ENG

Τα cru της Ράμνιστας

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: CRU ΤΗΣ ΡΑΜΝΙΣΤΑΣ / ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
Εσοδεία: 2011
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Νάουσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Γιαννακοχώρι, Νάουσα
Αμπελοτεμάχιο: #15 - Κυκλάμινα
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 119€ (η ξύλινη κασετίνα των 3 crus αποκλειστικά από τη Warehouse 10)

Το Κτήμα Κυρ Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας. Η δημιουργία και η φύτευσή του με Ξινόμαυρο, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, σηματοδότησε την αναμπέλωση ολόκληρης της ζώνης, όταν αυτή είχε φτάσει στο κατώτερο σημείο της, και στην ουσία, επέφερε την αναγέννηση του κρασιού Νάουσα.

Ο πρότυπος γραμμικός αμπελώνας (560 στρέμματα σε υψόμετρο μεταξύ 120 και 280 μέτρων) διακρίνεται για την πολυμορφία στη σύσταση του εδάφους, τις κλίσεις, τον προσανατολισμό της φύτευσης των φυτών και την έκθεσή τους στον ήλιο, σε όλη του την έκταση. Έτσι, το κτήμα έχει διαιρεθεί σε 40 ξεχωριστά αμπελοτεμάχια και το καθένα καλλιεργείται ξεχωριστά. Αυτό, εκτός από την προφανή πολυπλοκότητα -και δυσκολία- στην καλλιεργητική διαχείριση, έδωσε τη δυνατότητα στην οινολογική ομάδα να πειραματιστεί οινοποιώντας ξεχωριστά σταφύλια που προέρχονται από διαφορετικά αμπελοτεμάχια και δημιουργώντας κρασιά που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές εκφράσεις του terroir.

Στην πρόσφατη γευστική δοκιμή του Wine Club THESSALONIKI’96 με θέμα «Τι σημαίνει εν τέλει το terroir;» δοκιμάσαμε τα Cru της Ράμνιστας. Έτσι ονόμασαν την τριπλέτα κρασιών από 100% Ξινόμαυρο, τα οποία προέρχονται από τρία διαφορετικά αμπελοτεμάχια και τα οποία διατίθενται αποκλειστικά από τη Warehouse 10, δηλαδή την ηλεκτρονική πλατφόρμα/αποθήκη του κτήματος, η οποία προτείνει παλιές σοδειές, πειραματικές και άλλες ειδικές εμφιαλώσεις.

Μας εντυπωσίασε και σας παρουσιάζω το Κυκλάμινα 2011 – Αμπελοτεμάχιο #15.

Καταρχάς σας δίνω κάποια στοιχεία για το αμπελοτεμάχιο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του αμπελώνα σε υψόμετρο 255 μέτρων και το φθινόπωρο γεμίζει με κυκλάμινα, εξ΄ου και η ονομασία του κρασιού. Μία έκταση 22,2 στρ. με κλίση από 4-16% και έδαφος αμμοπηλώδες, χωρίς ανθρακικό ασβέστιο (pH: 5.5-6), φυτεύτηκε το 1970 με Ξινόμαυρο Αμυνταίου, εμβολιασμένο στο υποκείμενο 5ΒΒΤ. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 400 φυτά/στρ. (2,0μ χ1,25μ) και ο προσανατολισμός δυτικός- νοτιοδυτικός.

Τα σταφύλια, μετά από προζυμωτική εκχύλιση 6 ημερών στους 8-10°C, μεταφέρθηκαν στις δεξαμενές για την αλκοολική ζύμωση, η οποία διήρκησε 12 ημέρες με τις θερμοκρασίες να μην ξεπερνούν τους 25°C. Ο συνολικός χρόνος παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια ήταν 18 μήνες. Τα βαρέλια ήταν γαλλικής και, σε μικρότερο ποσοστό, αμερικάνικης ξυλείας
Και το κρασί ωρίμασε για 16 μήνες σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια, με 25% νέο ξύλο και 25% βαρέλια 500 λίτρων.

Στο ποτήρι το Κυκλάμινα 2011 εμφανίζεται με ελκυστικό σκούρο ρουμπινί χρώμα.

Το μπουκέτο ξετυλίγεται αργά, αναδύοντας διαδοχικά αρώματα βιολέτας, μαρμελάδας βατόμουρου, ντομάτας και φύλλων ελιάς.

Και το κρεσέντο έρχεται με την εκφραστική γεύση. Φινέτσα, χάρη και δύναμη μαζί. Κάθε γουλιά γεμίζει το στόμα με μετάξι. Ατέλειωτη επίγευση σβήνει με πικάντικες νότες. Μια σαγηνευτική, απολαυστική Νάουσα.

Το κομμάτι #15 (Κυκλάμινα) μαζί με τα #5 (Λίμνη) και #9 (Σινιάκι) από την καταπληκτική σοδειά του 2011 εμφιαλώθηκαν σε ελάχιστες φιάλες και κυκλοφόρησαν σε ξύλινες κασετίνες 3 φιαλών.