ENG

Τρύγος 2022 – Αμύνταιο

A A

Ο Άγγελος Ιατρίδης, δημιουργός του Κτήματος Άλφα στο Αμύνταιο, μας μίλησε για μία ιδιαίτερη χρονιά.

«Το 2022 σίγουρα ήταν μια πιο ψυχρή χρονιά. Ξεκίνησε χωρίς πολλές βροχοπτώσεις τον χειμώνα, με μεγάλη όμως χιονοκάλυψη. Είχαμε σημάδια οψιμότητας στην έναρξη του βλαστικού κύκλου που συνεχίστηκε και στα επόμενα στάδια. Ο Μάιος πάντως ήταν πολύ καλός, ξηρός, κι έτσι τα αμπέλια ‘έτρεξαν’ αρκετά.
Το σημείο καμπής ήταν η χαλαζόπτωση του Ιουνίου, η οποία κατέστρεψε το 20 – 40% της παραγωγής, ανάλογα με την ποικιλία, στο τόξο Άγιος Παντελεήμονας – Βεγορίτιδα που έπληξε. Στην καρδιά, δηλαδή, του αμπελώνα του Αμυνταίου. Εμείς χαριτολογώντας, λέμε, ότι μας έκανε πράσινο τρύγο...
Ο Ιούλιος, στη συνέχεια, ήταν φυσιολογικός, καλός. Τον ακολούθησε όμως ο πιο βροχερός Αύγουστος που τουλάχιστον εγώ, τόσα χρόνια, έχω ζήσει στην περιοχή. Εκεί που ο μέσος όρος βροχόπτωσης συνήθως είναι 0 – 10 mm, φέτος ξεπεράσαμε τα 150 mm. Ευτυχώς βοήθησε ο Σεπτέμβριος κι έτσι η ωρίμανση και ο τρύγος εξελίχθηκαν κανονικά.»


Όσο για τα κρασιά της σοδειάς του 2022;  Θεωρεί ότι δεν θα είναι απολύτως τυπικά. Και εξηγεί: «Τα λευκά, το Sauvignon Blanc και η Μαλαγουζιά που έχουν αποζυμώσει, έχουν κομψό αρωματικό χαρακτήρα ενώ στο στόμα είναι πιο λεπτά και με λίγο πιο χαμηλό αλκοολικό τίτλο απ’ ότι συνήθως. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι ότι έχουν υψηλές οξύτητες και συγχρόνως υψηλά pH. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα σε K, προφανώς λόγω των βροχοπτώσεων. Για τα ερυθρά θα περιμένουμε.»