GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Στην όπερα ολοταχώς!
της Μελίνας Μελικίδου

Μουσική και φαΐ, όπερα και υψηλή κουζίνα, οι ομοιότητες τελικά μοιάζουν να είναι περισσότερες από τις διαφορές. Για τους περισσότερους μπον βιβέρ άλλωστε, το τρίπτυχο «καλό φαγητό – φίνο κρασί – ιταλική όπερα» αποτελεί και την επιτομή της καλοπέρασης.

Όπως και στην κουζίνα, έτσι και στην όπερα δεν είναι τόσο τα συστατικά, που θα κάνουν ένα έργο πετυχημένο αλλά ο τρόπος που τα συνδυάζει κανείς όλα μαζί. Οι απίστευτες περιπέτειες ενός μπαρμπέρη ή ο καταδικασμένος έρωτας μια γκέισας με έναν στρατιώτη από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να γεμίζουν θέατρα χρόνια τώρα. Κι όμως το κάνουν.
Η συνταγή, ο μαγικός τρόπος που ένας Βέρντι ή ένας Πουτσίνι δένουν τις νότες με τους στίχους και την πλοκή της ιστορίας είναι αυτά που μας παρασέρνουν.
Ο Ροσίνι, ο οποίος αγαπούσε το καλό φαγητό όσο και τη μουσική του έλεγε: «Το στομάχι είναι ο μαέστρος που κυβερνά τη μεγάλη ορχήστρα των παθών μας… Να τρως, να αγαπάς να τραγουδάς, να χωνεύεις – αυτές είναι αλήθεια οι τέσσερις πράξεις της όπερας που ονομάζουμε ζωή. Όποιος τα προσπερνά χωρίς να τα απολαύσει είναι ένας βλάκας!»

Κάνοντας μια βόλτα από τα πιο γνωστά στέκια της όπερας, σταματάμε στον Φάλσταφ του Βέρντι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς το Γκάρτερ Ιν, το πανδοχείο - ταβέρνα στο οποίο εξελίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής της ιστορίας. Τον ήρωα τον δέρνει η ατυχία του αλλά παραμένει ένας ιππότης και το Γκάρτερ είναι το κάστρο του.
Ένα «μπαρ με προσωπικότητα», το ίδιο σημαντικό ίσως όσο και το Café Momus στην Μποέμ του Πουτσίνι και η ταβέρνα «Τα τρία ξαδέλφια» στην Περισόλ του Όφενμπαχ. Τέλος, στην «Όπερα της πεντάρας» ο Κουρτ Βάιλ μας οδηγεί "στο επόμενο whiskey bar" με το θρυλικό Alabama song, τον ιδανικό ύμνο ενός πότη, ένα τραγούδι που έκαναν διάσημο οι Doors και ο David Bowie.

Ξέρατε ότι:
- Ο Μπετόβεν ετοίμαζε πάντα μόνος του το φαγητό του; Ο θρυλικός συνθέτης είχε τόση εμπιστοσύνη στις μαγειρικές του ικανότητες, που δεν προσέλαβε ποτέ του μαγείρισσα, αφού πίστευε ότι κανείς δεν μπορεί να μαγειρέψει τόσο καλά όπως αυτός!
- Ο Παγκανίνι εκτός από θρυλικός βιολιστής ήταν και θρυλικός μάγειρας και ένα καλό στιφάδο μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον Λουλί;
- Το στομάχι του Χέντελ εκτός από τις κακές κριτικές άντεχε να χωρέσει και τρία μεγάλα γεύματα σε μια καθισιά (ο Μπερλιόζ τον αποκαλούσε «κάδο από χοιρινό και μπύρα»;
- Ο Χάιντν ενίοτε καλούταν να σώσει τις χειρόγραφες παρτιτούρες του από τα χέρια της απρόσεκτης γυναίκας του που τα χρησιμοποιούσε για να βγάζει τα ταψιά από τον φούρνο. Ή πως σε καιρούς λιτότητας δεχόταν να πληρωθεί και σε κρέας; 
 

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems