ENG

Βαρέλια από την Trust

A A

Η Trust, μέλος του ομίλου Tonnellerie Francois Frères, είναι η μεγαλύτερη, εκτός Γαλλίας, βαρελοποιία στην Ευρώπη.

Με ετήσια παραγωγική ικανότητα πέραν των 30.000 βαρελιών και επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής ουγγρικής δρυός.

Η εταιρεία εξάγει σε 49 χώρες και προμηθεύει περίπου σε 2.000 πελάτες τα δρύινα βαρέλια και τα υπόλοιπα δρύινα προϊόντα της, ανάμεσά τους και τα καινοτόμα προϊόντα Nutrioak τα οποία δίνουν πρόσθετη θρέψη κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.

R&D
Η έρευνα και η ανάπτυξη παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και ανάπτυξή της εταιρείας. Η δημιουργία της γκάμας των νέων καινοτόμων προϊόντων ξεκίνησε το 2006, με την υλοποίηση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βερόνας και την ομάδα Enologica Vason, μελέτης διερεύνησης της διαπερατότητας στο οξυγόνο των ξύλων από διαφορετικά δάση δρυός.

Ως το πιο καινοτόμο βαρελοποιείο, η Trust επικεντρώθηκε επίσης στην κατανόηση της συμπεριφοράς των διαφορετικής προέλευσης ουγγρικών ξύλων δρυός. Τα δύο κύρια είδη δρυός στην περιοχή των Καρπαθίων είναι τα Quercus Robur και Quercus petraea. Και τα δύο έχουν την απαραίτητη συμβολή στην παλαίωση του κρασιού, αλλά διαφορετική χημική σύσταση: περιεκτικότητα σε λιγνίτη, κυτταρίνη - ημικυτταρίνη και τανίνη. Η ακριβής γνώση της σύστασης του καθενός είναι απαραίτητη για την επιλογή της διαδικασίας καψίματος, άτμισης κλπ. του ξύλου. Έτσι, από το 2014 η εταιρεία διαθέτει ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα χημικά εργαστήρια στο οποίο πραγματοποιείται ο ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων της, ενώ οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πιστοποιημένες μελέτες για την εξέλιξη του οίνου τους. Με συσκευές GC-MS, HPLC και φασματοφωτόμετρο ατομικής προσρόφησης μπορεί να εγγυηθεί TCA Free στα  προϊόντα της και να διαχειριστεί τα ατομικά αρωματικά προφίλ τους.

Η Trust χρησιμοποιεί, επίσης, ως πρώτη ύλη δρυς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Η Γαλλική πρόταση βασίζεται σε δρυ από δάση του Allier, με δύο επιλογές: Ingenieux Blanc και Ingenieux Rouge. Όλα τα ξύλα παραμένουν τουλάχιστον 30 μήνες σε υπαίθριο χώρο, σε περιοχή της χώρας όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την παλαίωσή τους. Η ηλιοφάνεια, οι βροχοπτώσεις και η μέση θερμοκρασία είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των πρόδρομων αρωμάτων κατά το πρώτο μισό της διαδικασίας παλαίωσης.

FIVE STAR COLLECTION
Η Trust είναι η μόνη βαρελοποιία που προσφέρει ποικιλία προέλευσης δρυός και ανάμικτο κάψιμο σε ένα βαρέλι. Το βαρέλι περιέχει 5 διαφορετικά ξύλα και με βάση τη διαφορετική χημική σύσταση καθενός, συνδυάζει 5 διαφορετικά καψίματα. Αυτός ο νέος τύπος βαρελιών είναι τόσο επαναστατικός που ακόμη και οι καλύτεροι πελάτες μας στη Napa, την Τοσκάνη, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία εκπλήσσονται και το δοκιμάζουν σε κρασιά από διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών.

Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Trust ονομάζεται Head Program. Μέσω αυτού, αναζητήσαμε νέες πρώτες ύλες, οι οποίες για πρώτη φορά συνδυάζονται με τη δρυ. Αμφορέας, πορσελάνη και πολυμερή θα είναι μέρος αυτού του προγράμματος. Έχουν ήδη δημιουργηθεί τα πρώτα βαρέλια στον κόσμο με καπάκι κεφαλής από αμφορέα και πορσελάνη, τα οποία μετά από ορισμένες τεχνικές τροποποιήσεις, θα κυκλοφορήσουν το 2021.

Βαρέλια Prestige
Η σειρά βαρελιών Prestige προέρχεται από τη μακρά δέσμευση της Trust για κατανόηση της ουγγρικής βελανιδιάς. Από την αξιολόγηση των προφίλ των διαφορετικών ουγγρικών δασών και την επιλογή μιας συγκεκριμένης περιοχής προέκυψε αυτό το βαρέλι, σχεδιασμένο για να ενισχύει τις ερυθρές ποικιλίες. Η ‘υπογραφή’ του περιλαμβάνει επίγευση σκούρων φρούτων, μαλακές τανίνες, δομημένη, πλούσια αίσθηση στο στόμα και μακρύ τελείωμα. Αυτή η επιλογή λειτουργεί επίσης εξαιρετικά στο Pinotage και στο Pinot Noir.

Βαρέλια Five star
Διαδοχικές στρώσεις φρούτου και πλούσια αίσθηση στο στόμα είναι τα αποτελέσματα της χρήσης αυτού του επαναστατικού βαρελιού που συνδυάζει πέντε επίπεδα καψίματος αντιστοιχισμένα σε δρυς διαφορετικής προέλευσης.

Η επιλογή των βαρελιών για την κάθε ποικιλία σταφυλιού, βασίζεται στο ανάλογο δάσος που θα δώσει το ιδανικότερο αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας τα αρωματικά χαρακτηριστικά και τα φρουτώδη στοιχεία του κρασιού, όπως οι προτάσεις Forest selection & Export selection.

Επιστημονικά επιλεγμένη προέλευση δρυός
Η Trust σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βερόνα ανέλυσε τα διατηρούμενα επίπεδα τανινών και οξυγόνου σε περισσότερες από 50 δρυς διαφορετικής προέλευσης από όλο τον κόσμο. Αυτή η έρευνα καθοδηγεί τη σύνθεση κάθε βαρελιού Five star.

Τεχνικά οφέλη

• Εξισορροπεί το υψηλό ποσοστό αλκοόλης (<14%)
• Ενισχύει την αντίληψη της οξύτητας στα κρασιά υψηλού pH
• Υπογραμμίζει τις γεύσεις των φρούτων, την ορυκτότητα και τους χαρακτήρες που βασίζονται στο terroir

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.tcgroup.gr