GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Πωλήσεις κρασιών en primeur

Αυτή την εποχή το Bordeaux έχει πλημμυρίσει από αγοραστές κρασιών και ειδικούς δημοσιογράφους οίνου.
Προς τι η κοσμοσυρροή;
Μα είναι η εποχή που τα μπορντολέζικα châteaux παρουσιάζουν προς δοκιμή τα φρέσκα κρασιά τους, της προηγούμενης σοδιάς. Η πώληση κρασιών «en primeur», όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη διαδικασία, είναι μία γαλλική πρακτική προ-πώλησης κρασιών, πριν ακόμη αυτά να εμφιαλωθούν. Συνήθως η εμφιάλωσή τους πραγματοποιείται τη χρονιά που ακολουθεί την πώληση και τα μεγαλύτερα νούμερα τέτοιων πωλήσεων γίνονται από τους οινέμπορους του Bordeaux.
 
Όσο για το πώς λειτουργεί το σύστημα; Κάθε άνοιξη οι ιδιοκτήτες των μεγάλων grand cru classé châteaux του Bordeaux διοργανώνουν γευστική δοκιμή δειγμάτων των νεαρών κρασιών της προηγούμενης σοδιάς, τα οποία βεβαίως βρίσκονται ακόμη μέσα στα βαρέλια τους. Τα δείγματα δοκιμάζονται από μέλη της Ένωσης Διεθνούς Οινεμπορίου του Bordeaux και στη συνέχεια τα châteaux -ανάλογα με τη βαθμολογία που έχουν λάβει- προσφέρουν προς πώληση ένα ποσοστό της συνολικής τους ποσότητας, σε «καλή» τιμή. Αυτή η ποσότητα φτάνει στους τελικούς αγοραστές μέσω των οινεμπόρων του Bordeaux, τους γνωστούς négociants, οι οποίοι και καθορίζουν την en primeur τιμή. Μόλις αυτή ανακοινωθεί, όσοι τελικοί αγοραστές ενδιαφέρονται, σπεύδουν και βεβαίως πρέπει να πληρώσουν cash. Το κρασί το παραλαμβάνουν συνήθως τη μεθεπόμενη άνοιξη ή καλοκαίρι και τότε επιβαρύνονται με τα επιπλέον έξοδα μεταφοράς και τους πιθανούς δασμούς.
 
Αν αναρωτιέστε σε τι αποσκοπεί όλη αυτή η τόσο μπερδεμένη διαδικασία, θα σας απαντήσω καταρχάς, πως έτσι λειτουργούσε από πάντα. Επιπλέον, με το σύστημα της πώλησης στους ενδιάμεσους négociants, τα châteaux στην ουσία αποφεύγουν το ρίσκο της αδυναμίας πώλησης των κακών σοδιών. Και βεβαίως έχουν ένα… ρευστό έσοδο, πολύ πριν το κρασί εμφιαλωθεί και πωληθεί. Επίσης, οι négociants είναι λίγο ως πολύ υποχρεωμένοι να αγοράσουν ότι πωλούν τα châteaux. Αν αρνηθούν ότι τους προσφέρεται μία κακιά χρονιά, κινδυνεύουν να χάσουν τις συνεργασίες τους για την επόμενη, η οποία μπορεί και να είναι εξαιρετική. Συνεπώς η πώληση en primeur εξασφαλίζει τους οινοπαραγωγούς και δίνει στους οινόφιλους την ευκαιρία να αγοράσουν τις καλές σοδιές των αγαπημένων κρασιών τους, σε σαφώς συμφέρουσες τιμές.
Εκτός από τα grand cru classé, en primeur πωλούνται κι άλλα κρασιά της ευρύτερης περιοχής του Bordeaux, της Βουργουνδίας, των Côtes du Rhône, της Ιταλίας, της Καλιφόρνιας και της Αυστραλίας.WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems