GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
21 καταπληκτικά ελληνικά τυριά Π.Ο.Π.

7 μαλακά τυριά (αιγο/πρόβειο γάλα)
Ανεβατό Γρεβενών
Γαλοτύρι Ηπείρου
Πηχτόγαλο Χανίων
Κατίκι Δομοκού
Κοπανιστή
Ξινομυζήθρα Κρήτης
Ξύγαλο Σητείας (αιγο/πρόβειο γάλα)

4 τυριά άλμης
Φέτα Μακεδονίας-Θράκης-Ηπείρου-Θεσσαλίας-Κεντρικής Ελλάδας-Πελοποννήσου και Λέσβου (αιγο/πρόβειο γάλα)
Καλαθάκι Λήμνου (πρόβειο γάλα)
Σφέλα Μεσσηνίας (αιγο/πρόβειο γάλα)
Μπάτζος Μακεδονίας-Θεσσαλίας (αιγο/πρόβειο γάλα)

10 Σκληρά τυριά
Γραβιέρα Νάξου (αγελαδινό γάλα)
Σαν Μιχάλη Σύρου (αγελαδινό γάλα)
Γραβιέρα Κρήτης (πρόβειο γάλα, ίσως και αίγινο)
Κασέρι Μακεδονίας- Θεσσαλίας-Ξάνθης και Λέσβου (πρόβειο γάλα)
Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού (πρόβειο γάλα)
Μετσοβόνε (αγελαδινό/πρόβειο γάλα)
Γραβιέρα Αγράφων (αγελαδινό/πρόβειο γάλα)
Κεφαλογραβιέρα Μακεδονίας-Ηπείρου-Ακαρνανίας-Ευρυτανίας και Λέσβου (αιγο/πρόβειο γάλα)
Λαδοτύρι Μυτιλήνης (αιγο/πρόβειο γάλα)
Μανούρι Μακεδονίας-Θεσσαλίας (αιγο/πρόβειο γάλα)


Περισσότερες πληροφορίες για τα...

Φέτα (Π.Ο.Π.)
Η εθνική μας... τυροκομική περηφάνια, η μεγάλη τυροκομική αγάπη του Έλληνα. Φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα του με κατσικίσιο, αλλά με την προϋπόθεση ότι το δεύτερο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνολικού βάρους. Είναι κατάλληλη για κατανάλωση μετά από 2 μήνες ωρίμανσης σε ξύλινα βαρέλια ή μεταλλικούς τενεκέδες, όμως όσο ωριμάζει, η γεύση της αλλάζει προς το καλύτερο. Λευκό, μαλακό τυρί άλμης με γεύση βουτυράτη, ελαφρώς ξινή. Το άρωμά της, ανύπαρκτο στις χαμηλές θερμοκρασίες, αρχίζει, όταν το τυρί ζεσταίνεται, να εμφανίζεται όξινο και λεμονάτο.

Καλαθάκι Λήμνου (Π.Ο.Π.)
Ομολογώ την αδυναμία μου στο λευκότατο και αλμυρό αυτό τυρί, παρεμπιπτόντως, και στο ηλιόλουστο νησί όπου φτιάχνεται. Πρόκειται για μια καθαρόαιμη, τοπική φέτα που στραγγίζει και ωριμάζει σε παραδοσιακά μικρά καλάθια, εξ' ου και το χαρακτηριστικό ανάγλυφο σχήμα της. Με πλούσια και μεστή γεύση, χρωματισμένη από την ιδιαίτερη χλωρίδα της Λήμνου.

Κασέρι (Π.Ο.Π.)
Άλλη μεγάλη αδυναμία του Έλληνα. Αυτό το κίτρινο ημίσκληρο τυρί με τη μαλακιά, λιπαρή και υπόγλυκη γεύση, μοσχοβολά το πρόβειο γάλα (ή μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου) από το οποίο φτιάχτηκε. Αν σας λείπει το παραδοσιακό γλυκοφάγωτο κασέρι των παιδικών μας χρόνων, που είχε γεμάτη γεύση και άρωμα που θυμίζει αμύγδαλα, δοκιμάστε το κασέρι Σοχού.

Γραβιέρα (Π.Ο.Π.)
Η πικάντικη και σκληρούτσικη γραβιέρα απαιτεί πρόβειο (ή αιγοπρόβειο) γάλα και ωρίμανση τουλάχιστον 3 - 6 μηνών. Το χρώμα της είναι κιτρινωπό και στη μάζα της βλέπουμε πολλές μικρές τρύπες. Άρωμα διαθέτει φρουτώδες και διακριτικό, η γεύση της όμως, αλμυρή και πικάντικη με νότες ξηρών καρπών, παίρνει τη ρεβάνς. Η πιο ονομαστή γραβιέρα είναι της Κρήτης και ακολουθούν αυτές της Νάξου (από αγελαδινό γάλα), των Αγράφων (όλες τους Π.Ο.Π). και η υπέροχη της Τήνου.

Λαδοτύρι (Π.Ο.Π.)
Αποκλειστικότητα της όμορφης Λέσβου, το εξίσου όμορφο λαδοτύρι είναι μια απόλαυση στον κόσμο των ελληνικών τυριών. Ωριμάζει μέσα σε λάδι αποκτώντας πλούσια και εξαιρετικά πικάντικη γεύση.

Μανούρι (Π.Ο.Π.)
Από τα πιο δημοφιλή τυριά μας, κυρίως για την ονειρεμένα πλούσια και μαλακιά, υφάλμυρη γεύση του. Φρεσκότατο και λευκότατο τυρί, ηλικίας λίγων μόνο ημερών που φτιάχνεται από τυρόγαλα. Ο πλούτος του σε λιπαρά (36 %) εγγυάται τη συνεκτική του υφή και το ελαφρύ του αλάτισμα μια πλούσια, βουτυράτη, υφάλμυρη γεύση. Αν το αφήσετε να ωριμάσει και να ξεραθεί είναι ιδανικό για τρίψιμο πάνω στα ζυμαρικά. 

Κοπανιστή (Π.Ο.Π.)
Η Κυκλαδίτικη απάντηση στο ροκφόρ φτιάχνεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή και αγελαδινό γάλα. Η σούπερ πικάντικη λευκο-μπεζ κοκκώδης μάζα έχει οξύ, γαλακτώδες, πιπεράτο, αναμμένο άρωμα και φλογισμένη γεύση πιπεριού.

Μετσοβόνε ή Καπνιστό Μετσόβου (Π.Ο.Π.)
Το κλασικό τυρί του Μετσόβου φτιάχνεται από μίγμα πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος. Η σφιχτή και ελαστική του σάρκα ντύνεται με το «μυστήριο» ενός μπουκέτου  από –μετρημένο- καπνό, μανιτάρια και βούτυρο.

Μπάτζος (Π.Ο.Π.)
Λευκό τυρί άλμης από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η γεύση του είναι πικάντικη, αλμυρή και γι' αυτό προτείνεται για τηγάνισμα.

Και ακόμη για τα...

Ανθότυρο
Αυτό το γλυκοφάγωτο λευκό τυρί φτιάχνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Κυκλοφορεί φρέσκο, μετά από ωρίμανση λίγων εβδομάδων από την παραγωγή του. Το άρωμά του δικαιώνει την ονομασία του, γιατί «ο ανθός των τυριών» μεταφέρει δυνατές μυρωδιές φρεσκάδας και τις νότες των ανοιξιάτικων λουλουδιών από τα οποία τρέφονται τα ζώα. (Εκκρεμεί η αίτηση για τον χαρακτηρισμό του ως ΠΟΠ)

Κρασοτύρι
Μαλακό λευκό ή κίτρινο, πρόβειο ή γιδινό τυρί που φτιάχνεται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το παράδοξο στην παραγωγή του είναι η ωρίμανση για 2 έως 12 μήνες μέσα σε λάσπες κρασιού. Έτσι εξηγούνται και οι αρωματικές πινελιές κρασιού και βουτύρου που ανακαλύπτουμε όταν το γευόμαστε.

Διαβάστε και τους συνδυασμούς τους με ταιριαστά κρασιά στο: Κρασί και τυρί: το adagio της γευστικής αρμονίας

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems