ENG

Αφρώδη κρασιά… κάθε μέρα!

A A

Τα αφρώδη κρασιά είναι εδώ και αιώνες συνδεδεμένα με τη γιορτή. Ίσως η εφήμερη φύση των φυσαλίδων να ταιριάζει με τον τρόπο που σηματοδοτούμε το πέρασμα του χρόνου ή μια σημαντική περίσταση. Σίγουρα το απόφθεγμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ, γνωστού λάτρη της σαμπάνιας: «Στη νίκη αξίζεις τη σαμπάνια, στην ήττα τη χρειάζεσαι» είναι μια ένδειξη της θέσης που είχαν τα αφρώδη στη ζωή μας.  

Βέβαια, την τελευταία εικοσαετία κάτι έχει αλλάξει! Φαίνεται πως οι καταναλωτές, παγκοσμίως, έχουμε συνειδητοποιήσει το πόσο ευέλικτα, παιχνιδιάρικα και υπέροχα μπορούν να είναι τα αφρώδη. Οι φυσαλίδες άρχισαν να κάνουν εμφάνιση σε κάθε είδους περίσταση από τα εστιατόρια και τα μπαρ μέχρι τα brunch, τα club, τα cocktails. Και αποδείχτηκαν τόσο συναρπαστικές στην απόλαυση που προσφέρουν, ώστε πλέον σχεδόν κάθε σημαντική οινοπαραγωγή περιοχή στον πλανήτη έχει τη δικιά της αφρώδη πρόταση.   

Έτσι, σήμερα στην κατηγορία ‘αφρώδη κρασιά’ περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από τις ultra-luxury παλαιωμένες Σαμπάνιες έως τα καθημερινά φρέσκα αφρώδη.

Πάντως, αν το καλοσκεφτούμε, ο παραδοσιακός τους ρόλος, παραμένει ο ίδιος. Τα αφρώδη είναι κρασιά της συνεύρεσης, της συντροφικότητας, της χαράς που συχνά συνδέεται με κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή μας.

Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η επέλαση της Covid-19 προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στην αγορά τους. Ο όγκος των πωλήσεών τους παγκοσμίως, για το 2020, μειώθηκε κατά περίπου 5%. Ήταν μια χρονιά σοκ για μια κατηγορία κρασιών, η οποία από την αρχή του 21ου αιώνα εμφάνιζε διαρκώς αυξητική τάση, ιδίως για περιοχές όπως το Prosecco.

Ωστόσο, από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το 2021, καθώς αρχίσαμε σιγά-σιγά να ξαναβρίσκουμε τη ‘χαρά της ζωής’, άρχισε και η κατηγορία να εμφανίζει ανάκαμψη.

Για το 2022, προτείνουμε να βάλουμε τα απαστράπτοντα αφρώδη κρασιά στη ζωή και στα ποτήρια μας κάθε μέρα!


Για τη Σαμπάνια, πως είναι τα πράγματα;

Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινα για την Καμπανία και τους παραγωγούς της σαμπάνιας.

Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από τα καπρίτσια του καιρού. Οι πρόσφατες χρονιές ήταν πολύ ζεστές ή πολύ ξηρές ή πολύ υγρές, ή πολύ κρύες.  Το 2021 συγκεκριμένα, με τον ανοιξιάτικο παγετό και την προσβολή από ωίδιο να καταστρέφουν τους αμπελώνες, έχει καταγραφεί στη μνήμη των αμπελουργών ως η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 40ετίας.

Το Brexit προκάλεσε επιπλέον γραφειοκρατία. Ενώ ένας νέος νόμος στη Ρωσία υποχρεώνει τα εισαγόμενα προϊόντα να αναγράφουν την ένδειξη ‘αφρώδης οίνος’ στην οπίσθια ετικέτα τους (γεγονός ανήκουστο για τις σαμπάνιες). Και σαφώς, τα κλειστά, λόγω πανδημίας, μπαρ και εστιατόρια ολοκληρώνουν την εικόνα.

Παρόλα αυτά, τα νέα από τον τομέα των πωλήσεων των κρασιών τους είναι θαυμάσια! Σύμφωνα με το SGVC (Syndicat Général des Vignerons de la Champagne), οι πωλήσεις -οδηγούμενες, είναι η αλήθεια, από τις εξαγωγές στις Η.Π.Α και την Αυστραλία- έχουν εκτοξευτεί με απίστευτο ρυθμό. Τα νούμερα στα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου ήταν κατά 15% αυξημένα σε σχέση με αυτά του 2019, ενώ για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται υψηλό τετραετίας!