ENG

Χαρτογραφώντας τη γεύση / Που τρώμε ψάρι στη Θεσσαλονίκη;

A A

Ψαροταβέρνες και εστιατόρια με θαλασσινή κουζίνα. Τα τιμούμε δεόντως όλο τον χρόνο αλλά να, τώρα που καλοκαιριάζει τις αγαπάμε περισσότερο! Ελάτε να δούμε μαζί, που θα φάμε φρέσκο ψάρι και εκλεκτά θαλασσινά, εντός πόλης.

Kritikos στη Θεσσαλονίκη
Ω, ναι! Το αγαπημένο εστιατόριο της Ουρανούπολης με την ονομαστή θαλασσινή κουζίνα και τους φανατικούς οπαδούς λειτουργεί και στο Πανόραμα. Μεγάλες, ευάερες και ευήλιες οι αίθουσες, άνετα τραπέζια στη βεράντα, κομψός διάκοσμος, έπιπλα, σερβίτσια… πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Η κουζίνα συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο να ετοιμάζει γευστικούς ψαρομεζέδες και βεβαίως το πάντα φρέσκο ψάρι, που ψήνεται ή μαγειρεύεται με μαεστρία. Ρίξτε μια ματιά και στην ιδιαίτερα προσεγμένη και πλούσια κάβα των κρασιών.
Βενιζέλου 5Β, Πανόραμα, τηλ. 2310 332810

Μαύρη Θάλασσα

Η γνωστή ψαροταβέρνα με την ονομαστή ψαροκουζίνα σερβίρει στην παραλιακή της Νέας Κρήνης. Ο κόσμος έρχεται ουσιαστικά για το φρέσκο ψάρι, αλλά και τους γευστικούς μεζέδες. Μεγάλη η λίστα των -λευκών κυρίως- κρασιών και επαγγελματικότητα στο σέρβις.
Νικολάου Πλαστήρα 3 & Χιλής, Νέα Κρήνη, τηλ. 2310 932542

7Thalasses
Δημοφιλές εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, σερβίρει καλοφτιαγμένη κουζίνα που δίνει έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά. Προτάσεις: βλαχοσφυρίδα, μαγειρεμένη με τον αγιορείτικο τρόπο και καρπάτσιο από λαβράκι με αβγά πέστροφας. Στα συν το εντυπωσιακό ντεκόρ και το προσεγμένο σέρβις.
Καλαποθάκη 10, τηλ. 2310 233173

Χαμόδρακας
Ονομαστή ψαροταβέρνα της Νέας Κρήνης. Ιδρύθηκε το 1926 και η παράδοση του καλού θαλασσινού πιάτου συνεχίζεται από πατέρα σε γιο στην οικογένεια Γκόφα. Κατά καιρούς, πολλοί διάσημοι έχουν γευτεί την κουζίνα του. Η θέα αποτελεί επιπλέον ατού: δίπλα στο κύμα θα φάτε κλασικές συνταγές, όπως μύδια σαχανάκι, χταποδάκι στα κάρβουνα αλλά και σμυρναίικες σουπιές.
Μ. Γαγύλη 13, Αρετσού, τηλ. 2310 447943

Γλυκάνισος
Ουζερί με άποψη και στιλ, προσφέρει φροντισμένους και απολαυστικούς μεζέδες σε μοντέρνο περιβάλλον. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από το ψαράδικο των ιδιοκτητών στην Ιερισσό της Χαλκιδικής.
Μεγ. Αλεξάνδρου 4, Πυλαία, τηλ. 2310 302882

Marea sea spirit
Ένα από τα πιο στιλάτα μέρη της Θεσσαλονίκης για ψαροφαγία από την παρέα του Γλυκάνισου. Το μενού «παίζει» με θαλασσινές νοστιμιές σε δημιουργικό και μεσογειακό τέμπο. Πολύ καλή λίστα κρασιών και μεγάλη συλλογή από τσίπουρα και ούζα.
Λώρη Μαργαρίτη 12, τηλ. 2310 257696

Μούργα
Ο νεαρός chef Γιάννης Λουκάκης δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ελληνική κουζίνα με έμφαση στο ψάρι και ανατρεπτικούς συνδυασμούς υλικών από τις δύο ιδιαίτερες πατρίδες του, την Κρήτη και τον Πόντο.
Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310 268826

Frutti di Mare
Χειμώνα-καλοκαίρι σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες θαλασσινών και κρεατικών στο πεζοδρόμιο, με θέα το Παζάρ Χαμάμ.
Κομνηνών 20, τηλ. 2310 239100

Ο Σταύρος
Μία από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες στην Καλαμαριά, με φανατικούς οπαδούς, μετακόμισε και μας περιμένει σε καινούργια, στιλάτη αίθουσα. Εκτός από τα φρέσκα ψάρια, εξαιρετικής νοστιμιάς είναι η ψαρόσουπα και το μυδοπίλαφο.
Βελουχιώτη Άρη 18, τηλ. 2310 410844

Το Κουτούκι του Καβούρη
Μικρή, περιποιημένη αίθουσα, μπαλκόνι και  πολυπληθή πελατεία. Ολόφρεσκα  όστρακα, ονομαστό τηγανητό χταπόδι και αχνιστές ουρίτσες πεσκανδρίτσας.
Μ. Καλλίδου 71 & Ξιφιλίνων, τηλ. 2310 419051

Ωραία Σμύρνη
Κλασική ψαροταβέρνα με απλή, απέριττη διακόσμηση, καθημερινή ατμόσφαιρα, αλλά προσεγμένο στη λεπτομέρεια φαγητό, τα στοιχεία δηλαδή που συνθέτουν την υψηλή έκφραση της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης. Όλα είναι φρέσκα, σπιτικά και φανταστικά μαγειρεμένα, από τις ολόφρεσκες σαλάτες έως τη λακέρδα, τον μαρινάτο γαύρο, τον μπακαλιάρο σαχανάκι, το γιουβέτσι γαρίδας και τα φρεσκότατα ψάρια.
Κουντουριώτου 24, Νέα Κρήνη, τηλ. 2310 436035

Η ταβέρνα στην πλατεία Σκρά
Κλασική αστική ταβέρνα σερβίρει ψαρικά και κρεατικά, ψητά ή τηγανητά, όλα προσεγμένα κι ωραία μαγειρεμένα. Φρεσκότατα ψάρια, γαλέος σαγανάκι, αχνιστά μύδια, νόστιμα σουτζουκάκια, σαλάτες ολοζώντανες. Θα χαρείτε τη φρεσκάδα, τη ζωντάνια και τις... τιμές της. Εξ ου και η πολυπληθής πελατεία.
Πλ. Σκρα, Αρετσού, τηλ. 2310 435335

Τάσος
Οι φωτογραφίες των διάσημων επισκεπτών του στους τοίχους δίνουν το στίγμα του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα του. Η ποιοτική κουζίνα και το εξαιρετικό σέρβις δικαιολογούν την μεγάλη επιτυχία του. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη ψαρόσουπα και τα μοναδικής ακρίβειας στο ψήσιμο, ψάρια.
Φαέθωνος 6, Νέα Κρήνη, τηλ. 2310 430523

Karabourno
Μια θαλασσινή πρόταση στο Mediterranean Cosmos που θα αγαπήσετε. Ωραίο περιβάλλον, φρεσκότατα ψάρια, γεύσεις αυθεντικής ελληνικής κουζίνας αλλά και προτάσεις που μπλέκουν θάλασσα και γη στο πιάτο σας, όπως το σπετσοφάι θαλασσινών, τα μύδια imam και το χταπόδι χιουνκιάρ. Μεγάλη ποικιλία σε ούζο, τσίπουρο και κρασί.  
Πλ. Mediterranean Cosmos, 11ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, τηλ. 2310 475444