GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Γευστικές αφηγήσεις ενός πολύπλοκου Σεπτεμβρίου
της Μαρίας Νέτσικα

Τέλη καλοκαιριού στην Κύπρο σημαίνει ζέστη και υγρασία. Ευτυχώς το πρόγραμμα προβλέπει περιήγηση στους αμπελότοπους του νησιού της Αφροδίτης. Το αυτοκίνητο ανηφορίζει στις πλαγιές των βουνών του Τρόοδος, διασχίζει αμπελώνες διαμορφωμένους σε πεζούλες, μας ανεβάζει μέχρι τα 1.100 μέτρα υψόμετρο, για να σταματήσει σε χωριά με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Κοιλάνι, Πελένδρι, Κυπερούντα, Άγιος Αμβρόσιος, Όμοδος, Βάσα… Με μεγάλη μου χαρά ξανα-επισκέπτομαι οινοποιεία, συναντώ παλιούς γνώριμους οινοποιούς, μαθαίνω τα νέα τους, συζητώ την εξέλιξη των κρασιών τους.

Από τις γευστικές δοκιμές επιγραμματικά αναφέρω ορισμένες ετικέτες που ξεχωρίζω για τα καθαρά γευστικά μηνύματα που προσφέρουν. Μοσχάτο 2007, Αγία Μαύρη: ένα ηδονικό, πλούσια αρωματισμένο, με μεγάλη συγκέντρωση γλυκό κρασί. Ξυνιστέρι 2012 Tsiakkas Winery: καλοφτιαγμένο με ωραιότατα αρώματα ώριμων φρούτων ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική της ολοκαίνουργιας ετικέτας του. Ροζέ 2012 Zambartas Wineries: εύρωστο ροζέ από Λευκάδα (Βερτζαμί) και Cabernet Franc, με μεγάλη επιτυχία στη ντόπια αγορά. Κουμανδαρία 2004, Οινοποιείο Κυπερούντας: μια καινούργια προσέγγιση του κλασικού γλυκού κυπριακού κρασιού, δηλαδή 82-83% Ξυνιστέρι που λιάζεται, χωρίς προσθήκη αλκοόλης (μη ενδυναμωμένο) και με 6 χρόνια βαρέλι. Περισσότερα στο Wine Roads of Cyprus Revisited που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του Wine Plus magazine.

Λίγες μέρες αργότερα, βυθίζω τη μύτη μου στο κομψό ποτήρι που μου προσφέρουν. Φλούδα πράσινου lime και άνθη ακακίας, ίσως και αφροξυλιάς. Πυκνός ο τοίχος των αρωμάτων προετοιμάζει για τη χυμώδη, πλούσια γεύση. Η μακριά επίγευση ξαφνιάζει με μια νότα βοτάνων, γρασιδιού, μεταλλικότητας. Με πληροφορούν πως απολαμβάνουμε το εκρηκτικό Sauvignon Blanc 2012 Cloudy Bay. Απέναντί μας η φωτισμένη Ακρόπολη και στα χέρια μας η wine list του GB Roof Garden, το οποίο περιλήφθηκε στη λίστα των εστιατορίων με την καλύτερη λίστα κρασιών στον κόσμο του Wine Spectator. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους υπευθύνους.

Θερμά συγχαρητήρια και στο Κτήμα Άλφα που αναδείχτηκε Οινοποιείο της Χρονιάς 2013 από το περιοδικό Wine & Spirits στη φετινή επετειακή 10η χρονιά ανάδειξης των 100 παγκοσμίως κορυφαίων οινοποιείων. Ανοίγουμε στην υγεία των δημιουργών του μία φιάλη Κτήμα Άλφα ερυθρό 2007. Πάντα πλούσιο, πληθωρικό και γεμάτο, αυτό το χαρμάνι Ξινόμαυρου (20%), Merlot (20%), Syrah (60%) αποδεικνύει ότι δίκαια πήρε τη θέση του ανάμεσα στα αγαπημένα ερυθρά, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά.

Κάθε χρόνο ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί και την επιστροφή στις αγαπημένες συνήθειες, στα γνωστά στέκια. Η έκπληξη στο Café Balkan έρχεται από τα χέρια της καινούργιας μαγείρισσας (της οποίας τα πιάτα έχουμε, βεβαίως, πλειστάκις απολαύσει στο παρελθόν στο εστιατόριο Σκούφος). Νέο μενού, πολλές έξυπνες προτάσεις, νόστιμες εκτελέσεις. Σήμερα όμως, θα σταθώ στο θαυμάσιο επιδόρπιο: ένα cheese cake που συναντά το ιδεώδες διάλειμμα δροσιάς στη μαρμελάδα ντομάτας και τον τριμμένο βασιλικό που περιέχει!  (Προξένου Κορομηλά 3, τηλ. 2310 233992)
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems