ENG

Τα στατιστικά του κρασιού παγκοσμίως για το 2021

A A

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.), Pau Roca ανακοίνωσε τα ετήσια στοιχεία του παγκόσμιου αμπελοοινικού τομέα για το 2021.

Και τα νέα είναι εξαιρετικά, από τη στιγμή που μίλησε για ρεκόρ στις εξαγωγές και αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού, η οποία από το 2018 παρουσίαζε πτώση. Η παραγωγή κρασιού εμφάνισε μια μικρή πτώση, η οποία οφείλεται κυρίως στον ανοιξιάτικο παγετό που έπληξε τους ευρωπαϊκούς αμπελώνες.

Πιο συγκεκριμένα για την παγκόσμια κατανάλωση κρασιού, ο Roca ανακοίνωσε αύξηση κατά 0,7%, φτάνοντας τα 236 εκ. hl (Mhl). «Γεγονός πολύ ευχάριστο, καθώς από το 2018 και έπειτα παρατηρούσαμε μια συνεχή μείωση, η οποία κυρίως αποδίδεται στη μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα (2Mhl ετησίως). Το 2020, η πανδημία με τους περιορισμούς, το κλείσιμο των χώρων κατανάλωσης και την πτώση του τουρισμού, έκανε πιο έντονη αυτή την τάση, οδηγώντας στη χαμηλότερη παγκόσμια ετήσια κατανάλωση κρασιού από το 2002.  Η επαναλειτουργία των καφέ, μπαρ, εστιατορίων κλπ και η επανεκκίνηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων οδήγησαν και την ‘επανεκκίνηση΄ της κατανάλωσης του κρασιού, αν και οι συμπεριφορές παραμένουν ετερογενείς ανάλογα με τη χώρα», εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του OIV.

Το 2021 σηματοδοτεί επίσης μια θετική δυναμική για τις παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού. «Έφτασαν το επίπεδο ρεκόρ των 111,6 Mhl, αυξημένες κατά 4% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση σε αξία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, φτάνοντας το 16%. Παρατηρούμε μια καθαρή αύξηση της τιμής των κρασιών στις εξαγωγές», συνέχισε την ανάλυση ο Pau Roca.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού για το 2021 εκτιμάται σε 260 Mhl, μειωμένη κατά 3 Mhl (-1%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και όπως εξήγησε: «Οφείλεται σε δύο ανταγωνιστικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το 2021. Αφενός στην απότομη πτώση της παραγωγής σε σημαντικές αμπελουργικές χώρες της Ε.Ε., ως συνέπεια του παγετού, αφετέρου στα εξαιρετικά επίπεδα συγκομιδής για τις περισσότερες χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Σαν σύνολο, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2021 είναι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας.»

Τέλος, η έκταση του παγκόσμιου αμπελώνα σημειώνει μια πτώση που περιγράφεται ως «οριακή» σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας για το 2021 τα 7,3 εκ. εκτάρια (Mha). Η παγκόσμια έκταση εμφανίζεται σταθερή από το 2017, ωστόσο η δυναμική της εξέλιξής της διαφέρει ανάλογα με τις ζώνες του πλανήτη. Οι αμπελώνες, πάντως, της Ε.Ε., για όγδοη συνεχόμενη χρονιά έχουν σταθεροποιηθεί στα 3,3 Mha, «χάρη στην ενοποιημένη διαχείριση του παραγωγικού της δυναμικού της Ε.Ε.», σημείωσε ο Pau Roca.