GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Υψηλό παραμένει το ηθικό των καταναλωτών κρασιού παγκοσμίως

Ευχάριστα είναι τα αποτελέσματα της ετήσιας ποιοτικής έρευνας της Sopexa (εταιρείας που ασχολείται με το marketing των Γαλλικών τροφίμων και ποτών) που εξετάζει τις καταναλωτικές τάσεις παγκοσμίως, τα οποία αποδεικνύουν ότι παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, το ηθικό των καταναλωτών κρασιού παραμένει υψηλό. 

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12 χώρες δείχνει ότι περίπου τα 2/3 των καταναλωτών στις χώρες-μεγάλες καταναλώτριες κρασιού προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων για το 2013.  Οι πιο αισιόδοξοι οινόφιλοι είναι οι Ρώσοι (89%), ακολουθούν οι Καναδοί (85%) και οι Αμερικανοί των Η.Π.Α. (74%). Οι Ευρωπαίοι, είμαστε πιο σκεπτικιστές, με εξαίρεση τους Δανούς! Οι Κινέζοι εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα: μόλις το 58% αναμένει αύξηση πωλήσεων, σε αντίθεση το περυσινό 69% και το 87% του 2011! Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η Κίνα συνεχίζει να θεωρείται αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία βεβαίως, πλέον παρατηρείται ένας τεράστιος «συνωστισμός» με 8.000 εισαγωγείς να προσπαθούν για ένα μερίδιό της. 

Όσον αφορά στις περισσότερο δημοφιλείς χώρες προέλευσης των κρασιών, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία διατηρούν τις πρώτες θέσεις σε ένα τυπικό portfolio. Σημειώστε ότι ένα τυπικό wine portfolio -σήμερα- περιέχει συνολικά 8,7 χώρες προέλευσης, με το νούμερο να υπογραμμίζει την ένταση του ανταγωνισμού. Διαφορετική συμπεριφορά σε ότι αφορά στις δημοφιλείς χώρες προέλευσης των κρασιών δείχνουν οι Κινέζοι καταναλωτές, οι οποίοι αναδεικνύουν την Αυστραλία σε δεύτερη επιλογή, μετά από τη Γαλλία και οι Ελβετοί, οι οποίοι, περισσότερο από τα Γαλλικά, προτιμούν τα Ιταλικά, Χιλιανά, Γερμανικά και Αυστραλέζικα κρασιά. Κι αν φτάσουμε στις πιο περιζήτητες περιοχές, το Bordeaux και η Βουργουνδιά μπορεί να είναι οι προφανείς αγαπημένες στις αγορές της Ασίας, στις υπόλοιπες όμως χώρες προηγούνται οι Languedoc, Côtes du Rhône, Rioja, Τοσκάνη και Veneto!

Οι προτιμήσεις που αφορούν στα στυλ των κρασιών ποικίλουν σημαντικά. Στις Η.Π.Α. οι αγοραστές προτιμούν τις premium ετικέτες και στη συνέχεια τα ροζέ κρασιά, ενώ οι Κινέζοι αναζητούν τα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης, και τις οικονομικές ετικέτες. Τα ποικιλιακά κρασιά συνεχίζουν να είναι πολύ δημοφιλή, σε αντίθεση με τα βιολογικά, τα οποία εκτός Γαλλίας, με την εξαίρεση των ενθουσιωδών καταναλωτών στη Δανία, τις Κάτω Χώρες και την Ιαπωνία, χάνουν τη δημοτικότητά τους. Επίσης, η έρευνα δηλώνει ότι η δημοτικότητα των βιδωτών πωμάτων δεν έχει εξασθενίσει, με το 55% των καταναλωτών να τα αναζητά.

Τέλος, όσον αφορά στις περισσότερο αγαπητές ποικιλίες σταφυλιού, οι ερυθρές είναι οι πιο δημοφιλείς καταλαμβάνοντας τις τέσσερις θέσεις στην κορυφαία πεντάδα: Pinot noir, Cabernet-Sauvignon, Malbec και Merlot. Το Sauvignon Blanc είναι η μόνη λευκή ποικιλία στο top 5.
 
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems