ENG

Συνέδριο Οινοτουρισμού στη Σαντορίνη

A A

Πολύ πρωινό ξύπνημα! Αεροδρόμιο, απαραίτητοι νέοι έλεγχοι και πριν το καταλάβω βρέθηκα να καλωσορίζω την ημέρα από το παράθυρο του αεροπλάνου. Το Αιγαίο ένα φύλλο από ασήμι, με νησιά και καράβια να μοιάζουν σφυρηλατημένα πάνω του. Προορισμός η Σαντορίνη!

Το αγαπημένο νησί με τα «17 ενεργά επισκέψιμα οινοποιεία, τα οποία σε συνδυασμό με τις παλαιές υπόσκαφες κάναβες –χώροι παρασκευής κρασιού στις αρχές του προηγούμενου αιώνα– συγκροτούν ένα δίκτυο οινικών διαδρομών που καλύπτουν τόσο τον απλό όσο και τον ενημερωμένο επισκέπτη» επέλεξε το Υπουργείο Τουρισμού για να παρουσιάσει τα νέα εργαλεία με τα οποία σκοπεύει να υποστηρίξει τον Οινοτουρισμό.

Τις πρωτοβουλίες παρουσίασε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, εξηγώντας ότι το συνέδριο με τίτλο «Ελληνικός οινοτουρισμός: Στρατηγικές και προοπτικές για τη μετά-Covid εποχή» αποτελεί τον πρώτο σταθμό ενός οινοτουριστικού οδοιπορικού σε όλη τη χώρα που σχεδιάζει το υπουργείο, στο πλαίσιο προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Έτσι μάθαμε ότι άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη ψηφιακή πύλη για τον ελληνικό οινοτουρισμό, η οποία, καταρχάς, θα εμφανίζει 90 οινοποιεία σε όλη τη χώρα, που είναι έτοιμα να υποδεχθούν επισκέπτες. Η πύλη θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Ότι προβλέπεται ο επανασχεδιασμός και η αναβάθμιση του σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή του.

Στοχεύοντας στις συνέργειες, συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο Οινοτουρισμού με τη συμμετοχή όλων των σχετικών παραγόντων, από τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς όπως η Ε.Δ.Ο.Α.Ο. (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου) έως και ιδιώτες του κλάδου.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και της εξωστρέφειας του Ελληνικού οινοτουρισμού. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι η Σαντορίνη είναι η πρώτη ζώνη παραγωγής οίνων Π.Ο.Π. στη χώρα που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναμένοντας και την ένταξή της στον κατάλογο της UNESCO. Αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη ετοιμάζει τον φάκελο για τη διεκδίκηση μιας θέσης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO (Creative cities of gastronomy network).

Η υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η προβολή του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς και η επένδυση σε σχετικές υποδομές, χρηματοδοτούνται από προγράμματα που έχουν συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, προβλέπεται, από τις αρχές του 2022, η εκπαίδευση ανέργων και εποχιακά εργαζομένων στον τουρισμό μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία στο σύνολό τους σχεδιάζεται να συμπεριλάβουν 20.000 άτομα.

Κλείνοντας, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι ο επόμενος προορισμός στο οδοιπορικό που σχεδιάζει το υπουργείο θα είναι η Δυτική Μακεδονία, περιοχή με εξαιρετικά αναπτυγμένη αμπελουργική και οινική δραστηριότητα.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από Έλληνες και ξένους ‘επαγγελματίες’ του οινικού τουρισμού, οι οποίοι εμβάθυναν στην εξέλιξή του στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Επεσήμαναν τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ανάπτυξής του στην Ελλάδα.

Το διήμερο εμπλουτισμένο με επισκέψεις και γευστικές δοκιμές σε οινοποιεία του νησιού, και το Αιγαίο να σπιθίζει κάτω από τα πρώτα μελτέμια, έμοιαζε -λίγο- με προοίμιο διακοπών….