GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
12 ερυθρά από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες
Στην πρόσφατη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI '96 δοκιμάσαμε «12 ερυθρά κρασιά από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες». Ετικέτες με Λημνιώνα, Μαυρούδι, Βλάχικο, Αυγουστιάτη και Μαύρο Καλαβρυτινό από διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες της χώρας, διαφορετικές σοδειές, αλλά και διαφορετικά στυλ οινοποίησης.

Ακολουθούν οι σημειώσεις:

Μαύρο Καλαβρυτινό 2016, Τετράμυθος: Ορεκτικό, φωτεινό κόκκινο χρώμα για το κρασί από τους αμπελώνες της οινοποιίας στο Άνω Διακοπτό της Ορεινής Αιγιάλειας. Μύτη όλο φρεσκάδα, στόμα με μεγάλη φινέτσα. Ο καθαρός φρούτωδης χαρακτήρας χυμού ροδιού εμπλουτίζεται στην επίγευση με νότες πιπεριού. (9.50 - 10.80€)  

Βλάχικο 2015, Zoinos Winery: Είχαμε την ευκαιρία, και την τιμή, να δοκιμάσουμε το ολοκαίνουργιο πειραματικό κρασί της Zoinos από το εξαιρετικά σπάνιο Βλάχικο που καλλιεργείται στους αμπελώνες της Ζίτσας, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Ένα φίνο κρασί με χρώμα στο κόκκινο του ρουμπινιού. Το μυρίσαμε κι ανακαλύψαμε αρώματα δαμάσκηνου που στηρίζονται πάνω σε φόντο γλυκών μπαχαρικών. Το γευτήκαμε και ξαφνιαστήκαμε με τη φρεσκάδα της τονισμένης οξύτητας και το μεταξένιο τελείωμα των τανινών. (10€)

Rossiu di Munte Βλάχικο 2014, Κατώγι: Αφθονία χρώματος και πικάντικου χαρακτήρα σε αυτό το Βλάχικο από τον αμπελώνα της Μονής Βουτσά στο Μέτσοβο. Η μύτη ελευθερώνει αβίαστα πιπεράτες και σοκολατένιες νότες, ενώ η φίνα, αρμονική δομή υποστηρίζεται από ώριμες τανίνες και δυναμική οξύτητα. Προσέξτε και τη μακριά, πικάντικη επίγευση… (22.50€)

Αδάμαστος 2013, Tsantali: Με την ονομασία Μαυρούδι συναντούμε πολλά σταφύλια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το μαύρο χρώμα του φλοιού τους. H Tsantali οινοποιεί Μαυρούδι από τη Μαρώνεια και αποδίδει την καθαρή έκφραση του terroir σε ένα μονοποικιλιακό κρασί μαλακό, πλούσιο, φρουτώδες. Με βαθύ ρουμπινί φόρεμα και άφθονα βατόμουρα σε πικάντικη ατμόσφαιρα. (11.00€)

Fine Mavroudi 2013, Anatolikos Vineyards: Βαθύχρωμο Μαυρούδι από βιολογικούς αμπελώνες, ξηρικούς και μικρής στρεμματικής απόδοσης στα Άβδηρα. Μετά από ζύμωση και 18μηνη ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια, το πυκνό φρούτο του κρασιού τυλίχτηκε κομψά με τον μανδύα του ξύλου. Ωραία δομημένο, με καλοδουλεμένες τανίνες και ζουμερή επίγευση. (21.70€)

Μαυρούδι 2012, Κτήμα Θεοδωρακάκου: Από τους βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες τους στους πρόποδες του Ταΰγετου, η οικογένεια Θεοδωρακάκου μας προτείνει ένα ατόφιο, παραδοσιακό, απολύτως συναρπαστικό Μαυρούδι. Η 12μηνη παραμονή σε δρύινα βαρέλια πρόσθεσε άφθονα μπαχάρια και μυρωδικά βότανα. Ο ίδιος χαρακτήρας κολακεύει τον ουρανίσκο. (10€)


Αυγουστιάτης 2014, Κτήμα Μερκούρη: Βαθύχρωμο, πυκνό ερυθρό από την εξαιρετικά σπάνια ποικιλία της Δυτικής Πελοποννήσου, Αυγουστιάτης. Γεμάτο και θερμό κρασί με εκφραστικό φρούτο, ώριμες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Εντυπωσιακή πολυπλοκότητα που όσο περνά η ώρα κατασταλάζει στην παλέτα των μπαχαρικών. Παράγεται από τους αμπελώνες του πανέμορφου κτήματος στο Κορακοχώρι Ηλείας. (17.60€)

Αυγουστιάτης 2012, Κτήμα Μπριντζίκη: Ακόμη ένας Αυγουστιάτης από την Ηλεία. Η μύτη εκφράζει τον ποικιλιακό χαρακτήρα με ώριμα κόκκινα φρούτα και βότανα, πριν αφήσει το πεδίο στον καπνό και το μέλι. Η δομή υποστηρίζεται από λεπτόκοκκες τανίνες. (15.50€)

Λημνιώνα 2014, Κτήμα Ζαφειράκη: Εξαιρετική γηγενής ποικιλία που χάρις στην ευαισθησία και την επιμονή των οινοποιών δεν χάθηκε από το οινικό στερέωμα. Στα χέρια του μας δίνει ένα ερυθρό με φινέτσα, ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο και ακόμη πιο ελκυστική φρεσκάδα στη γεύση. Κρασί που γοητεύει με την έκφραση κομψότητας που αποπνέει. (18.80€)
    
Λημνιώνα 2013, Κτήμα Θεόπετρα: Βαθύ ρουμπινί χρώμα και σαγηνευτικά αρώματα από φράουλα και κεράσι, καθώς και νύξεις μπαχαρικών κατακλύζουν τη μύτη. Καλοδομημένο κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και τανίνες που χαϊδεύουν το στόμα. Παράγεται από την οικογένεια Τσιλιλή στη Θεόπετρα Καλαμπάκας. (16.70€)

Murra Rossa 2010, Οινοποιητική Μονεμβασιάς: Ο Γιώργος Τσιμπίδης δοκιμάζει τις δυνατότητες της Λημνιώνας στον αμπελώνα της Μονεμβασιάς και με μικρή συμμετοχή Αγιωργίτικου (10%) μας δίνει ένα κρασί πλούσιο αλλά ταυτόχρονα κομψό. Μετά από 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια ξετυλίγει ένα όμορφα εξελιγμένο μπουκέτο μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων. (12.10€)

    
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 2010: Το 1999 η Cavino ανέλαβε τον -αφρόντιστο- αμπελώνα της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. 20 ha στο οροπέδιο του Αγίου Νικολάου στην ορεινή Αιγιαλεία, στα 800 μέτρα υψόμετρο, σε τοποθεσία με συγκλονιστική θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ο αμπελώνας ξαναστήθηκε και τα single vineyard κρασιά του κυκλοφορούν φέροντας υπερήφανα την ονομασία Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Στη βασική ερυθρή του ετικέτα το χαρμάνι Μαύρο Καλαβρυτινό/Μαυροδάφνη (40% - 60%) δίνει ένα σκουρόχρωμο και στιβαρό ερυθρό κρασί. Με σωστό φόντο βανίλιας, δυνατό άρωμα καπνού, πιπέρια και δαφνόφυλλα, καλή δομή και νεύρο. Άγρια γοητεία! (18.80€)
    
Οι τιμές των κρασιών είναι ενδεικτικέςWINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems