GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από τους τρύγους - 2017

Ο τρύγος του 2017 στη νησιωτική Ελλάδα ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου, ενώ σιγά-σιγά αρχίζουν να πιάνουν δουλεία οι τρυγητές και στις αμπελουργικές ζώνες της ηπειρωτικής χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια του χειμώνα και στη συνέχεια η δροσερή άνοιξη που μας χάρισε αρκετές βροχές μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, έδιναν σημάδια για μια σχετικά όψιμη χρονιά. Οι καύσωνες όμως, κυρίως αυτός του Ιουνίου, και οι υψηλές θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οδήγησαν σε πρωιμότητα 5 – 8 ημερών (σε σύγκριση με μία «κανονική» χρονιά). Επιπλέον, σε ορισμένες ξηρές και άνυδρες περιοχές, όπως η Σαντορίνη, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής. Οι πρώτες εκτιμήσεις των οινοποιών μάς προετοιμάζουν για μια ποιοτική χρονιά με υγιή σταφύλια, καλό αρωματικό δυναμικό, φυσιολογικές οξύτητες και ]σάκχαρα.

Στη συνέχεια σας έχω τις πρώτες ανταποκρίσεις με τις αρχικές εκτιμήσεις για τους μούστους που ζυμώνουν και τα κρασιά που αποζυμώνουν.

Σαντορίνη
Ξεκινάμε την περιήγηση στις αμπελουργικές περιοχές από την όμορφη Σαντορίνη. Όπως μας εξηγεί ο οινολόγος της Santo Wines Νίκος Βαρβαρήγος «Τα αμπέλια, αν και δεν «είχαν κλαδί» γιατί είχαν επηρεαστεί από την περσυνή ξηρασία, πήγαιναν καλά, πολύ καλά. Βοήθησαν και οι βροχές του χειμώνα και της άνοιξης. Ο καύσωνας όμως του Ιουνίου τα αποτελείωσε! Η πτώση της παραγωγής ξεπέρασε το 40%. Εμείς, από τους 1.000 τόνους που πήραμε πέρσι, φέτος κατεβήκαμε στους 600! Ο τρύγος επίσημα ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου, δηλαδή 3-4 ημέρες αργότερα από ότι συνήθως με το Αθήρι, το Μαυροτράγανο και συνεχίσαμε με το Ασύρτικο, τη Μαντηλαριά και τελευταίο το Αηδάνι. Για την ποιότητα… στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός. Τώρα όμως, τα αποζυμωμένα κρασιά έχουν δυνατά αρώματα, δύναμη και στη γεύση, αλκοολικούς τίτλους γύρω στο 14% και ωραίες οξύτητες.» Για μια πολύ καλή χρονιά μιλά και ο Γιάννης Τσέλεπος. «Αρώματα, όγκος, συμπύκνωση, οξύτητα ph:3.00, τα κρασιά είναι πολύ ωραία. Θα ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων χρόνων και τη χάσαμε με τις 2 ημέρες με τον λίβα!» Οι τιμές του Ασύρτικου θα κυμανθούν στα 3.00€ το κιλό.

Επανομή
Πολύ καλή χρονιά με μικρή μείωση της παραγωγής (10 – 15%) έχουμε και στην Επανομή. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου μου εξηγεί ότι «η χρονιά φαινόταν ότι θα ήταν όψιμη, οι μεγάλες όμως ζέστες και η μειωμένη παραγωγή οδήγησαν, τελικά, την έναρξη του τρύγου στις 12 Αυγούστου. Πρώτα τρυγήθηκε το Sauvignon Blanc και συνεχίσαμε με το Chardonnay, το Viognier και τη Μαλαγουζιά με την οποία και τελειώνουμε τη Δευτέρα (28/08) με τα λευκά. Από τα ερυθρά, προχτές πήραμε το Merlot, ξεκινήσαμε και το Syrah. Για τα υπόλοιπα, Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο θα περιμένουμε τον Σεπτέμβριο.» Επισημαίνει ότι «είχαμε πολύ καλά, υγιή σταφύλια. Σε όλη την Ελλάδα ισχύει αυτό, φέτος δεν είχαμε ασθένειες. Τα λευκά κρασιά φαίνεται ότι θα είναι αρωματικά, γεμάτα, με κάπως χαμηλότερη οξύτητα. Τα ερυθρά θα τα δούμε αφού αποζυμώσουν, προς το παρόν μπορώ να πω πως έχουμε πολύ καλή φαινολική ωρίμανση.»

Παγγαίο Όρος
Ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα μου μιλά για μία «πολύ καλή χρονιά, αλλά και μια μυστήρια χρονιά. Ήταν κρύα χρονιά μέχρι τον Ιούνιο. Και μετά είχαμε τρεις καύσωνες. Φοβήθηκα ότι θα έχουμε απότομη ωρίμανση των αρωμάτων χωρίς να ωριμάσουν οι φλοιοί. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε. Κι εμείς, όμως, βοηθήσαμε τα αμπέλια, κάναμε λιγότερο ξεφύλλισμα.» Και συνεχίζει «Παρόλο που στην αρχή φαινόταν ότι θα ήταν όψιμη χρονιά, τελικά μετά κι από τους καύσωνες, ο τρύγος ξεκίνησε κανονικά. Όπως ήταν οι κανονικές χρονιές παλιά! Στις 14 Αυγούστου πήραμε το Pinot Noir και στις 16 Αυγούστου αρχίσαμε με το Sauvignon Blanc. Στη συνέχεια κόψαμε το Sémillon, το Βιδιανό, ξεκινήσαμε με το Chardonnay και το Merlot. Αν ο καιρός συνεχίσει έτσι, στα τέλη Αυγούστου θα πάρουμε το Ασύρτικο, και τα Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Ένας γεμάτος μήνας τρύγου!» Όσο για τα κρασιά; «Από τις δεξαμενές που αποζύμωσαν φαίνεται ότι λευκά είναι αρωματικά με κανονικές οξύτητες. Και τα ερυθρά είναι ιδιαίτερα φρουτώδη.
» 

Αμύνταιο
Νωρίτερα απ' ότι συνήθως ξεκίνησε ο τρύγος και στο Αμύνταιο. Ο Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα μου μιλά για «μια πρώιμη χρονιά με χαμηλή παραγωγή. Με ένα 10ημερο πρωίμηση και 30 – 40% μείωση παραγωγής. Δεν ξέρουμε ακριβώς σε τι οφείλεται η μείωση. Έπαιξαν ρόλο οι παγωνιές του χειμώνα που οδήγησαν σε μικροραγία. Έχουμε μικρές ρόγες σε όλες τις ποικιλίες! Σαφώς συνέβαλε κι ένα χαλάζι τον Μάιο… Δεν ολοκληρώθηκε εντελώς η επικονίαση, εξ ου και πτώση της παραγωγής. Στη συνέχεια, όμως, είχαμε ιδανικές συνθήκες ωρίμανσης.  Άνυδρο καλοκαίρι -εκτός από λίγες βροχές τον Ιούλιο, δυνατές όμως και σύντομες- και ιδανικές θερμοκρασίες (30-31oC την ημέρα και 14-15oC τη νύχτα). Ο τρύγος ξεκίνησε με Μαλαγουζιά, Chardonnay, Pinot Noir και συνεχίζουμε.... Φαίνεται πως θα είναι η δεύτερη χρονιά που θα τρυγήσουμε το Ξινόμαυρο μέσα στον Σεπτέμβρη. Η άλλη ήταν ατο 2010.»

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems