ENG

Peplo 2017, Κτήμα Σκούρα

A A

Το Peplo του Γιώργου Σκούρα, πρώτη φορά το δοκίμασα τον Φεβρουάριο στο Peloponnese Wine Festival. Υπερήφανος ο Γιώργος Σκούρας μου μίλησε για το ολοκαίνουργιο ροζέ του που αναμειγνύει ποικιλίες και μεθόδους οινοποίησης.
Συμφωνήσαμε να το δοκιμάσουμε και στη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96 για τον Μάρτιο. Έστω, χωρίς το τελικό του ακόμη ντύσιμο φιάλης/ετικέτας, επέμενα… Κι όντως, απολαύσαμε το λουλουδάτο ποτ-πουρί της μύτης, τη γευστική αρμονία και το ατελείωτο μάκρος του.


Πριν από λίγες ημέρες έλαβα τη φιάλη στην ολοκληρωμένη της πλέον μορφή, με την κομψή ετικέτα και συνολική υπερ-φινετσάτη παρουσία. Και νάμαι με το ποτήρι στο χέρι, έτοιμη να καταγράψω τις γευστικές εντυπώσεις.   

Προηγουμένως, ωστόσο, θα σας δώσω τις απαραίτητες πληροφορίες για το προφίλ του.
Στην ποικιλιακή σύνθεση του Peplo συμμετέχουν τρεις ποικιλίες: Μαυροφίλερο από τη Μαντίνεια, Αγιωργίτικο από την Κορινθία και Syrah από την Αργολίδα.

Όλοι οι αμπελώνες είναι ορεινοί, βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600 μ.
Κάθε μία ποικιλία συμμετέχει κατά 1/3 στο κρασί.
Κάθε μία ποικιλία έχει οινοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή, το Αγιωργίτικο μπήκε σε βαρέλια ακακίας, το Syrah σε ανοξείδωτη δεξαμενή όπου και παρέμεινε μαζί με τις λάσπες του και το Μαυροφίλερο σε πήλινους αμφορείς όπου και έμεινε μαζί με τους φλοιούς του για 4 μήνες.

Ξαναγυρίζω στο ποτήρι μου. Το Pelpo 2017 συστήνεται με ωραίο παλ φόρεμα. Η απολαυστικά φρέσκια μύτη ξεκινά με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και συνεχίζει στην παλέτα των κερασιών, των βύσσινων, των βατόμουρων. Λιπαρό και γεμάτο νεύρο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς που το συνοδεύει από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο στόμα μας έως το σβήσιμό του. Με πλούσια δομή, δύναμη και πολυπλοκότητα.

Όσο για το όνομά του, παραπέμπει στο υφασμάτινο τουλπάνι, το οποίο σαν 'πέπλο' συγκρατεί τους φλοιούς του Μαυροφίλερου για να εμβαπτίζονται ελεγχόμενα στους αμφορείς.