ENG

Το Καρναβάλι στον κόσμο

A A

Βάλτε τη μάσκα και την πολύχρωμη στολή σας κι ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα ωραιότερα καρναβάλια του πλανήτη.

Πάτρα: Καρναβάλια και Μπουρμπούλια
Κρασοκατανύξεις με Μαυροδάφνη, σοκολατοπόλεμος, διονυσιακά γλέντια, φλερτ και χορός μέχρι τελικής πτώσης…. Αν και φέτος χωρίς τις μεγαλοπρεπείς παρελάσεις το Πατρινό Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Ξεκίνησε στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα. Ο πρώτος αποκριάτικος χορός έγινε το 1829, στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη. Οι μασκαρεμένοι, οι θρυλικές «μπούλες», είναι κάτι σαν ιεραπόστολοι του κεφιού. Λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που σημειώνεται τη δεκαετία του 1870 στην πόλη και της συμμετοχής πολλών Επτανήσιων -μόλις είχαν ενσωματωθεί στην Ελλάδα, το Καρναβάλι, ως θεσμός, εμπλουτίζεται με ευρωπαϊκά έθιμα, αρχίζει η παρέλαση των αρμάτων και οργανώνονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως τα περίφημα Μπουρμπούλια, ο χορός δηλαδή στο Δημοτικό Θέατρο, όπου οι γυναίκες ντυμένες με μαύρα ντόμινο «χορεύουν στο ταψί» τους άνδρες. Στις αρχές του 20ου αιώνα καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί. Ο σοκολατοπόλεμος ξεκίνησε αργότερα -ιστορικό είναι το σοκολατοπάρτι του 1959, με 112.000 σοκολάτες (το χώμα έγινε κακάο). Μετά τους Παγκόσμιους Πολέμους και τον Εμφύλιο, το Πατρινό Καρναβάλι ανακτά την αίγλη του. Στη δεκαετία του 1950, το Καρναβάλι γίνεται το σήμα κατατεθέν της πόλης που μεταμορφώνεται κάθε Αποκριά σε Ντίσνεϊλαντ. Συμμετέχουν ενεργά όλοι οι φορείς της Πάτρας, η Αστυνομία, η «Πατραϊκή Μαντολινάτα», ο Ορειβατικός Σύλλογος… Τέλος, το έθιμο που ανεβάζει την αδρεναλίνη, είναι το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού (ξεκίνησε το 1966 και σήμερα η φήμη του έχει φτάσει ως την Ιαπωνία).
Μην χάσετε:
Τα καλύτερα μπαλκόνια για να έχετε καλή θέα στην παρέλαση (μέσα στο πανδαιμόνιο είναι, βεβαίως, το ζουμί) της τελευταίας Κυριακής είναι στις οδούς Γούναρη και Κορίνθου.  

Βενετία: ταξίδι στον χρόνο
Ρομαντισμός, μυσταγωγία και άρωμα από αλλοτινούς χρόνους συνθέτουν το ύφος του πιο φαντασμαγορικού καρναβαλιού της Ιταλίας. Στην πόλη των δόγηδων με τα αριστοκρατικό, μεσαιωνικό χρώμα, οι δρόμοι πλημμυρίζουν από πολυτελή υφάσματα, λάμψη και μουσικές. Χρυσοποίκιλτα κοστούμια και εντυπωσιακές μάσκες συναγωνίζονται σε φαντασία τα παιδικά παραμύθια. Ξέφρενα πάρτι, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις,  ακροβατικές επιδείξεις και πυροτεχνήματα ζωντανεύουν ένα ονειρικό σκηνικό και δίνουν την καλύτερη αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο.
Μην χάσετε:
Η αγορά βενετσιάνικων μασκών από το Atelier Marega (Campo San Rocco 3046/a και S.Toma Calle Larga 2940/b).

Ρίο ντε Τζανέιρο: στο ρυθμό της σάμπα

Αναμφισβήτητα το εντυπωσιακότερο καρναβάλι στον κόσμο. Οι κάτοικοι του Ρίο και οι επισκέπτες που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη, ζουν ένα ξέφρενο πανηγύρι που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στη μουσική, το χορό και το υπερθέαμα: εντυπωσιακά κοστούμια, άρματα και λυγερόκορμες βραζιλιάνες που λικνίζονται προκλητικά στους φρενήρεις ρυθμούς της σάμπα. Την έναρξη των εορτασμών σηματοδοτεί η έξοδος της μπάντας της Ιπανέμα στους δρόμους της πόλης. Παράλληλα με τις παρελάσεις, τα μεγάλα ξενοδοχεία  διοργανώνουν διαγωνισμούς κοστουμιών και gala χορού, που προσελκύουν την αφρόκρεμα του εγχώριου και διεθνούς star-system.
Μην χάσετε:
Το πέρασμα από το δρόμο Samba Drome, όπου παρελαύνουν οι σχολές της σάμπα, αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία.

Νίκαια: ο πιο διάσημος λουλουδοπόλεμος
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο της Κυανής Ακτής κυριολεκτικά μεταμορφώνεται την περίοδο της αποκριάς, καθώς κατακλύζεται από περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες. Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του socializing, το φινετσάτο καρναβάλι της Νίκαιας φημίζεται για το λουλουδοπόλεμο, τις βραδινές «παρελάσεις φωτός» και το εντυπωσιακό του φινάλε, το κάψιμο του καρνάβαλου με χιλιάδες πυροτεχνήματα στη θάλασσα. Φέτος οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για 122η φορά και έχουν βαλκανικό χαρακτήρα, καθώς το μουσικό θέμα των παρελάσεων είναι εμπνευσμένο από τις ταινίες του Emir Kusturica.  
Μην χάσετε:
Την παρέλαση στην Promenade des Anglais, όπου τα κορίτσια ρίχνουν μιμόζες από τα λουλουδοστολισμένα άρματα.

Τρινιντάντ και Τομπάγκο: στον τροπικό του κεφιού

Μια διαφορετική πρόταση για όσους αγαπούν το καλοκαίρι, είναι το καρναβάλι στα δύο αυτά νησιά των Μικρών Αντίλλων, στην Καραϊβική. Ούτως ή άλλως, ο προορισμός είναι μαγευτικός, πόσο μάλλον την περίοδο της αποκριάς, που το κέφι απογειώνεται. Στο Τρινιντάντ οι ντόπιοι προετοιμάζονται μήνες πριν, οργανώνοντας παρελάσεις αρμάτων και διαγωνισμούς κοστουμιών. Η απίστευτη ενεργητικότητα και το αστείρευτο κέφι τους έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί το καρναβάλι τους ως το καλύτερο υπαίθριο πάρτι του πλανήτη Γη! Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο συνδυασμός των τοπικών παραδόσεων και εθίμων με αυτά της Ευρώπης, π.χ. εκτός από τις κλασικές χρωματιστές στολές θα δεις ντόπιους καλυμμένους με λάσπη ενώ θα ακούσεις μουσική καλύψο από παραδοσιακά τύμπανα κατασκευασμένα από μπαμπού.        
Μην χάσετε:
Βουτιές σε τιρκουάζ νερά και χορός σε αμμουδερές παραλίες με κοκκοφοίνικες.