GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ημερολόγιο Οινικών Αναζητήσεων - Dr. Loosen
της Μαρίας Νέτσικα

Συνάντησα τον Ernst Loosen ανταποκρινόμενη στην ευγενική πρόσκληση της Nostos Wines να παρευρεθώ στην παρουσίαση και γευστική δοκιμή των φημισμένων κρασιών του. Στη συνέχεια είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω κατ΄ ιδίαν με τον χαμογελαστό, γεμάτο ενέργεια οινοποιό του Mosel, αποσπώντας επιπλέον «inside» information. Σας μεταφέρω τη συζήτησή μας και βεβαίως τις σημειώσεις μου για τα εξαίρετα Riesling του. 

Mr. Loosen, έχω διαβάσει ότι παρόλο που η οικογένεια σας ασχολείται με την παραγωγή κρασιού εδώ και 200 χρόνια, ο παππούς και ο πατέρας σας δεν είχαν αυτή τη δραστηριότητα ως αποκλειστική απασχόληση. Σε αντίθεση σε εσάς. Σωστά;
Σωστά. Ο παππούς μου ήταν Διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας. Ο πατέρας μου δικηγόρος. Και οι δύο τους ήταν μέλη του Κοινοβουλίου, ακολουθώντας μια παλιά οικογενειακή πολιτική παράδοση. Διατηρούσαν την οινοποιητική επιχείρηση που είχαν κληρονομήσει, χωρίς όμως να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή.

Και εσείς;
Όταν πήρα την απόφαση να αναλάβω το οινοποιείο, το 1988, αποφάσισα ότι θα το έκανα με τον τρόπο του προ-παππού μου. Ότι θα ήταν η αποκλειστική μου απασχόληση και ότι τα κρασιά που θα έφτιαχνα θα έμοιαζαν με τα δικά του, ωραιότατα, παλαιωμένα Riesling.

Που σημαίνει ότι εφαρμόσατε διαφορετικές «νεωτεριστικές» τεχνικές καλλιέργειας και οινοποίησης;
Οι «νεωτερισμοί» που εφάρμοσα στην καλλιέργεια και την οινοποίηση ήταν η επιστροφή στην παράδοση! Διατήρησα τους οικογενειακούς παλαιούς αμπελώνες, ηλικίας τότε 100 χρόνων, που έχουν αυτόριζα φυτά γιατί δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τη φυλλοξήρα. Δεν προχώρησα στην αναμπέλωση με νέα φυτά, όπως με συμβούλευαν όλοι! Μείωσα ακόμη περισσότερο την παραγωγή τους, σταματώντας τη λίπανση. Εφάρμοσα αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης. Και, ακολουθώντας την πρακτική του προ-παππού αφήνω τα κρασιά να ωριμάσουν καιρό στα βαρέλια τους, 2 με 3 χρόνια. Τα αφήνω με τις λάσπες τους. Και με τις ζύμες! Εφαρμόζω, δηλαδή, τεχνικές που ακολουθούσαν για 2.000 χρόνια οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί στην περιοχή του Mosel φτιάχνοντας απίστευτα ξηρά Riesling.  

Μιλώντας για το Mosel, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ζώνης που την καθιστούν ιδανική για την αμπελοκαλλιέργεια;
Βρισκόμαστε -με εξαίρεση τις πρόσφατες αμπελοκαλλιέργειες στη Μεγάλη Βρετανία- στη βορειότερη ζώνη του κόσμου. Η ωρίμανση των σταφυλιών είναι αργή, πολλές φορές ατελής. Εδώ, ο σχιστόλιθος του εδάφους και η επίδραση του υδάτινου όγκου του Mosel (του ποταμού) παίζουν σημαντικό ρόλο. Σε αυτή τη λογική έχει πραγματοποιηθεί και η κατάταξη των Grosse Lage (Grand Cru) αμπελώνων της ζώνης που λαμβάνει υπόψη της την έκθεση, την κλίση και την απόσταση από τον ποταμό. Επιπλέον ο σχιστόλιθος συμβάλει στον «ορυκτό» χαρακτήρα των κρασιών μας.  

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε, δίνοντάς μου ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή των κρασιών που είχαμε πριν από λίγο δοκιμάσει. Σας περιγράφω 4 από αυτά.

2014 Dr. L Riesling Dry
Το βασικό ξηρό κρασί της σειράς Dr. L που προέρχεται από σταφύλια συνεργαζόμενων αμπελουργών. Ευχάριστα φρουτώδες με τυπική μύτη, μετριοπαθή -για Riesling- οξύτητα και φινέτσα σώματος, αποτελεί μια εισαγωγή στον κόσμο των Riesling του Mosel.

2013 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling GG Alte Reben

Ένα καταπληκτικό Riesling από τον Grosse Lage αμπελώνα του κτήματος Ürziger Würzgarten, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ο Κήπος Μπαχαρικών του Ürzig, παραπέμποντας άμεσα στον πικάντικο χαρακτήρα των κρασιών του. Ως το κορυφαίο ξηρό κρασί του αμπελώνα, φέρει επιπλέον την ένδειξη GG (Grosses Gewächs), ενώ τα εξαιρετικά παλαιά φυτά από τα οποία προέρχεται αναφέρονται στην Alte Reben. Ζύμωση στα παραδοσιακά 1.000 λίτρων βαρέλια (fuder) και 12μηνη παραμονή με τις λάσπες, χωρίς ανάδευσή τους. Στο ποτήρι ξεκινά με βοτανικά αρώματα, που εμπλουτίζονται με νότες εξωτικών φρούτων, λεμονιού και lime. Τραγανή οξύτητα, στιβαρή δομή και αλμυρή επίγευση συνθέτουν ένα άκρως φινετσάτο και ισορροπημένο σύνολο.

Από τον ίδιο αμπελώνα δοκιμάσαμε 2 σοδειές όψιμου τρύγου (Spätlese) Riesling, από σταφύλια που δεν είχαν προσβληθεί από βοτρύτη.

2014 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese

Μεγάλος αρωματικός πλούτος. Εσπεριδοειδή γλυκά του κουταλιού, ώριμος ανανάς και μάνγκο, μέλι και κρέμα καραμελέ ξεπηδούν εύκολα από το ποτήρι. Στο στόμα φινέτσα, φοβερή ισορροπία με τη λεπιδωτή οξύτητα να δίνει το τέμπο.

1998 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese

Θαυμάσιο κρασί με φανταιζί χρυσοκίτρινο φόρεμα και κλασική σύνθετη μύτη ώριμου Riesling: κασίς, λεμόνι, σπίρτο. Η γεύση αναπτύσσεται γύρω από τη ραχοκοκαλιά ορυκτότητας, από την πρώτη επαφή με τη γλώσσα μέχρι το απίστευτα μακρύ τελείωμα.


 Διαβάστε ακόμη Mosel, η κρυστάλλινη έκφραση του Riesling

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems