GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Γαστρονομικά ήθη και έθιμα των λαών

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, άσχετα με το αν δηλώνετε τυχερός τουρίστας σε εξωτικούς παραδείσους ή με το αν βρίσκεστε, απλώς, ως «δυστυχής» businessman σε νέες αγορές, είναι σημαντικό το να κάνετε καλή εντύπωση. Μερικές φορές παρ' όλη την καλή σας διάθεση, αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο απλώς και μόνο επειδή αγνοείτε το savoir faire αυτών των χωρών!

Διαβάστε, λοιπόν, το τι επιτρέπεται και τι θεωρείται ταμπού σε κάθε μια από αυτές.

Μάθετε πως στην Ενωμένη Ευρώπη τα ήθη του τραπεζιού βρίσκονται σε κατάσταση αναπροσαρμογής. Έτσι στις ημέρες μας είναι αποδεκτό το να κόβεις τη σαλάτα με μαχαίρι. Προσοχή όμως! Τα σπαγγέτι τρώγονται αυστηρώς και μόνο με πιρούνι. Αρνηθείτε με θάρρος το κουτάλι που σας προτείνουν οι... αδαείς εστιάτορες. Και όταν το χρησιμοποιήσετε για τη σούπα, ποτέ μη το βάλετε ολόκληρο στο στόμα σας, ρουφήξτε τη σούπα κομψά, από το πλάι. Μη διανοηθείτε να χρησιμοποιήσετε το πιρούνι σας για να κόψετε το τυρί. Και το ψωμί σας, παρακαλώ, μη το κόβετε. Σπάστε το αγνοώντας τα ψίχουλα.

Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ο νούμερο ένα κανόνας της ιεροτελεστίας του πίνειν είναι: άσπρος πάτος! Εξυπακούεται πως ο κάθε... πάτος πρέπει να έχει την πρόποσή του.

Όταν στη Βόρειο Αμερική σας καλέσουν για γεύμα σε εστιατόριο, στην είσοδό του θυμηθείτε: ladies always first. Στους φιλανθρωπικούς χορούς που αποτελούν το άκρον άωτον της βορειοαμερικανικής διασκέδασης, το να περιφέρεσαι μ' ένα ποτήρι κρασιού ή μπύρας στο χέρι είναι must. Και εκπαιδευτείτε τάχιστα στην ψιλοκουβεντούλα γιατί αλλιώς θα θεωρηθείτε... αγροίκος!

Αν στις Αραβικές χώρες σας προσφέρουν κρέας και το αρνηθείτε, έχετε υπόψη σας πως μόλις προσβάλετε σφόδρα τον οικοδεσπότη σας. Όσο και να πεθαίνετε της πείνας μην... γλύψετε το πιάτο σας. Θεωρείται αγένεια. Και προσοχή. Μην τρώτε με το αριστερό χέρι! Στις αραβικές χώρες θεωρείται ακάθαρτο. Χρησιμοποιείστε το δεξί για να φέρετε το φαγητό απευθείας στο στόμα, ξεχνώντας πιρούνια, κουτάλια και λοιπά συναφή.

Στην Ινδία, προτού να ενδώσετε στην προσφορά τροφής και ποτού, αρνηθείτε μερικές φορές. Ειδάλλως κινδυνεύετε να θεωρηθείτε αγενής.

Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου το να εμφανιστείτε σε μια τελετή τσαγιού φορώντας δυνατό άρωμα ή ένα σύννεφο aftershave είναι μεγάλη χοντροκοπιά. Και μόνο στην Κίνα επιτρέπεται να σηκώσετε το μπολ με το ρύζι από το τραπέζι. Να το πλησιάσετε στο στόμα σας και από εκεί να «φτυαρίσετε» το ρύζι. Φυσικά, μόνο με chopsticks!
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems