GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Grand Musée du Parfum

Ένα δροσερό απόγευμα, στα τέλη Φεβρουαρίου, σταματάμε έξω από το γοητευτικό αρχοντικό του 19ου αιώνα στο υπέρκομψο Faubourg Saint Honoré. Περιχαρείς και πανέτοιμοι για την ξενάγηση στο ολοκαίνουργιο Grand Musée du Parfum, που προτείνει ένα ταξίδι διαμέσου της ιστορίας και της επιστήμης του αρώματος και της αρωματοποιίας, με βοηθό τη σύγχρονη τεχνολογία: hi-tech γραφικά, video και ηχητικές εγκαταστάσεις στην υπηρεσία του αρώματος!

Το οσφρητικό μας ταξίδι ξεκινά στην αρχαιότητα, με την πικάντικη μυρωδιά του Kyphi (Κύφι), ενός θυμιάματος που, όπως αναφέρεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα, χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Στη συνέχεια, η μύτη ταξιδεύει διαμέσου αρκετών μάλλον δυσάρεστων μεσαιωνικών οσμών στη Βιομηχανική Επανάσταση.
Φτάνοντας στον 20ο αιώνα, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο «ρόδινα». Video εγκαταστάσεις σε κομψές οθόνες σκιαγραφούν την ανάδειξη του Παρισιού σε παγκόσμιο κέντρο του αρώματος και τον γάμο του με την υψηλή ραπτική.
Σήμερα, η Γαλλία εξακολουθεί να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία του αρώματος. Άρωμα και καλλυντικά αποτελούν το τρίτο στη σειρά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Προηγούνται η αεροναυπηγική και το κρασί! Δεν προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη η δήλωση του διευθυντή του μουσείου, πως «αν πρέπει να υπάρχει ένα αποκλειστικό μουσείο αρώματος στον κόσμο, αυτό σίγουρα πρέπει να βρίσκεται στο Παρίσι».

Προχωράμε στο δεύτερο τμήμα του μουσείου. Εδώ μαθαίνουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται με τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα και τη μνήμη. Και αμέσως, καλούμαστε να τους βιώσουμε στον «κήπο των αρωμάτων». Όρθιοι κάτω από τα τεράστια πλαστικά λευκά λουλούδια αναγνωρίζουμε τις μυρωδιές που διαχέουν: κανέλα, καπνός, τριαντάφυλλο, πορτοκάλι… ή μήπως μανταρίνι;

Το τρίτο τμήμα, η «Le Nez» (μύτη), επικεντρώνεται στον ρόλο του αρωματοποιού. Μια τεράστια «Κούνια του Νεύτωνα» μας προτείνει να μυρίσουμε 20 ηλεκτρονικές σφαίρες. Καθεμιά τους περιέχουν μια μυρωδιά/συστατικό βάσης ενός αρώματος.

Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου μάς περιμένει η εμπειρία του χαρμανιάσματος αρωμάτων, που παρουσιάζεται μέσω μιας πολυ-αισθητηριακής μουσικής εγκατάστασης. Ένα τεράστιο «μουσικό όργανο της όσφρησης» πλημμυρίζει τον χώρο με ήχο και φως, αναπαριστώντας τη δημιουργία του αρώματος ως ένα μουσικό έργο!

Απαστράπτον και ευωδιαστό, το Grand Musée du Parfum, δυο μόλις μήνες μετά από τα εγκαίνιά του, θεωρείται ήδη ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό και μοναδικό στο είδος του αξιοθέατο.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems