ENG

Έμμετρος λόγος λευκός 2019, Tsantali

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΕΜΜΕΤΡΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: TSANTALI
Εσοδεία: 2019
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά 100%
Οινοποίηση: κρυοεκχύλιση
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 10,50€

Με το καλοκαίρι να ανυπομονεί να πάρει τη σκυτάλη, ευελπιστούμε πως σύντομα θα ταξιδέψουμε και πάλι, τουλάχιστον στις κοντινές, αγαπημένες διαδρομές.

Εν αναμονή, λοιπόν της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων, σας προσκαλώ σε μία σύντονη, νοερή απόδραση στην κεντρική Χαλκιδική. Φανταστείτε πως αφήνουμε την πόλη και παίρνουμε τον δρόμο για τα πρώτα πόδια της χερσονήσου. Σε λίγα λεπτά φτάνουμε στον Άγιο Παύλο και τη Νέα Γωνιά. Καθώς οδηγούμε, βλέπουμε τους σχηματισμούς των αμπελιών, αριστερά και δεξιά του δρόμου, να πυκνώνουν. Εκτείνονται σε χαμηλούς λόφους δίπλα στη θάλασσα, η οποία με την αύρα της εξισορροπεί τις ακραίες θερμοκρασίες.

Το τεράστιο logo στην πρόσοψη του κτιρίου δεν αφήνει αμφιβολίες. Φτάσαμε στο οινοποιείο της εταιρείας Τσάνταλη. Μεγάλη μονάδα, το παραγωγικό κέντρο της μακεδονικής οινοποιητικής εταιρείας περιβάλλεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της. Η οικογένεια Τσάνταλη δημιουργεί οίνους και αποστάζει τσίπουρο και ούζο από το 1890. Σήμερα, η τρίτη γενιά συνεχίζει να παράγει οίνους από τους αμπελώνες της στη Ραψάνη Ολύμπου, τη Νάουσα, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος και στην ξακουστή από την εποχή του Οδυσσέα, Μαρώνεια Θράκης.

Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο και παρακολουθούμε την ξενάγηση. Επίσκεψη στους χώρους παραγωγής, παλαίωσης και στο αποσταγματοποιείο, πριν καταλήξουμε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για γευστική δοκιμή κρασιών, τσίπουρων και αποσταγμάτων σταφυλής.

Μαθαίνουμε ότι «στη Χαλκιδική της αρχαιότητας παράγονταν φημισμένα κρασιά. Μαρτυρίες που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. αναφέρουν τον λευκό αυστηρό (ξηρό) και τον μαλθακό (ημίγλυκο) οίνο της Μένδης (πόλης στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κασσάνδρας). Φημισμένες για τα κρασιά τους ήταν επίσης η Άκανθος (η σημερινή Ιερισσός) και η Άφυτις (η σημερινή Άφυτος), ενώ στα Στάγειρα, τη γενέτειρά του, ο Αριστοτέλης φύτεψε τον πρώτο πρότυπο αμπελώνα. Σήμερα, το αμπέλι καλλιεργείται στην κεντρική και την ορεινή Χαλκιδική, στη Σιθωνία και το Άγιο Όρος.»

Και δοκιμάζουμε τον λευκό Έμμετρο Λόγο 2019, με τη νέα του ποικιλιακή σύνθεση, δηλαδή 100% Μαλαγουζιά.  

Το κρασί στο ποτήρι εμφανίζει όμορφη λαμπερότητα σε λευκοκίτρινο φόντο με πράσινες ανταύγειες.
Στη μύτη, έντονος ο φυτικός χαρακτήρας, εκφράζεται με τη συνύπαρξη πράσινης πιπεριάς, δυόσμου, εσπεριδοειδών και ώριμου βερίκοκου.
Στο στόμα είναι ντελικάτη και δροσερή, φρέσκια, με όχημα την οξύτητα.

Ότι πρέπει για να συνοδεύσουμε καλοκαιρινά λαδερά, θαλασσινά, μικρά τηγανητά ψάρια και φρούτα.