ENG

Τρύγος 2021

A A

Ανομβρία, τρεις διαδοχικοί καύσωνες και θερμοκρασίες που παρέμεναν υψηλές ακόμη και τις βραδινές ώρες… Από τις πρώτες ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2021 είναι φανερό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών είχαν αντίχτυπο και στους αμπελώνες. Βεβαίως, οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές ανάλογα με την περιοχή και σαφώς με τη δυνατότητα (ή μη) άρδευσης.

Έτσι, ενώ στη βόρεια Ελλάδα όπου υπήρξαν ορισμένες βροχοπτώσεις διαφαίνεται ότι έχουμε μια κανονική -τουλάχιστον από άποψη- ωρίμανσης χρονιά, στα νότια και στα νησιά επικράτησε μεγάλη ξηρασία. Ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα στρεσάρισε τα αμπέλια, σε κάποιες περιπτώσεις στέγνωσε τα σταφύλια και οι υψηλές θερμοκρασίες πρωίμησαν την παραγωγή.

Παραμένοντας αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα, που πάντα το λένε τα κρασιά στις δεξαμενές, καταγράφουμε τις συζητήσεις με οινοποιούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Απόστολος Μούντριχας από το Κτήμα Αβαντίς και το Anhydrous Estate μου μίλησε καταρχάς για τη Σαντορίνη: «Στο νησί τα αμπέλια ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την έλλειψη νερού και τον καύσωνα. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου κι όσον αφορά στην ποσότητα είχαμε μια μείωση της τάξεως του 30% στο Ασύρτικο. Στις ερυθρές ποικιλίες η μείωση της παραγωγής ήταν μικρότερη, 10-15% για τη Μαντηλαριά κι ακόμη μικρότερη για το Μαυροτράγανο. Σαν σύνολο μιλάμε για 10% μείωση σε σχέση με το 2020. Όσο για την ποιότητα, υπήρξε ανομοιομορφία στο σταφύλι, είχαμε ώριμες και άγουρες ρόγες ακόμη και στο ίδιο το τσαμπί. Στις δεξαμενές όμως, όλως περιέργως, τα γλεύκη έχουν αρκετά καλή συμπεριφορά, με pH: 3-- 3.10 και ευχάριστα αρώματα. Περιμένουμε και τον τρύγο στον Πύργο, όπου και λόγω υψομέτρου (400 – 450 μ.) έχουμε ομοιόμορφη ωριμότητα.»

Και συνεχίζει με την κατάσταση στην Εύβοια: «Για τα παλιά αμπέλια, τα χωρίς νερό, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Έχασαν μέχρι και 60 - 70% της παραγωγής τους. Οπότε η αρχή του τρύγου, στις 12 Αυγούστου, ήταν αποκαρδιωτική. Προχωρώντας όμως στους αμπελώνες που έχουν τη δυνατότητα άρδευσης, με πολύ μεγάλη προσοχή στη διαχείριση του νερού, αναπληρώνοντας όσο υπολογίζαμε ότι έχαναν με τη διαπνοή λόγω καύσωνα, καταφέραμε να έχουμε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα και μία μείωση της παραγωγής της τάξης του 10%. Έχουμε τρυγήσει το Sauvignon Blanc και συνεχίζουμε με το Gewurztraminer και τη Μαλαγουζιά, η οποία, ως ευαίσθητη ποικιλία, φαίνεται πως την πλήρωσε φέτος!»