ENG

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας - Έκθεση τοπικών προϊόντων

A A

Η Ένωση ξενοδόχων Δράμας ως επικεφαλής εταίρος του σχήματος «Συνεργασία φορέων για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης», του προγράμματος LEADER, που σκοπό έχει να αναδείξει όλα τα τοπικά προϊόντα στη περιοχή της Δράμας, να τα συνδέσει με την εποχή του Διονύσου, την παρουσία του στη περιοχή και την επιρροή του στη γαστρονομία, προχωράει στη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος με γαστρονομικό και οινικό ενδιαφέρον μέσα από τα προϊόντα που παράγονται στη περιοχή μας.

Έπειτα από πολυετή προετοιμασία του project, ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής της Δράμας και με όραμα να δοθεί προστιθέμενη αξία τόσο στα ίδια τα προϊόντα όσο και στον ρόλο τους ως μέρος της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής, ξεκινήσαμε μαζί με ντόπιους παραγωγούς, εταίρους του σχήματος, την LAPTI IKE, τους κληρονόμους Παπαδόπουλου και την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας, να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Δράμας μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

Το εγχείρημά μας αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία που στη πορεία αγκαλιάστηκε θερμά από πολλούς παραγωγούς της περιοχής καθώς και φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ΕΟΤ (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού), τον ΕΟΑΝ (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης) και το Επιμελητήριο Δράμας.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας του project προς το κοινό, δρομολογήσαμε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας - Έκθεση τοπικών προϊόντων "Γη του Διονύσου", μέσα από το οποίο επιθυμούμε να αναδείξουμε τον χαρακτήρα της τοπικής κουζίνας, δίνοντας μια σύγχρονη χροιά στην γαστρονομία της Δράμας.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων 23 έως 25/09/22, περιλαμβάνει:

Εκδήλωση παρουσίασης Μενού της “Γης του Διονύσου” στις 23 Σεπτεμβρίου- Κλειστό Δείπνο
Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω ενός «Διονυσιακού Menu» το οποίο θα δημιουργηθεί από Chef και θα παρουσιαστεί σε συγκεκριμένο αριθμό καλεσμένων (δημοσιογράφοι γαστρονομικών εντύπων, δημοσιογράφοι πολιτικών εφημερίδων, επιχειρηματίες, πολιτικοί κ.α.). Οι καλεσμένοι, θα μπορούν να γευτούν τα κρασιά των τοπικών οινοποιών σε συνδυασμό με μενού από προϊόντα της Δράμας (wine taste, wine cocktail κα.), ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν το «πάντρεμα» του οίνου με τη Δραμινή γαστρονομία.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση, για το όραμα της Ένωσης Ξενοδόχων για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του Νομού Δράμας, τη δημιουργία ενός Menu από προϊόντα που παραγονται στη Γη του Διονύσου, το οποίο θα επανακαθορίσει τη θέση της Δράμας στο γαστρονομικό χάρτη ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη και τέλος τους μελλοντικούς στόχους της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Φεστιβάλ Γαστρονομίας στον αύλειο χώρο στις παλιές αποθήκες του ΟΣΕ 24/25-9
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα του Νομού μας, να παρακολουθήσουν live cooking με προιοντα της Γης του Διονύσου από τον Σεφ Jonathan Harnett σε συνεργασία με τους παραγωγούς, καθώς επίσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, καθόλη την διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που θα αναδεικνύει την παράδοση του τόπου μας στο πρωτογενή τομέα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Βασικός σκοπός του διήμερου φεστιβάλ γαστρονομίας είναι να γνωρίσει ο δραμινός κόσμος τα προϊόντα της Δράμας, πράγμα που αποτελεί την αφετηρία για τη γενική γαστρονομική ανάπτυξη, καθώς η ανάδειξη μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εφόσον όλοι οι πολίτες της περιοχής γίνουν μέρος αυτής. Μέσα από την εκδήλωση, το κοινό θα μπορεί να συνδέσει την αξία του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό και τις δυνατότητες της περιοχής, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις.