GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Tα στατιστικά στοιχεία του αμπελοοινικού τομέα 2012

Κατά τη διάρκεια του 36ου Διεθνούς Συνεδρίου Αμπέλου και Οίνου που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι (3-7 Ιουνίου), ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) Federico Castellucci παρουσίασε τις κύριες τάσεις που επικρατούν στον παγκόσμιο αμπελο-οινικό κλάδο. Εκτός από τα στοιχεία που αφορούν στην παγκόσμια έκταση των αμπελώνων, την παραγωγή και την κατανάλωση κρασιού, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξη του παγκόσμιου οινεμπορίου αναλύοντας τη θέση των κυριότερων χωρών εισαγωγέων και εξαγωγέων, αλλά και τις τάσεις που σχετίζονται με τις διαφορετικές κατηγορίες κρασιών.

Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Federico Castellucci αναφέρθηκε στα εξής:

Ξεκινώντας από τη συνολική παραγωγή κρασιού παγκοσμίως ή οποία για το 2012 σταμάτησε στα 252 εκ. hl, ήταν δηλαδή κατά ποσοστό 10% χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2011.

Πίσω από αυτή τη μείωση της παραγωγής θα αναζητήσουμε τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και τη μείωση της συνολικής έκτασης του παγκόσμιου αμπελώνα, η οποία πλέον είναι 7.528.000 ha.

Η μείωση της συνολικής παραγωγής κρασιού παγκοσμίως, σαφώς επηρέασε και τις πωλήσεις. Έτσι, το 2012 πουλήθηκε λιγότερο κρασί, σε υψηλότερες ωστόσο τιμές. Η μείωση των διαθέσιμων όγκων των εξαγωγών οδήγησε και σε μείωση των πωλήσεων χύμα, κυρίως σε ότι αφορά στους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Τέλος, παρατηρούμε μια ελαφριά ανάκαμψη της παγκόσμιας κατανάλωσης, κυρίως εκτός Ευρώπης. Η εξέλιξη της παγκόσμιας κατανάλωσης, στα 243 εκ. hl, είναι γενικώς θετική, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη φτάσει στα επίπεδα του 2008.

Στατιστικά στοιχεία του O.I.V. για το 2012
Έκταση αμπελώνων
Η συνολική έκταση του παγκόσμιου αμπελώνα είναι 7.528.000 ha.
Παρατηρούμε μια μικρή μείωση της τάξης του 1% μεταξύ του 2011 και του 2012 (-20.000 ha) η οποία κυρίως οφείλεται στη μείωση του Ευρωπαϊκού αμπελώνα.
Η ανάπτυξη του Ασιατικού αμπελώνα κινείται κυρίως από την Κίνα, της οποίας ο αμπελώνας σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία (+90%).

Παραγωγή κρασιού
Η συνολική παραγωγή κρασιού παγκοσμίως το 2012 ήταν 252 εκ. hl.
Αυτό το χαμηλό επίπεδο, κυρίως για την Ευρώπη, οφείλεται στη μείωση του αμπελώνα της, αλλά και στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τον βλαστικό κύκλο του 2012.
Η Ευρώπη, συνεχίζει να παράγει περισσότερα από τα 2/3 της παγκόσμιας ποσότητας κρασιού, παρόλο που χάνει έδαφος (62.3% σε σχέση 73% το 2001).
Όσο για τις υπόλοιπες ηπείρους; Η Αμερική βρίσκεται στο 20% της συνολικής παργαωγής κρασιού, η Ασία ανέβηκε στο 6.9% από το 4.5% του 2001, η Ωκεανία στο 5.9% και η Αφρική στο 5%.

Κατανάλωση κρασιού
Τα νούμερα της παγκόσμιας κατανάλωσης για το 2012 (243 εκ. hl) δείχνουν την ελαφριά ανάκτηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, μετά από τη σημαντική πτώση που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.
Οι χώρες, οι οποίες ιστορικά είναι, συγχρόνως, μεγάλες παραγωγοί και καταναλώτριες κρασιού, έχουν μειώσει τα επίπεδα της κατανάλωσης. Σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, η κατανάλωση στη Γαλλία μειώθηκε κατά 12%! Στην Ιταλία και την Ισπανία, η μείωση έφτασε στα 27% και 34% αντίστοιχα!
Οι Η.Π.Α. αναδεικνύονται στη μεγαλύτερη αγορά κρασιού παγκοσμίως, σε ότι αφορά στον όγκο. Το 2012 η κατανάλωση έφτασε τα 29 εκ. hl (+37% σε σχέση με το 2000).
Η κατανάλωση κρασιού αυξάνεται κατακόρυφα και στην Ασία. Στη Κίνα παρατηρούμε αύξηση +67% σε σχέση με το 2000.

Παγκόσμια αγορά κρασιού
Οι υψηλότερες τιμές στην αγορά κρασιού του 2012 ήταν το αποτέλεσμα ενός τρύγου με χαμηλές ποσότητες σταφυλιού, αλλά επίσης και μιας άλλης αλλαγής στην αγορά: διότι λιγότερο διαθέσιμο κρασί σήμαινε αυτόματα και λιγότερο χύμα κρασί προς εξαγωγή.
Η παγκόσμια αγορά κρασιού εμφάνισε το 2012 αύξηση 8.3% σε αξία (+ 25.290 εκ. €), παρόλη τη μείωση όγκου (-1.7%), με τη μέση τιμή σε αύξησξ της τάξεως του 10.2% (2.55€/l).

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems