ENG

Μέτρα στήριξης αμπελοοινικού κλάδου

A A

SOS εκπέμπει ο αμπελοοινικός κλάδος καθώς βρίσκεται εν μέσω τρύγου αντιμέτωπος με 3 πιεστικά προβλήματα, και ήδη την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα που θα εκτονώσουν την κατάσταση επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Γιάννη Βογιατζή, κορυφαίο από τα προβλήματα είναι το αδιέξοδο με την απόσταξη κρίσης , με διαγραφόμενο κίνδυνο να μην απορροφηθούν οι ποσότητες που έχουν εγκριθεί. Και τούτο,  διότι έχουν αποσταχθεί λιγότερο από το μισό της συνολικής ποσότητας και την προσεχή Κυριακή (20 Σεπτεμβρίου) λήγει η προθεσμία για την  παράδοση τους στα αποσταγματοποιεία. Δραματική συνέπεια αυτού θα είναι η απώλεια της επιδότησης για τα οινοποιεία που έχουν ενταχθεί στο μέτρο, σε μια συγκυρία μάλιστα εξαιρετικά περιορισμένης ρευστότητας.

Συναφές είναι και το δεύτερο πρόβλημα, καθώς λόγω της αμφιβολίας για πλήρη επάνοδο των αγορών το 2021 οι ανάγκες των οινοποιείων εκτιμώνται μικρότερες των αναμενομένων και το για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την χρηματοδότηση των οινοποιητικών επιχειρήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής σε καλές τιμές.

Επίσης, ο κ. Βογιατζής σημειώνει την ανάγκη ενεργοποίησης του μέτρου στήριξης της ρευστότητας που  έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε. και η  οποία μάλιστα παρακινεί τα Κ-Μ να το εφαρμόσουν. Το μέτρο αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη αμπελουργών με έως 7.000 Ευρώ ανά άτομο καθώς και των επιχειρήσεων του κλάδου με έως 50.000 Ευρώ ανά επιχείρηση,  λόγω της ζημιάς που υφίστανται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.