GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
La cité du chocolat
της Μαρίας Νέτσικα

Το αυτοκίνητο σταμάτησε στον κεντρικό δρόμο της Tain l’Hermitage, μπροστά στο εργοστάσιο παραγωγής της σοκολάτας Valrhona. Το ελαφρύ ανοιξιάτικο αεράκι ταξίδευε το φίνο άρωμα του κακάο κατευθύνοντας τα βήματά μας στην είσοδο της Cité du chocolat.

Ο επισκέψιμος χώρος της διάσημης σοκολατοβιομηχανίας, η οποία λειτουργεί από το 1922 στην κοιλάδα του Ροδανού, είναι ολοκαίνουργιος. Άνοιξε μόλις τον Οκτώβριο του 2013, και έχει ήδη υποδεχτεί πολλές χιλιάδες επισκεπτών, που δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για να γνωρίσουν την παραγωγής της σοκολάτας. Ίσως προσπαθούν, όπως κι εμείς, να κατανοήσουν το μυστικό της γοητείας της!

Εφοδιασμένοι με το κουτί γευστικής δοκιμής με τις 6 διαφορετικές σοκολάτες για τις διαδραστικές δραστηριότητες ξεκινάμε την ξενάγηση από τη Φάρμα του κακάο. Ένα φιλμ-ταξίδι στις ρίζες της σοκολάτας μάς εξηγεί πώς το terroir, η καλλιέργεια του κακαόδενδρου είδους Theobroma, και οι κατεργασίες των καρπών του είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη των τελικών αρωμάτων και της γεύσης της σοκολάτας. Η τεράστια οθόνη αφής μάς ταξιδεύει στις φυτείες κακάο σε ολόκληρη την υφήλιο. Στάση στην Αφρική για την πρώτη διαδραστική γευστική δοκιμή. Ακολουθώντας τις οδηγίες,  δοκιμάζουμε το καρέ της Abinao και απαντάμε στις ερωτήσεις. Σωστά! Κυριαρχεί η πικρή γεύση, που υποστηρίζεται από έντονες τανίνες, οι οποίες δίνουν εξαιρετικά μακριά επίγευση.

Συνεχίζουμε στην αίθουσα της Chocolaterie, όπου έχει στηθεί ένα ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας σε μικρογραφία (πριν αναρωτηθείτε σας πληροφορώ ότι η Cité du chocolat έχει έκταση 2.000 τ.μ.!). Το καβούρντισμα των σπόρων του κακάο, το σπάσιμο, το χαρμάνιασμα, η κονιορτοποίησή τους και η προσθήκη ζάχαρης, η θέρμανση και η δημιουργία της σοκολατομάζας, η σταθεροποίηση των λιπαρών ουσιών, του επονομαζόμενου βουτύρου του κακάο, η σκλήρυνση, η μεταφορά στα καλούπια, η συσκευασία. Όλα τα στάδια εξηγούνται πλήρως, ορισμένα και μέσω γευστικής δοκιμής. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε το καρέ της Tainori, επίσης πικρής με καθαρά φρουτώδη, ωστόσο, χαρακτήρα.  

Επόμενη στάση, στο Carré des sens, ένα πραγματικό studio των αισθήσεων με διασκεδαστικά τεστ οσμής, γεύσης, αλλά και αφής, ακοής… Δοκιμάζουμε τo καρέ της υπέροχης σκούρης Guanaja πριν προχωρήσουμε στο Comptoir des recettes για να αποκρυπτογραφήσουμε τη συνταγή της σοκολάτας γάλακτος Jivara, της λευκής Ivoire και της ξανθής Dulcey!  

Η Valrhona θεωρείται κορυφαία σοκολάτα από το σύνολο των επαγγελματιών της γεύσης, συνεπώς, η επισκέψιμη πολιτεία της, δεν θα μπορούσε να μην έχει έναν χώρο αφιερωμένο σ’ αυτούς. Στο Labo des chefs, λοιπόν, εξασκούμε -ψηφιακά- τις δεξιότητές μας στην παρασκευή και το στόλισμα των σοκολατένιων πειρασμών.

Δυστυχώς, όλα τα ωραία στη ζωή, κάποια στιγμή τελειώνουν! Αποχωρούμε, μετά από μια τελευταία στάση στη Boutique, όπου πωλούνται 400(!!) διαφορετικά σοκολατένια προϊόντα. Βγαίνοντας, πέφτουμε πάνω σε μια τάξη δημοτικού που ετοιμάζεται να… ορμήσει. Ναι, υπάρχει ειδική διαδρομή με γευστικές δοκιμές που απευθύνονται σε παιδιά (στη γαλλική και την αγγλική γλώσσα).

La cité du chocolat – Valrhona, 12, avenue du President Franklin Roosevelt, Tain l’Hermitage, www.citeduchocolat.com


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems