ENG

Château Julia Merlot 1996, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: CHÂTEAU JULIA MERLOT
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Εσοδεία: 1996
Κατηγορία: Αδριανιώτικος Τοπικός Οίνος (Πλέον Π.Γ.Ε. Δράμα)
Ποικιλιακή σύνθεση: Merlot 100%
Αμπελώνες: Αδριανή Δράμας
Οινοποίηση: 12μηνη παραμονή σε δρύινα βαρέλια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 14.40€ (η τρέχουσα σοδειά του 2018)

Το Merlot, που τόσο άδικα απορρίφθηκε στην πετυχημένη αμερικανική ταινία Sideways, είναι μια παρεξηγημένη ποικιλία.

Και γι’ αυτό ευθύνεται η ίδια η αγαπησιάρικη ιδιοσυγκρασία του, στην οποία οφείλει και την ευρεία διάδοσή του. Διότι, σε αντίθεση με τον συνήθη σύντροφό του στα χαρμάνια του Bordeaux, το τανικό Cabernet Sauvignon, που συνήθως απαιτεί παλαίωση, το Merlot μας δίνει κρασιά με μαλακές τανίνες που μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα. Το φρούτο του είναι πολύ πιο γλυκό από αυτό του Cabernet, θυμίζει δαμάσκηνο, κεράσια, βύσσινα. Με δυο λόγια, το Merlot είναι γενναιόδωρο, φρουτώδες, άρα και ελκυστικό.

Ωστόσο, παρά τη φήμη τους ως ευκολόπιοτα και ‘φιλικά προς τον καταναλωτή’ κρασιά για γρήγορη κατανάλωση, τα ποιοτικά Merlot μπορούν να συνεχίσουν να εξελίσσονται μέσα στη φιάλη τους για δεκαετίες. Λαμπρά παραδείγματα τα κρασιά στη δεξιά όχθη του ποταμού Gironde και στις ζώνες του Saint-Émilion και του Pomerol. όπου είναι η κυρίαρχη ποικιλία. Εκεί εκφράζει τον μεγαλειώδη εαυτό του στα περίφημα Châteaux Angelus, Cheval Blanc, Petrus, L'Evangile, Le Pin, La Flam, Trotanoy….

Και στην Ελλάδα παράγουμε Merlot που εξελίσσονται πανέμορφα μέσα στον χρόνο. Σαν το Château Julia Merlot 1996, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη που ανέσυρα χθες από την κάβα.  

Το κρασί, πλέον, κυκλοφορεί με φρεσκαρισμένη εμφάνιση και την οινοποίησή του επιμελείται ο διάσημος Γάλλος flying winemaker Michel Rolland.

Ανέτρεξα στις σημειώσεις μου, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι  η σοδιά του 1996  ήταν εξαιρετική, με άψογες συνθήκες ωρίμανσης.

Κι όντως αυτή η 24χρονη(!!) καλλονή, εμφανίστηκε φοβερά ακμαία, με εκπληκτική πολυπλοκότητα αλλά και αξιοζήλευτη φρεσκάδα.

Το βαθύ καστανοκόκκινο καφέ χρώμα στεφάνωναν στα χείλη του ποτηριού οι αναμενόμενες ελκυστικές ανταύγειες στην απόχρωση του τούβλου.

Στην πρώτη εισπνοή τα πικάντικα μπαχαρικά έκαναν δειλή εμφάνιση. Η μετάγγιση και ο 2ωρος αερισμός έφερε σε πρώτο πλάνο τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα φρούτα και κάποιες νύξεις δέρματος,

Στο στόμα η αρωματική ένταση συνεχίστηκε αμείωτη, δένοντας απόλυτα με τον πλούτο και τις λειωμένες τανίνες για να καταλήξει σε ένα κρεσέντο στην επίγευση σοκολάτας και βύσσινου γλυκού.

Ιδού, λοιπόν, ένα αυθεντικό δείγμα ελληνικού Merlot παλαίωσης που αποδεικνύει τις δυνατότητες της ποικιλίας!!