GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Τα Κρητικά τυριά

Οι ρίζες της εκτροφής αιγοπροβάτων στην Κρήτη χάνονται μέσα στους μύθους της αρχαιότητας. Η μυθολογία θέλει τον πατέρα των θεών, τον Δία, να γεννιέται σ' ένα σπήλαιο, έχοντας συντροφιά και τροφό του μια αίγα, την Αμάλθεια, και να τρέφεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης. Από τότε η κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα. Στηρίζεται σε μικρά ζώα (αίγες, πρόβατα) και καθόλου σε αγελάδες. Επίσης, στηρίζεται στην ελεύθερη βοσκή και δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που να κρατούν κλειστά τα ζώα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα ζώα της Κρήτης είναι όλο το χρόνο ελεύθερα στα βουνά ή στα χειμαδιά και τρέφονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με άγρια χόρτα, με τα απίθανα κρητικά βότανα και τους θάμνους, δεν σταυλίζονται γιατί στα χειμαδιά δεν χιονίζει ποτέ! Η παραδοσιακή αυτή μορφή κτηνοτροφίας στηρίζεται στην εμπειρία πολλών αιώνων, η μόνη ουσιώδης διαφορά της από το παρελθόν έγκειται στο ότι η επεξεργασία του γάλακτος δεν γίνεται πλέον δίπλα στις στάνες αλλά σε σύγχρονες τυροκομικές εγκαταστάσεις, σε εργοστάσια που διατηρούν τις παραδοσιακές μορφές της τυροκομικής, τηρώντας παράλληλα όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων με τρόπο σχολαστικό.

Ανθότυρος
Από τους καλύτερους ελληνικούς ανθότυρους, ο Κρητικός, φτιάχνεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Εξαιρετικά γλυκοφάγωτο λευκό τυρί, κυκλοφορεί φρέσκο, μετά από ωρίμανση λίγων εβδομάδων από την παραγωγή του αλλά και ώριμο, ξηραμένο Το άρωμά του δικαιώνει την ονομασία του, γιατί «ο ανθός των τυριών» μεταφέρει δυνατές μυρωδιές φρεσκάδας και τις νότες των ανοιξιάτικων λουλουδιών από τα οποία τρέφονται τα ζώα.

Γραβιέρα Κρήτης (ΠΟΠ*)
Το εκλεκτότερο σκληρό τυρί της Ελλάδας, η πικάντικη γραβιέρα Κρήτης, απαιτεί πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών. Με πολλές μικρούλες τρύπες στη μάζα της, διαθέτει διακριτικό άρωμα, η γεύση της όμως, αλμυρή και πικάντικη με τόνους μανιταριού, παίρνει τη ρεβάνς.

Κεφαλοτύρι
Το παλαιότερο ελληνικό σκληρό τυρί, παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Η σκληρότητα του αυξάνεται με την παλαίωση,  η γεύση του όμως είναι πάντα αλμυρή, πικάντικη και λιπαρή.

Μυζήθρα
Από τα πιο δημοφιλή Κρητικά τυριά. Κυρίως για την ονειρεμένα μαλακιά, πλούσια και γλυκιά γεύση του. Φρεσκότατο και λευκότατο τυράκι, από πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό τυρόγαλα.

Ξινομυζήθρα Κρήτης (ΠΟΠ)
Άλλη μεγάλη αδυναμία του Κρητικού. Αυτό το λευκό, με μορφή κόκκων σαν αλοιφή τυρί, με τη στεγνή και έντονα ξινή γεύση, μοσχοβολά το τυρόγαλα προβάτου ή κατσικιού από το οποίο φτιάχτηκε. Ωριμάζει τουλάχιστον 2 μήνες.

Πηκτόγαλο Χανιών (ΠΟΠ)
Μαλακό τυρί σαν αλοιφή που παράγεται αποκλειστικά στην περιφέρεια των Χανίων από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου. Η γεύση του είναι ευχάριστα όξινη και το άρωμα του θυμίζει αυτό του γιαουρτιού.

Αν έχετε πρόσβαση σε κρητική οικογένεια, η οποία με τη σειρά της έχει φίλη ή συγγενή κάποιο βοσκό, μπορεί και να δοκιμάσετε και τα σπάνια τυριά: τυροζούλι, ξύγαλο και την υπέροχη στάκα.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems