GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Πόσα παγωτά έφαγες;
της Εύης Καρκίτη

Θυμάμαι που κάποτε το να φας παγωτό ήταν μια σκέτη περιπέτεια. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα παγωτατζήδες τριγύριζαν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Η Καλαμαριά είχε τον δικό της, τον κυρ-Νίκο που έβγαινε τα απογεύματα, πάντα μετά τις πέντε, με το μηχανάκι του. Είχε αντικαταστήσει το καλάθι της μηχανής με ψυγείο, φορούσε άσπρη ποδιά, δίκοχο και στις αυλές τον περίμεναν με ανυπομονησία. Σόγια ολόκληρα ποντάριζαν πάνω του για τις καλοκαιρινές απολαύσεις τους. Όχι ότι το πλανόδιο μαγαζάκι διέθετε καμιά τρομερή ποικιλία. Ξυλάκια κυρίως, εξαιρετικά τραχιά στο στόμα, με κρέμα, κακάο, φράουλα. Αργότερα εμφανίστηκαν τα πλαστικά κύπελλα με τις δυο γεύσεις, μετά με τις τρεις και τελικά οι πύραυλοι που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να σου συμβεί στο σύμπαν του παγωτού. Μαζί τους τίποτε δεν ήταν δεδομένο. Έπρεπε τα μικρά να δίνουν τις μάχες τους όλη τη μέρα για να τα αποκτήσουν. Έπρεπε να είναι φρόνιμα παιδιά, να φάνε όλο το φαΐ τους, να κοιμηθούν το μεσημέρι, να μην εκνευρίσουν τη μαμά, τον μπαμπά, τη γιαγιά, τον γείτονα. Αν όλα πήγαιναν καλά το παγωτό γινόταν δικό τους. Αλλά ακόμη και τρώγοντας το ένοιωθαν να ρισκάρουν. Τα πολλά παγωτά έλεγαν οι μεγάλοι πως έφερναν πονόκοιλο, και ας μην επιβεβαιώθηκε ποτέ αυτό, έπρηζαν τον λαιμό, ανέβαζαν πυρετό. Όσο και αν το θελαν δεν μπορούσαν να φάνε μεγάλες ποσότητες. Η δόση ήταν περιορισμένη, γι αυτό και τα μετρούσαν.

Πόσα παγωτά έφαγες;
Η απάντηση προσδιοριζόταν από εκείνον που ρωτούσε. Άλλο έλεγαν στη μαμά άλλο στο φιλαράκι. Εξάλλου τα καλύτερα παγωτά ήταν εκείνα που τρώγονταν με ενοχική ευχαρίστηση στα κρυφά. Στη συνέχεια έπρεπε να εξαφανιστούν τα πειστήρια του εγκλήματος, το ξυλάκι και το περιτύλιγμα. Ήταν κάτι που έμοιαζε μυστική επανάσταση, κάτι που χάριζε για λίγο την γλυκιά αίσθηση της ανυπακοής. Υπήρχαν παιδιά που κρατούσαν τα ξυλάκια σε συρτάρια στα κομοδίνα τους για να τα κοιτούν το χειμώνα, γεμίζοντας νοσταλγία για τις ζεστές μέρες, τις άδειες μέρες μακριά από το σχολείο. Εκείνα τα χρόνια παγωτό σήμαινε καλοκαίρι, απογευματινή χαύνωση, ανταμοιβή ή κρυφή ηδονή, ελεύθερος χρόνος και ονειροπόληση. Μετά το παγωτό, σπάνια ξεκινούσε αμέσως το παιχνίδι. Υπήρχε ένας χρόνος νεκρός λίγων λεπτών όπου κανείς δεν μιλούσε, κάνεις δεν κοιτούσε κάτι συγκεκριμένο. Ήταν εκείνο το άδειασμα που ακολουθεί πάντα την επιθυμία, όταν αυτή έχει ικανοποιηθεί.

Ήταν επίσης μια εποχή όπου κάνεις δεν μετρούσε τα λιπαρά, τις ποσότητες της χρωστικής, τους τρόπους φύλαξης και διανομής, τα Ε δεν αναφέρονταν καν στα χαρτί. Μεγαλύτερο τρόμο προκαλούσαν οι λεκέδες έτσι όπως έσταζε το παγωτό πάνω στα χρωματιστά καλοκαιρινά μπλουζάκια, που κανένας μπλε ή πράσινος κόκκος δεν ήταν δυνατόν να εξαφανίσει. Παιδικά ρούχα σημαδεύτηκαν για πάντα από ξυλάκι κακάο, ίχνη μιας εποχής που πέρασε πια. Το παγωτό πλέον έχει άλλη χρήση, το τρως ακόμη και καταχείμωνο, χάνεσαι στις ποικιλίες, τις συσκευασίες, έχει αποσυνδεθεί από το καλοκαίρι, τη πιο χαλαρή μας εποχή. Αλλά ακόμη και έτσι παραμένει το πιο δημοφιλές γλύκισμα της παιδικής ηλικίας. Της κάθε ηλικίας. Ακόμη και έτσι δεν έχασε το αναπάντεχο του χαρακτήρα του, ακόμη και έτσι έχει την ικανότητα να σου αλλάξει τη διάθεση. Έστω και για λίγα λεπτά. Για όσα χρειάζονται μέχρι να το καταβροχθίσεις.  
 
Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems