ENG

Anhydrous Winery

A A

Ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας μας μιλά για την πορεία και την εξέλιξη του οινοποιείου του κτήματος Αβαντίς στη Σαντορίνη.

Έχουν περάσει 9 χρόνια από τότε που πρωτοήρθατε, ως οινοποιός, στη Σαντορίνη. Ποια ήταν η πορεία που οδήγησε στην εξέλιξη του Αβαντίς Σαντορίνη σε Anhydrous Winery;
Πριν εννιά χρόνια - το 2012- η αρχική σκέψη ήταν η μαγεία της οινοποίησης ενός Ασύρτικου στον τόπο του, στη Σαντορίνη. Θα ήταν ουσιαστικά ένας κωδικός στο portfolio της Οινοποιίας Αβαντίς. Όμως, στο πέρασμα του χρόνου, το νησί μάς τράβηξε κοντά του και ο ένας κωδικός έφερε τον άλλο, η μια οινοποιητική πρόκληση έφερε την άλλη. Νέες τεχνικές που δεν είχαμε δουλέψει καθόλου στην Εύβοια, όπως οι τσιμεντένιες δεξαμενές και οι αμφορείς μπήκαν στο παιχνίδι και μια δυναμική διαλεκτική σχέση μεταξύ Οινοποιού και terroir που ουσιαστικά γέννησε την ανάγκη ενός νέου αυτόνομου Οινοποιείου, την ανάγκη του Άνυδρους.

Τι θέλετε να εκφράσετε με την ονομασία και τον λογότυπο του Anhydrous;
Η Σαντορίνη είναι ένα αμπελοτόπι από αυτά που ονομάζουμε δυνατά terroir. Η κοινή συνισταμένη όλων των καλλιεργειών του νησιού και πόσο μάλλον η καλλιέργεια της αμπέλου είναι το γεγονός ότι είναι άνυδρα. Οι αυτόριζες αμπελιές στέκουν αγέρωχα στο ηφαιστειογενές έδαφος, στον ήλιο και τους αγέρηδες του Αιγαίου και δροσίζονται με την υγρασία και την αλμύρα της θάλασσας. Όλα αυτά είναι το έμβλημά μας και η σχέση μας με την άνυδρη σαντορινιά γη.

Ποια είναι τα κρασιά του Anhydrous Winery;
Σαντορίνη: Ασύρτικο | Αθήρι | Αηδάνι - 9μηνη παραμονή στις οινολάσπες σε ανοξείδωτη δεξαμενή.  
Άφουρα: Ασύρτικο με 12 μήνες ωρίμανση σε Άφουρες χωρητικότητας 1000l και αμφορείς των 500l. Οι Άφουρες στη σαντορινιά ντοπιολαλιά αναφέρονται στα σαντορινιά βαρέλια χωρητικότητας άνω των 1.000l.
Icon: Ασύρτικο με 9μηνη ωρίμανση σε τσιμεντένια ωοειδή δεξαμενή.
Grace: Μανδηλαριά | Αηδάνι – Π.Γ.Ε. Κυκλάδες - ροζέ - Γρήγορη πίεση σε κάθετη υδραυλική πρέσσα, χωρίς καθόλου εκχύλιση. Συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών.
Άη Νικόλας: Μαυροτράγανο | Μανδηλαριά – Π.Γ.Ε. Κυκλάδες - ερυθρό – 12μηνη ωρίμανση σε Άφουρες με γαλλική δρυ και βαρέλια τύπου Bordeaux.

Το επισκέψιμο είναι ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιείστε έντονα σε όλα τα οινοποιεία σας. Πως θα λειτουργήσει στο Anhydrous Winery; Τι θα βρούμε όταν σας επισκεφτούμε;
Ζεστή φιλοξενία, τα κρασιά και των δύο οινοποιείων, το κελάρι με τις Άφουρες, τους αμφορείς, τα τσιμεντένια και πήλινα αυγά – δεξαμενές και μια νόστιμη ελληνική κουζίνα σχεδιασμένη από το χέρι του βραβευμένου Γιάννη Μπαξεβάνη. Το highlight είναι οι σχεδιασμένες από την Λένγκα, διαδραστικές γευστικές δοκιμές τις οποίες όχι μόνο θα απολαύσει o επισκέπτης όλη τη νέα σειρά Anhydrous, αλλά θα μυρίσει πραγματικά βρεγμένη πέτρα, τσακμάκι και κερήθρα. Μια πραγματικά υπέροχη μύηση στον κόσμο του κρασιού.  

www.anhydrouswinery.com