GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
For the morning after...

Η κατανάλωση κρασιού, πάντα με μέτρο... νουθετούν οι γιατροί. Και σε γενικές γραμμές συμφωνείτε και επαυξάνετε. Έλα όμως που μερικές φορές, πίνετε περισσότερο! Ιδίως, κάτι γιορτινές βραδιές, σαν αυτές που σε λίγο θα καταφτάσουν, με υψηλές απαιτήσεις σε δείκτες κοινωνικότητας, κεφιού και διασκέδασης! Και μετά, ξημερώνει το επόμενο πρωινό ή (για να είμαστε και... ρεαλιστές) το επόμενο μεσημέρι. Και εσείς αισθάνεστε αδύναμοι και dizzy, ιδρώνετε, τρέμετε και θέλετε απελπισμένα να απαλλαγείτε από το κεφάλι σας.
 
Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε εδώ και τώρα;
Οι ειδικοί προτείνουν. Πρώτα απ' όλα πρέπει να ανεβάσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας για να σταματήσετε να αισθάνεστε αδύναμοι. Ένα γερό πρωινό (αν καταφέρετε να το πάρετε) θα βοηθήσει. Το καλύτερο φάρμακο, σύμφωνα με τους... έμπειρους Εγγλέζους, φτιάχνεται ως εξής: αδειάστε έναν άσπαστο κρόκο αυγού σ' ένα ποτήρι. Προσθέστε μια μεζούρα κονιάκ, δυο σταγόνες ξύδι, tabasco και λίγο αλατοπίπερο. Πιείτε το με τη μια. Πάντως, καλού κακού, συνιστούν να είστε κοντά στην τουαλέτα!
Στη συνέχεια, πιείτε πολύ νερό. Η αλκοόλη είναι διουρητική και εσείς πρέπει να ενυδατώσετε και πάλι τον κακόμοιρο τον οργανισμό σας. Μην αυτο-κοροϊδεύεστε ωστόσο πιστεύοντας πως έτσι διαλύεται το αλκοόλ που ακόμη περιφέρεται μέσα σας. Αυτό, μόνο ο χρόνος θα το καταφέρει.
Ένα άλλο βήμα (αν και οι γιατροί το θεωρούν ένα μπροστά και τρία πίσω) είναι να πιείτε λίγο αλκοόλ. Μην παραξενεύεστε. Αυτό λειτουργεί, γιατί στην πραγματικότητα ένα μέρος από αυτό που αισθάνεστε -και υποφέρετε- είναι τα συμπτώματα της αναχώρησης της αλκοόλης. Ιδανικό θεωρείται το Bloody Mary. Ο ντοματοχυμός θα σας προσφέρει βιταμίνη C ενώ η βότκα περιέχει ελάχιστα από τα συστατικά που προκαλούν πονοκέφαλο.
 
Και πως θα αποφύγετε το επόμενο hangover;
Ομολογείστε το, ήπιατε πολύ. Όμως αν είχατε φροντίσει να καλύψετε εσωτερικά τα τοιχώματα του στομαχιού σας με ένα λιπαρό φαγητό και αν μειώνατε τον ρυθμό, πίνοντας που και που λίγο νερό, ίσως να υποφέρατε λιγότερο. Το πιο πιθανό όμως είναι πως θα αισθανόσασταν καλύτερα αν είχατε πιει άλλα ποτά. Να θυμάστε ότι, όσο πιο σκούρο είναι ένα ποτό, τόσο περισσότερα στοιχεία που προκαλούν πονοκέφαλο περιέχει. Τα brandy και τα porto είναι τα πιο επικίνδυνα. Το λευκό κρασί και η βότκα, τα λιγότερο. Το κόκκινο κρασί κατατάσσεται στα ενδιάμεσης επικινδυνότητας.
Ακόμη, ότι το αλκοόλ των αφρωδών εισέρχεται ευκολότερα στην κυκλοφορία του αίματος, άρα εσείς μεθάτε γρηγορότερα. Ότι οι καθημερινοί πότες μεταβολίζουν το αλκοόλ γρηγορότερα από τους αμαθείς. Οι γυναίκες μεθούν γρηγορότερα από τους άνδρες. Τέλος ότι με την ηλικία, οι πονοκέφαλοι του hangover γίνονται λιγότερο επώδυνοι, γιατί ο... συρρικνωμένος εγκέφαλός μας έχει μεγαλύτερο χώρο για να απλωθεί πριν να αρχίσει να μας χτυπά στο κρανίο. ■
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems