δηλαδή για το σερβίρισμά του, για τα ποτήρια που θα χρησιμοποιηθούν και γενικά για τα λειτουργικά έξοδα που του αντιστοιχούν. Η δε πρακτική δείχνει πως στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα «χαμένα», ας τα πούμε, για το εστιατόριο κέρδη από τη μείωση των πωλήσεων σε κρασί, αντισταθμίζονται από την αύξηση του αριθμού των πελατών, αλλά και από τα επιπλέον ή τα ακριβότερα πιάτα που παραγγέλνουν. Επίσης, ορισμένα εστιατόρια εφαρμόζουν την πρακτική μόνο τις καθημερινές, για να ενισχύσουν την -παγκοσμίως πλέον αναγνωρισμένη- χαλαρή κίνηση.

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται σαν να βγαίνουν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, μάθετε ότι και οι γάλλοι εστιάτορες εδώ και καιρό βρίσκονται σε καλό δρόμο. Προσπαθώντας να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε κρασί, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά εξ αιτίας των πολύ αυστηρών ελέγχων που γίνονται πλέον στους οδηγούς, προσφέρουν στους πελάτες τους ένα ειδικό σακουλάκι για να πάρουν μαζί τους το κρασί που έχει απομείνει στη φιάλη. Αναλαμβάνουν επίσης τον πωματισμό με αφαίρεση του αέρα, έτσι ώστε το κρασί να μπορεί να φυλαχτεί για λίγες μέρες.
Οι δε γάλλοι καταναλωτές, οι οποίοι ως γνωστόν αποδοκιμάζουν έντονα την αγγλοσαξονική συνήθεια του να παίρνεις τα «υπόλοιπα» από το εστιατόριο για το σπίτι, στο κρασί φαίνεται πως κάνουν κάποια υποχώρηση.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems