ENG

Μέγας Οίνος / Γιώργος Σκούρας

A A

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε η 30η σοδειά ενός εμβληματικού ελληνικού κρασιού. Το γνωρίζουμε μέσα από τα λόγια του δημιουργού του.

Η ετικέτα: Μέγας Οίνος

Όταν κανείς μιλάει για εμβληματικά, ελληνικά ερυθρά κρασιά, ένα από τα πρώτα που του έρχονται στο μυαλό είναι ο Μέγας Οίνος. Χαρμάνι Αγιωργίτικο + Cabernet Sauvignon, ένα υπέροχο κρασί παλαίωσης.

Ο οινοποιός
Ήταν το 1986 η χρονιά που ο οινολόγος Γιώργος Σκούρας αποφάσισε να υλοποιήσει το όραμά του και να στήσει το δικό του κτήμα. Είχαν προηγηθεί οι σπουδές οινολογίες στη Dijon και τη Reims, η εργασία σε οινοποιεία της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Στα 35 χρόνια που πέρασαν από τότε, καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα του ελληνικού κρασιού και αναδείχθηκε μέγας πρέσβης του στο εξωτερικό. Έστησε μια οινοποιητική εταιρεία με ιδιόκτητους αμπελώνες, δύο οινοποιεία και μεγάλη γκάμα αξιόλογων κρασιών. Το οινοποιείο στο Γυμνό, στην καρδιά του αμπελώνα της Νεμέας, εξυπηρετεί την παραγωγή της συγκεκριμένης ζώνης. Το καμάρι του όμως, δίκαια είναι η σούπερ εξοπλισμένη μονάδα στο Μαλανδρένι Αργολίδας, που άρχισε να λειτουργεί το 2004. Η οποία εκτός από τη λειτουργικότητα, διακρίνεται και για την υψηλού επιπέδου αισθητική της.
Επικοινωνιακός, εκφραστικός και με σαφή τακτική εξωστρέφειας, σ’ αυτά τα χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα κρασιών που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους καταναλωτές -έλληνες και ξένους- κι ένα όνομα που λειτουργεί ως δυνατό brand, εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας.

Το κρασί

Ας τον παρακολουθήσουμε να μας μιλά για την «έμπνευση» που τον οδήγησε στη δημιουργία του Μεγάλου Οίνου. «Θέλησα να κάνω ένα κρασί που να αντέχει πολύ στον χρόνο. Ένα ελληνικό κρασί από Cabernet Sauvignon, που να έχει στυλ Bordeaux, να είναι όμως περισσότερο στρογγυλό, πιο élégant. Κι έτσι γεννήθηκε ο Μέγας Οίνος, από 20% Cabernet Sauvignon και το υπόλοιπο Αγιωργίτικο. Ήταν ένα από τα πρώτα blend ξένης κι ελληνικής ποικιλίας. Η πρώτη σοδιά, του 1986, κυκλοφόρησε στην αγορά το 1988, σε 6.000 φιάλες. Ήταν και παραμένει ένα κρασί σταθμός, για μένα κι ενδεχομένως για όλη την οινική εξέλιξη έτσι όπως εξελίχτηκε στη συνέχεια με τους συναδέλφους οινολόγους-οινοποιούς.»
Στην ερώτησή ου για την ημερομηνία σταθμό στη ζωή του κρασιού απαντά: «Το 1990, η πρώτη μου παγκόσμια αναγνώριση όταν ο Μέγας Οίνος σ’ ένα διαγωνισμό στη Νέα Υόρκη (που τότε οι διαγωνισμοί ήταν πολύ λίγοι) πήρε το πρώτο βραβείο. Αυτή, λοιπόν, η επιβράβευση ήταν μια συγκινητική στιγμή που είχε και τη γλύκα της πρωτιάς.»

Προφίλ
Το Αγιωργίτικο έχει δώσει εξαίρετα κρασιά όταν χαρμανιάζεται με το Cabernet Sauvignon, όπως ο Μέγας Οίνος. Σπουδαίο ερυθρό παλαίωσης, στιβαρό, πολύπλοκο, πολυδιάστατο με μαύρες μαρμελάδες και βιολέτες να ξεπηδούν από το ποτήρι. Το στόμα ακολουθεί κατά πόδας με ώριμες τανίνες και βελούδινη υφή.

Αρμονίες – WP προτάσεις
Φυλάξτε το άφοβα 5 – 10 χρόνια. Αν πάλι δεν αντέξετε και το ανοίξετε, προνοείστε για κρεατικά στα κάρβουνα των b.b.q ή μαγειρευτά με αρκούντως πικάντικες σάλτσες. Δοκιμάστε το και στο τέλος του γεύματος μαζί με κίτρινα λιπαρά τυριά (γραβιέρα, λαδοτύρι) ή μ’ ένα πλούσιο κατσικίσιο.