GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Καλοκαίρι 2017 - συνέχεια

Ανυπομονώντας για την κανονική έναρξη της σεζόν, πέρασα το Σαββατοκύριακο δοκιμάζοντας κρασιά, κυρίως νέες κυκλοφορίες που οι αγαπητοί οινοποιοί έχουν την ευχαρίστηση να μου αποστέλλουν.

Μαλαγουζιά 2016, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Η καινούργια ετικέτα του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, η οποία για την ακρίβεια δεν κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά, είναι μία single vineyard Μαλαγουζιά, Π.Γ.Ε. Δράμα. Τα σταφύλια προέρχονται από τον καινούργιο αμπελώνα του κτήματος στο Κατάφυτο Νευροκοπίου. Νευροκόπι, που σημαίνει μεγάλο υψόμετρο (800 – 950 μέτρα) και χαμηλές θερμοκρασίες, από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα. Εδώ, λοιπόν, φυτεύτηκαν περίπου 150 στρέμματα με λευκές ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Sauvignon Blanc και Riesling. Το υψόμετρο, σε συνδυασμό με το αμμο/αργιλο/πηλώδες έδαφος, τη νοτιοανατολική έκθεση και τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας αναμένεται να συμβάλλουν στην απόδοση του καθαρού ποικιλιακού/αρωματικού χαρακτήρα των σταφυλιών.
Η Μαλαγουζιά 2016 (από φυτά μόλις 3 χρόνων) είναι ένα φινετσάτο κρασί. Η αρωματική της κατεύθυνση είναι σαφώς προς τον φρουτώδη χαρακτήρα, ξεχωρίζω εύκολα τα αχλάδια και τα ροδάκινα. Ωραία φρεσκάδα στη γεύση και ευχάριστα τονισμένη οξύτητα. Ανυπομονώ να δοκιμάσω τη σοδειά του 2017, που θα μπει κανονικότατα και στην εμπορική κυκλοφορία. 

Mystirio/14 2016, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος
Εδώ έχουμε την πρώτη natural και single vineyard Σαντορίνη (Π.Ο.Π.). Και εξηγώ: Τα σταφύλια προέρχονται από ένα αμπελοτόπι στον Πύργο με πολύ παλαιά κλήματα. Η αλκοολική ζύμωση αφήνεται να ξεκινήσει αυθόρμητα με τις άγριες ζύμες και εξελίσσεται μαζί με τα στέμφυλα, όπως δηλαδή στην παραγωγή των ερυθρών κρασιών, για 14 ημέρες. Στη συνέχεια απομακρύνονται οι φλοιοί, το κρασί όμως παραμένει με όλες τις οινολάσπες του (λεπτές και μη) για 10 μήνες. Κι όλη η διαδικασία -οινοποίησης και παλαίωσης- πραγματοποιείται χωρίς καμία προσθήκη οινολογικής ουσίας εκτός από το θειώδες της εμφιάλωσης.
Έχοντας διαβάσει την παραπάνω περιγραφή, ανυπόμονη, σερβίρω το κρασί στο ποτήρι. Το χρώμα χρυσοκίτρινο έως κεχριμπαρένιο, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό orange wine. Η μύτη, αρχικά κλειστή, μετά από τον απαραίτητο αερισμό και την προτεινόμενη μετάγγιση σε καράφα, αναδεικνύει τον πολύπλοκο χαρακτήρα της: φουντούκια, καρύδια, χαμομήλι και οι γήινες ορυκτές νότες που παραπέμπουν στο δίδυμο Ασύρτικο/Σαντορίνη. Ένταση στο στόμα, με την επίμονη παρουσία των τανινών να ντύνεται με τη θέρμη της αλκοόλης και τον όγκο της δομής. Αναμενόμενη η μακριά, νόστιμη επίγευση. Κρασί που θέλει, σίγουρα, συνοδό στο τραπέζι με αντίστοιχα έντονο προφίλ!

Esprit du Lac 2016, Κυρ Γιάννη
Για το καινούργιο ροζέ Π.Ο.Π. της Κυρ-Γιάννη επιλέγονται παλαιοί αμπελώνες Ξινόμαυρου (vieilles vignes) στο Αμύνταιο, έχοντας ως κριτήριο, εκτός από την ηλικία, την έκθεση και την ποιότητα των σταφυλιών. Προέρχεται 100% από αφαίμαξη από τη δεξαμενή Ξινόμαυρου που προορίζεται για το ερυθρό κρασί Καλή Ρίζα, οινοποιείται με επιλεγμένες ζύμες που δίνουν ανθικό αρωματικό προφίλ και παραμένει με τις λάσπες και τακτικό batonnage για 4 μήνες.
Οι 5 μήνες που μεσολάβησαν από την πρώτη φορά που δοκίμασα το ροζέ «Πνεύμα της Λίμνης» πρόσθεσαν εκφραστικότητα, χαρακτήρα και νοστιμιά. Το χρώμα του είναι πάντα ορεκτικό παλ ροζ. Στη μύτη μετά από τα λουλούδια εμφανίζονται φράουλες και ρόδια. Μετρημένος ο όγκος στο στόμα κι ευχάριστη η λιπαρότητα. Η δροσιστική οξύτητα και ένας τόνος φυτικότητας που εκφράζεται με το γνωστό άρωμα χυμού ντομάτας καθρεφτίζουν το σταφύλι.WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems