ENG

Μοσχοφίλερο Cuvée Spéciale 2020, Boutari

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ CUVEE SPECIALE
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΜΠΟΥΤΑΡΗ
Εσοδεία: 2020
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Μαντίνεια
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Αμπελώνας: Μαντίνεια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 10.40€


Η εταιρεία Μπουτάρη εδώ και χρόνια ερευνά, πειραματίζεται και αναδεικνύει -χρησιμοποιώντας διαφορετικές οινοποιητικές μεθόδους- τις δυνατότητες των σταφυλιών στις ζώνες στις οποίες δραστηριοποιείται. Ξινόμαυρο σε Νάουσα και Γουμένισσα, Ασύρτικο στη Σαντορίνη, Μοσχοφίλερο στη Μαντίνεια.

Από τα αμπέλια στο οροπέδιο της Μαντινείας παράγει 5 ετικέτες, εκτός των πειραματικών που κατά καιρούς μας εμφανίζει. Θα δοκιμάσουμε μία από τις πιο πρόσφατες το Μοσχοφίλερο Cuvée Spéciale που πρωτοκυκλοφόρησε ως επετειακή εμφιάλωση για τα 140 χρόνια της οινοποιίας.

Τα σταφύλια για την Cuvée Spéciale προέρχονται από επιλεγμένα κομμάτια του ιδιόκτητου αμπελώνα σε αργιλοπηλώδη εδάφη. Παλαιά αμπέλια, η ηλικία τους ξεπερνά την 50ετία.

Η 6ωρη προζυμωτική εκχύλιση διασφαλίζει την παραλαβή των ποικιλιακών αρωματικών συστατικών από τους φλοιούς και η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με χαμηλές θερμοκρασίες, προσθέτει τα δευτερογενή αρώματα ζύμωσης. Τέλος, η ωρίμανση του κρασιού με τις οινολάσπες και η τακτική ανάδευσή τους προσθέτει πόντους και πολυπλοκότητα στο σώμα του.

Στο ποτήρι μου έχω σερβίρει το Μοσχοφίλερο Cuvée Spéciale του 2020, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη Μαντίνεια.

Λαμπερό χρυσοκίτρινο, εμφανίζει τις γκρι/ροδίζουσες ανταύγειες, που σε μια τυφλή γευστική δοκιμή θα μαρτυρούσαν εύκολα την ποικιλία.   

Ιδιαίτερα εκφραστική μύτη, συνδυάζει τα λευκά λουλούδια με τα εσπεριδοειδή και ένα pot-pourri  από αποξηραμένα αρωματικά βότανα.

Στο στόμα εντυπωσιάζει η γευστική καθαρότητα. Ισορροπημένο, με τραγανή οξύτητα και συμπύκνωση στο τελείωμα.

Το Cuvée Spéciale είναι ένα ιδιαίτερα προσεγμένο Μοσχοφίλερο δεξαμενής, το οποίο εκτός από έντονο αρωματικό χαρακτήρα εμφανίζεται, επιπλέον, με ωραίο όγκο και γευστικό βάθος.   

Μ.Ν.