GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2011
της Μαρίας Νέτσικα

Χρονιά όψιμη, σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εσοδείες, σχεδόν για όλες τις αμπελουργικές περιοχές, αποδεικνύεται το 2011. Ο ήπιος χειμώνας, η υγρή άνοιξη και το αρχικά δροσερό καλοκαίρι, που και στη συνέχεια δεν μας επιφύλαξε ιδιαίτερες θερμοκρασιακές εξάρσεις, οδήγησαν στην καθυστέρηση των σταδίων του βλαστικού κύκλου των αμπελιών. Σε ορισμένες περιοχές οι βροχές του Ιουνίου προκάλεσαν προβλήματα λόγω έξαρσης των ασθενειών, κυρίως του περονόσπορου, που επέφεραν σημαντική μείωση της ποσότητας παραγωγής. 

Όλα αυτά, όπως κάθε χρόνο, θα τα ανακαλύψουμε τις επόμενες εβδομάδες στο www.wineplus.gr/ με ανταποκρίσεις από τους τρύγους. Οι πληροφορίες φυσικά προέρχονται από πρώτο χέρι, από παραγωγούς και οινολόγους που μοχθούν σε κάθε περιοχή.

Ξεκινάμε από τη Σαντορίνη και τον Γιάννη Παρασκευόπουλο της Γαία Οινοποιητική: «Ο τρύγος ξεκίνησε τις 16 Αυγούστου, μια εβδομάδα αργότερα από πέρυσι. Είναι ένας όψιμος τρύγος που οφείλεται στην υγρή άνοιξη και σε ένα καλοκαίρι χωρίς εξάρσεις, με εξαίρεση τον mini καύσωνα στα τέλη του Ιουνίου, που προκάλεσε τη μείωση της παραγωγής. Ο Ιούλιος ήταν ζεστός και υγρός γιατί τα μελτέμια φέτος άργησαν. Ξεκίνησαν στις αρχές του Αυγούστου, δρόσισαν, οπότε η ωρίμανση στη συνέχεια ήταν αργή, ομαλή. Και ο τρύγος είναι καλός, με μικρότερη απόδοση, η ποσότητα είναι πεσμένη κατά 20%. Τρυγήσαμε όμως ωραιότατο Ασύρτικο, σταφύλια με καλά αρώματα, όπως αυτά του 2009 που ήταν εξαιρετική χρονιά».  

Στην Κεφαλονιά ο τρύγος ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου με τo Sauvignon Blanc και το Λευκό Μοσχάτο. Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος από την οινοποιία Gentilini μου μίλησε για «καλή χρονιά, με οψιμότητα 7 ημερών, εξαιρετική ωριμότητα και καθαρό σταφύλι. Υπήρξε, βεβαίως, μείωση της ποσότητας κατά 20-25% που οφείλεται στην αρραιοραγία λόγω των βροχοπτώσεων του Ιουνίου». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη στη Ρομπόλα από τον Κάμπο των Ομαλών όπου «μέχρι τις 20 Ιουνίου έβρεχε μέρα παρά μέρα! Συνθήκες πρωτόγνωρες για την περιοχή που είχαν σαν αποτέλεσμα την προσβολή από περονόσπορο και τη μείωση της παραγωγής. Ευτυχώς τα φαινόμενα είναι τοπικά, που σημαίνει ότι τα σύννεφα μαζευόταν στον Αίνο, έβρεχε στην κοιλάδα, όχι όμως στις πλαγιές. Έτσι εμείς που παίρνουμε τη Ρομπόλα μας από τις νότιες πλαγιές, που βλέπουν στη Ζάκυνθο, έχουμε εξαιρετικό σταφύλι, με ΔΑΤ (Δυναμικό Αλκοολικό Τίτλο) 11,8% και με οξύτητα 11gr/l. Πολύ καλή αναλογία! Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τον τρύγο της Ρομπόλας στις 24 με 25 Αυγούστου».

Ενθουσιώδης ακούγεται ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου για την Επανομή, που θεωρεί το 2011 «κορυφαία χρονιά, σαν αυτή του 2006 και πολύ καλύτερη, γιατί υπάρχει και η εμπειρία των 5 χρόνων που μεσολάβησαν». Χρόνων που πρόσθεσαν εμπειρία στη διαχείριση του αμπελιού και την επιμονή στην τελειότητα σε ότι αφορά στην ποιότητα του σταφυλιού και στην οινοποίηση. «Ο ήπιος χειμώνας και η υγρή άνοιξη είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η βλάστηση και η ανθοφορία κατά 7-8 ημέρες. Με τις κατάλληλες επεμβάσεις, καταλήξαμε σε οψίμηση 3-4 ημερών, σε σχέση με πέρυσι, συγχρόνως με την ελεγχόμενη παραγωγή. Έτσι για το Sauvignon Blanc, με το οποίο ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 18 Αυγούστου, είχαμε αποδόσεις 550-600 κιλών ανά στρέμμα και εξαιρετική ποιότητα. Σταφύλι υγιές, πράσινο, με καλή οξύτητα στο 12.7% (ΔΑΤ). Σίγουρα βοηθά και η εμπειρία από τη Νότιο Αφρική!».

Αυτά προς το παρόν. Τις επόμενες εβδομάδες θα σας έχω κι άλλα νέα από τους τρύγους.

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems