GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Φιάλες, οι ωραίες κοιμωμένες της κάβας

Από την παραδοσιακή κάβα στους συντηρητές κρασιού
 
Όσοι διατηρούν στο σπίτι τους κάβα, γνωρίζουν καλά πως η διαχείρισή της εξελίσσεται σε μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη απασχόληση. Που βασικά συνίσταται στην παρακολούθηση και καταγραφή των φιαλών που εισέρχονται αλλά και αυτών που εξέρχονται ούτως ώστε να έχουμε πάντα το κατάλληλο κρασί για την κάθε περίσταση.
 
Λαμβάνοντας υπ' όψιν πως μια ισορροπημένη κάβα θα πρέπει να στελεχώνεται κατά ένα ποσοστό από κρασιά άμεσης κατανάλωσης και κατά το διπλάσιο από κρασιά παλαίωσης, για μια κάβα που θα περιέχει 40 με 60 κρασιά, μεριμνήστε πάνω-κάτω για: 6-8 λευκά, 2-3 ροζέ, 8-10 ερυθρά ελαφρά και φρουτώδη, 15-20 ερυθρά μέσης δυνατότητας παλαίωσης, 6-10 ερυθρά πλούσια σε σώμα, μακράς παλαίωσης, 2 γλυκά και 2-3 αφρώδη.
 
Το πιο σημαντικό όμως η σωστή συντήρηση των αγαπημένων μας φιαλών.
Το να είναι η κάβα μας αποτελεσματική για να μη καταστραφούν τα κρασιά που της εμπιστευόμαστε. Ας εξετάσουμε λοιπόν, τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων κάβας.
 
Οι παραδοσιακές κάβες
Αυτές οι κάβες είναι συνήθως μεγάλα δροσερά και υγρά δωμάτια με πέτρινους τοίχους μέσα στα οποία τοποθετούνται οι φιάλες. Το έδαφος τους είναι φτιαγμένο από αμμοχάλικο για να απορροφά την συχνά υπερβολική υγρασία και πολλές φορές παρατηρούμε φεγγίτες για τον αερισμό. Αυτές οι κάβες είναι γενικά αρκετά παλιές και υπόγειες. Οι πιο πρόσφατες βρίσκονται τις περισσότερες φορές στο ισόγειο των κατοικιών.
 
Οι μοντέρνες κάβες

Πρόκειται για την εναλλακτική λύση μετατροπής ενός χώρου σε κάβα, ακόμη και αν δεν έχει σχεδιαστεί γι' αυτόν τον σκοπό. Όποιος και αν είναι ο χώρος που επιλέχθηκε πρέπει να αποκτήσει ατμόσφαιρα φρέσκια, υγρή, αερισμένη, και σκοτεινή. Γι' αυτόν τον λόγο μια σειρά από συσκευές δημιουργούν με τεχνητό τρόπο τις συνθήκες που συναντάμε στις παραδοσιακές κάβες. Τα μονωτικά υλικά επιτρέπουν τη σταθερή διατήρηση της θερμοκρασίας ενώ ψυκτικές μονάδες τη διατηρούν χαμηλή.
Μία λύση ακόμη πιο επαναστατική είναι τα δωμάτια-κάβες: τεχνητά δωμάτια στα οποία ο αέρας ψύχεται μηχανικά και τα οποία συγκεντρώνουν όλες τις ιδανικές συνθήκες για την καλή συντήρηση του κρασιού.
 
Οι συντηρητές κρασιού

Οι πιο εύχρηστες κάβες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μια πραγματική κάβα είτε ως χώρος έκθεσης των φιαλών, ενώ συγχρόνως προετοιμάζουν το κρασί για το σερβίρισμα του – είναι ιδανικά ως κάβα ημέρας εστιατορίου. Συνήθως έχουν το μέγεθος ενός ψυγείου και διαθέτουν τέλεια συστήματα εξαερισμού και διατήρησης της θερμοκρασίας καθώς και διαμερίσματα με διαφορετικές θερμοκρασίες για την αποθήκευση των ποικίλων τύπων κρασιού (μέχρι 14 ζώνες με θερμοκρασίες από 6 έως 18οC). Η υγρασία κυμαίνεται σταθερά ανάμεσα στο 70 και 80% της σχετικής και εάν ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το ντουλάπι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες οσμές τότε το φίλτρο αέρα με ενεργό άνθρακα δεν είναι απαραίτητο. ■WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems