GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Τι είναι το αυθεντικό στη γεύση;
της Εύης Καρκίτη

«Από όλες τις γεύσεις του κόσμου, χωρίς όμως να υπολογίσεις τις θερμίδες ή το πόσο υγιεινό είναι, μπροστά σε ποιο πιάτο θα ήταν αδύνατο να συγκρατηθείς;» με ρωτούσε φίλη βυθισμένη σε γαστριμαργικές φιλοσοφίες. Η απάντηση δεν ήταν και τόσο δύσκολη. Στις τηγανητές πατάτες με τα αυγά, κυρίως τα αυγά που πέφτουν χτυπημένα στο τηγάνι κολλώντας τη χρυσαφένια τους σάρκα πάνω σε μια εξίσου χρυσαφένια πατάτα. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ένα πιάτο περισσότερο «λαμπερό», σωστό ξελόγιασμα για τη γεύση και την όσφρηση, ακόμη και για την αφή, με τη βελούδινη αίσθηση του αυγού πάνω στην τραγανή πατάτα, που κάνει τον ουρανίσκο να μη ξέρει ποιο από τα δύο ν' αγαπήσει πρώτα. Από όλα τα κυριακάτικα «καλά» γεύματα, με τα ψητά, τις γαρνιτούρες, τις σαλάτες, από όλα τα γιορτινά τραπεζώματα, που έπαιρναν ίσως και μέρες να προετοιμαστούν, το μυαλό κόλλησε σε εκείνη την πανδαισία, που όμως υποβάθμιζε η πεζότητα του χαρακτηρισμού «τηγανητές πατάτες με αυγά». Ήταν φυσικά το «κακό» φαγητό, το «πρόχειρο», η ύστατη λύση της μαμάς που δεν προλάβαινε να μαγειρέψει.

Με αυτά τα φαγητά, τα φτιαγμένα στα γρήγορα, τα πασπαλισμένα μάλιστα και με λίγες ενοχές -τουλάχιστον για εκείνες τις γυναίκες που ταύτισαν τη μητρότητα με σταυροφορία(!)- στόχο δεν είχαν να εντυπωσιάσουν. Ούτε να δείξουν τη μαγειρική τους τέχνη. Ήθελαν απλώς κάτι νόστιμο, που θα το φάνε όλοι χωρίς γκρίνιες, χωρίς μούτρα και στραβομουτσουνιάσματα, χωρίς να τους «την πουν» που δεν μαγείρεψαν κάτι καλύτερο και ενδεχομένως ποιοτικότερο. Ήθελαν κάτι απλό και νόστιμο. Ανάμεσα στην απλότητα και την ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει, θα μπορούσε κάποιος να προσδιορίσει την έννοια του αυθεντικού.

Στις μέρες μας, που η παντοκρατορία του «περίτεχνου» (για τους σκεπτικιστές δεν είχε και μεγάλη διαφορά από το «δήθεν») δείχνει να πνέει τα λοίσθια, το αίτημα για αυθεντικότητα φαίνεται να επιστρέφει και όχι μόνο στη μαγειρική. Μοιάζει να γίνεται ένα είδος κινήματος, μια νέα στάση ζωής, που έχει αντιληφθεί ότι δεν χρειάζονται πολλά-πολλά για μείνει κανείς ικανοποιημένος και ευχαριστημένος.

Δεν είναι, βέβαια, πάντοτε εύκολο να γίνει η διάκριση ανάμεσα στο αυθεντικό και το μη αυθεντικό. Μάλιστα, ο Henry James σε μια από τις λιγότερο γνωστές νουβέλες του («Το αυθεντικό», μετ. Αντώνης Περής, εκδ. Κίχλη) αναζητά τα όρια ανάμεσα στο αληθές και το πλασματικό, στο είναι και το φαίνεσθαι, ότι ακριβώς, δηλαδή, ψάχνει να βρει και η εποχή μας. Πολλοί είναι εκείνοι που δείχνουν στο αυθεντικό, τον δρόμο της επιβίωσης στην κρίση, που όχι μόνο ορατό τέλος δεν έχει, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα δημιουργήσει νέες συνειδήσεις. Με άλλα λόγια, έχει φτάσει η καθοριστική στιγμή για επιστροφή στην απλότητα των πραγμάτων, στην αναζήτηση της ατόφιας γοητείας τους, στην απόλαυση που μπορεί κανείς να αντλήσει από αυτά.

Το ερώτημα φαίνεται να είναι πιο καίριο από ποτέ: Τι είναι το αυθεντικό;
Σε κάθε περίπτωση αξίζει κι έχει σημασία, καθένας να δώσει με τα δικά του επιχειρήματα την απάντηση…

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο. 40 του Wine Plus magazine
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems