ENG

Η τέχνη στα οινοποιεία - Κατώγι Αβέρωφ

12/01/2023

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, δοκιμάζουμε κρασιά και θαυμάζουμε έργα τέχνης σε οινοποιεία.
Επόμενη στάση στο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Η Μαρία Δήμου απαντά στις ερωτήσεις της Μαίρης Λαλίκου για το Wine Plus magazine.  

Πώς και πότε ξεκίνησε η σχέση του οινοποιείου με την τέχνη;
Η σχέση με την τέχνη είναι συνυφασμένη με το Κατώγι Αβέρωφ και το συνοδεύει εν τη γενέσει του. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά αφού ο ιδρυτής του οινοποιείου, Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν παθιασμένος συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, στο Μέτσοβο. Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία νεοελληνικής τέχνης στην Ελλάδα και διάγει μία απρόσκοπτη και σημαντική πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα από το 1990.

Ποια είναι τα έργα τέχνης που μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες στο Κατώγι Αβέρωφ;
Στο ξενοδοχείο φιλοξενούνται πίνακες από καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους. Το οινοποιείο και οι αμπελώνες κοσμούνται από γλυπτά και έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται έργα των: Πανιάρα, Χάρο, Ρόρρη, Σάμιο, Σπεράντζα, Γραμμένο, Γεροδήμο, Τσαλαματά, Καρατζά. Στο κανάλι μας στο YouTube και στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν ήδη τα δύο πρώτα βίντεο όπου ο Γιώργος Ρόρρης και ο Μανώλης Χάρος μιλούν για τα έργα τους στο Κατώγι Αβέρωφ. Σύντομα πρόκειται να ανέβουν και βίντεο άλλων καλλιτεχνών.

Υπάρχει πλάνο επενδύσεων και ανάπτυξης στη σχέση του οινοποιείου με την τέχνη και τον πολιτισμό?
Υπάρχει μια βαθιά και ουσιαστική επιθυμία το Κατώγι Αβέρωφ να συνοδοιπορεί με την τέχνη, η οποία θεμελιώνεται και τροφοδοτείται χάρη στην άρρηκτη σχέση με την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ. Παράλληλα με τα έργα που βρίσκονται στους χώρους του οινοποιείου και του ξενοδοχείου, το Κατώγι Αβέρωφ στηρίζει διαχρονικά με σημαντικές χορηγίες τις εκθέσεις της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ και επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού.
A A