ENG

Μονεμβασιά 2021, Κτήμα Κυρ Γιάννη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
Εσοδεία: 2021
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Πάρος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μονεμβασιά 100%
Αμπελώνες: Ασπριές Αγίου Ανδρέα, Πάρος
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 12.40€

Ομολογώ ότι ήμουν περίεργη να δοκιμάσω τις ετικέτες που προέκυψαν από τις περσινές διακοπές του Στέλλιου Μπουτάρη στις Κυκλάδες. Όπως γράφει ο ίδιος στο σημείωμα που συνόδευε τις φιάλες, όταν ως βέρος Βλάχος στην καταγωγή, άρχισε να εξερευνά τα ορεινά μέρη της Πάρου, βρήκε παλιά, αυτόριζα και ξηρικά αμπέλια με τα κλωνάρια από τις Μαλαγουζιές και τις Μαντηλαριές να έρπουν στο έδαφος. Στη Νάξο ξεχώρισε το Φωκιανό, ένα σταφύλι που το γνωρίζαμε και στη Βόρειο Ελλάδα, όμως στα νησιά του Αιγαίου δίνει πολύ αξιόλογα ροζέ κρασιά.

Αποφάσισε, λοιπόν, να συνεχίσει την εξερεύνηση του νησιωτικού αμπελώνα της Ελλάδας, που ξεκίνησε με τα Les Iles de Sigalas, δημιουργώντας 3 κρασιά. Μια Μονεμβασιά από την Πάρο, ένα ροζέ Φωκιανό από τη Νάξο και ένα ερυθρό από Παριανή Μαντηλαριά που ακόμη ωριμάζει στα βαρέλια.

Θα ξεκινήσω τη γευστική δοκιμή με τη Μονεμβασιά 2021, η οποία όπως αναγράφεται στην ετικέτα της προέρχεται από το αμπέλι του Αρσένη Λούκη στις Ασπριές του Αγίου Ανδρέα.

Θα σας θυμίσω ότι η ποικιλία Μονεμβασιά ήταν βασικό συστατικό της θρυλικής Malvasia, του περίφημου βυζαντινού ‘Μονεμβάσιου οίνου’. Προφανώς, η καταγωγή της είναι η ομώνυμη περιοχή της Λακωνίας, ωστόσο, μέχρι πρόσφατα τη βρίσκαμε σχεδόν αποκλειστικά στα νησιά των Κυκλάδων. Ιδιαίτερα στην Πάρο, όπου καλλιεργείται κυρίως στα ορεινά, παραδοσιακά σε πεζούλες, συμμετέχοντας και στα 3 ΠΟΠ του νησιού (λευκό, ερυθρό και γλυκό).

Ορεκτική η όψη της στο ποτήρι. Το χρώμα φλερτάρει με το χρυσοκίτρινο παρόλες τις πράσινες ανταύγειες.

Η μύτη είναι εκφραστική, στραμμένη προς την παλέτα των καλοκαιρινών φρούτων, του ώριμου ροδάκινου και του βερίκοκου.

Και η γεύση με τη χαρακτηριστική φρεσκάδα και φινέτσα της αιγαιοπελαγίτικης έκφρασης της ποικιλίας, τελειώνει με μακριά επίγευση εσπεριδοειδών και μια νότα ορυκτών.   

Στο τραπέζι θα είναι τέλεια δίπλα σε σαλάτες, ορεκτικά και λευκά ζυμαρικά με θαλασσινά. Επιπλέον προτάσεις: αμπελοντολμάδες, γεμιστό καλαμάρι.

(Διατίθεται και από το Warehouse 10, την ηλεκτρονική κάβα του κτήματος Κυρ Γιάννη )