ENG

Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

A A

Πριν από δύο εβδομάδες το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την εγγραφή 16 νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Όλα τους συνδέονται με πτυχές της λαϊκής έκφρασης και δημιουργικότητας, με κοινωνικές πρακτικές και εορταστικές εκδηλώσεις αλλά και παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας οι οποίοι προάγουν την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τέσσερα που συνδέονται με τη γαστρονομία και το κρασί:

Οι Φακές Εγκλουβής Λευκάδας. Αυτές οι ψιλές, ανοιχτόχρωμες και λεπτόφλουδες φακές θεωρούνται οι πιο νόστιμες στην Ελλάδα. Καλλιεργούνται στα 830 μέτρα υψόμετρο, σ’ ένα οροπέδιο πάνω από το χωριό Εγκλουβή που οι ντόπιοι αποκαλούν Λειβάδι ή Βουνί. Η Εύη Βουτσινά, που καταγόταν από το νησί, περιέγραψε: «Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με τις ξερολιθιές, που συγκρατούν τις αναβαθμίδες στην πλαγιά του Σταυρωτά. Τα αλωνάκια της φακής, τριγυρισμένα κι αυτά από λιθιές και τους Βόλτους, πέτρινα θολωτά κτίσματα με έναν, δύο ή τρεις χώρους - δωμάτια, και το εκκλησάκι του Αη ∆ονάτου, στη γιορτή του οποίου οι κάτοικοι της Εγκλουβής μαγειρεύουν φακή σε καζάνια για τους επισκέπτες.»

Το Μελίχλωρο/Μελίπαστο Λήμνου. Το όμορφο νησί έχει πλούσια αγροδιατροφική παράδοση, από την αρχαιότητα, ιδίως τυροκομική με του περίφημους κεχαγιάδες της (αγροτοκτηνοτρόφους). Το μελίχλωρο/μελίπαστο είναι παραδοσιακό τυρί της Λήμνου που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί. Στην αρχή το τυρί έχει μεταξένια κρεμώδη υφή, μεταξύ χλωρού και ξηρού (από όπου βγαίνει και το όνομά του) αλλά όσο η αφυδάτωση προχωρά γίνεται πιο σκληρό. (photo, Πηγή: ΥΠΠΟΑ)

Η Αγχιαλίτικη παράδοση καλλιέργειας του αμπελιού.
Η αμπελοκαλλιεργητική και οινοπαραγωγική παράδοση που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας κατά την εγκατάστασή τους στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, συνεχίζεται από τον Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου ”H ΔΗΜΗΤΡΑ”:

Γενίτσαροι και Μπούλες. Το γνωστό Αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας, στο οποίο μεταμφιεσμένοι άνδρες, ένας από τους οποίους υποδύεται και τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα), στήνουν κυκλικούς χορούς στην πόλη υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού.