ENG

Les Iles de Sigalas λευκός 2020

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: LES ILES DE SIGALAS λευκός
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ
Εσοδεία: 2020
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Κυκλάδες
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο, Μονεμβασιά
Αμπελώνες: Σαντορίνη, Πάρος
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 11.90€

Ο τρύγος του 2020 βρήκε το Κτήμα Σιγάλα με σημαντικές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση και τη διοίκησή του. Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής, Θανάσης Μαρτίνος, εξαγόρασε το 60% των μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 40% παρέμεινε στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, που ανέλαβε και τη διοίκηση της εταιρείας με τον Στέλλιο Μπουτάρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Και στις αρχές του φετινού καλοκαιριού κυκλοφόρησαν δύο νέα προϊόντα του κτήματος, το λευκό και το ροζέ Les Iles de Sigalas. Με ανάλαφρη εμφάνιση, έξυπνη γραφιστική προσέγγιση και ποικιλιακή σύνθεση που συνδυάζει τα βασικά σταφύλια της Σαντορίνης και της γειτονικής Πάρου μεταφέρουν την αύρα των νησιών του Αιγαίου στο ποτήρι μας. Όπως μου εξηγεί ο Στέλλιος Μπουτάρης είναι τα πρώτα της σειράς, η οποία θέλει να αναδείξει τις Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, τις γνωστές βεβαίως Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Μαυροτράγανο και Μαντηλαριά, αλλά και τις πιο σπάνιες όπως το Φωκιανό από τη Νάξο, που επίσης οινοποίησαν φέτος.

Εδώ, ας θυμηθούμε ότι το 2020 ήταν μια καλή χρονιά για τον νησιωτικό αμπελώνα. Η Σαντορίνη, μετά από 2 χρονιές με πολύ μικρή ποσότητα παραγωγής, έφτασε και πάλι στον συνήθη μέσο όρο παραγωγής, τους 2.500 τόνους σταφύλι. Αντίστοιχη η κατάσταση και για την Πάρο. Καθώς όλη η βλαστική περίοδος και στη συνέχεια η ωρίμανση κύλησαν σε ευνοϊκές συνθήκες, στον τρύγο, η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών ήταν καλή. Σαν αποτέλεσμα τα κρασιά του 2020 έχουν φρέσκα αρώματα, ωραίο όγκο και οξύτητες.

Όπως το λευκό Les Iles de Sigalas 2020. Ο συνδυασμός του Ασύρτικου με τη Μονεμβασιά, οινοποιημένος με την κλασική λευκή μέθοδο και μετά από 6μηνη ωρίμανση με τις οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Στο ποτήρι εμφανίζεται με ανοιχτό λευκοκίτρινο χρώμα και ορεκτικές χρυσοπράσινες ανταύγειες.

Εκφραστικό το φρούτο της μύτης με χαρακτήρα που παραπέμπει στους λεμονανθούς, τα ώριμα εσπεριδοειδή και τα ζουμερά καλοκαιρινά πυρηνόκαρπα.

Γεύση με δροσιστική οξύτητα και ζωντάνια που υποστηρίζεται από ευχάριστα γεμάτο σώμα.

Για συνοδεία του σας προτείνω σαλάτες και πιάτα θαλασσινών, τηγανητά μικρά ψαράκια και λαδερά.