ENG

3rd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Τα Ξινόμαυρα / μονοποικιλιακά

A A

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3rd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή, με τα ροζέ από 100% Ξινόμαυρο.

Ακακίες Sparkling 2021 - Κυρ Γιάννη
Εκλεκτό ροζέ αφρώδες παράγεται από Ξινόμαυρο με τη μέθοδο Cuve Close. Με ζωηρό χρώμα, όμορφες φυσαλίδες και αρωματική φρεσκάδα βατόμουρου και φράουλας. Δροσιστικό και γοητευτικό τελειώνει με τσαχπίνικα γλυκιά νότα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Αμύνταιον Rosé Sec Αφρώδης 2021 - Amyntas Wines
Η sec εκδοχή του ροζέ αφρώδους της Ένωσης του Αμυνταίου. Σοβαρό και γεμάτο με απαλό σομόν χρώμα, μύτη κόκκινων φρούτων και φυσαλλίδες που κολακεύουν τον ουρανίσκο. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Αμύνταιον Rosé Demi Sec Αφρώδης 2021 - Amyntas Wines
Ελκυστικό ροζέ αφρώδες παράγεται από Ξινόμαυρο με τη μέθοδο Cuve Close. Η σοδειά του 2021 εμφανίζεται με παλ χρώμα, όμορφες φυσαλίδες και αρωματική φρεσκάδα βατόμουρου, ντομάτας, και φράουλας. Δροσιστικό και γοητευτικό τελειώνει με τσαχπίνικα γλυκιά νότα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Αμύνταιον 2021 - Amyntas Wines
Το ήρεμο και ξηρό ροζέ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου διαθέτει χρώμα σολομού και συναρπαστικό άρωμα αγριοφράουλας, ντομάτας, ελιάς. 100% Ξινόμαυρο (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

L’Esprit Du Lac 2021 - Κυρ Γιάννη
Vieilles vignes (αμπελώνες 30+ ετών) ροζέ Ξινόμαυρο που εκμεταλλεύεται όλη την αρωματική παλέτα της ποικιλίας, με εκφραστική μύτη που ξεκινά από τα λουλούδια και φτάνει μέχρι τα κράνα και τα φραγκοστάφυλα. Εξίσου ζωντανό στόμα με πλούσιο σώμα και υπέροχο μάκρος. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Ακακίες 2021 - Κυρ Γιάννη
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι γνωστό για τα top ροζέ κρασιά του από το Αμύνταιο, όπως οι all time classic Ακακίες, με το ζωηρό χρώμα, την τυπική φρεσκάδα και το νεύρο του Ξινόμαυρου, που όμως διαθέτουν και την προσωπικότητα ενός μοντέρνου ροζέ. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Άλφα Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2021 - Κτήμα Άλφα
Παλ φόρεμα και εντυπωσιακή μύτη: αποξηραμένα φρούτα και λουλούδια μπλέκουν με κράνα σε αυτό το ροζέ από Ξινόμαυρο. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, συνδυάζει το στυλ λευκού με όγκο και δύναμη. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Eruption Rosé 2021, Noema Winery
Μια σχετικά καινούργια ετικέτα από το Αμύνταιο. Σοβαρό ροζέ Ξινόμαυρο με με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση και θελκτικές νότες βατόμουρου, φράουλας, λεμονιού στη μύτη. Το στόμα διαθέτει όγκο και αυστηρότητα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Dianthos 2021 - Boutari
Η Οινοποιία Μπουτάρη είναι master του Ξινόμαυρου και ο σοφιστικέ Δίανθος (γαρύφαλλο) το αποδεικνύει περίτρανα με τα ορυκτά και ανθώδη αρώματα, τον αυστηρό -πλην παντοδύναμο- χαρακτήρα. Από κατάλληλα –για ροζέ– αμπελοτεμάχια της Νάουσας. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Evil Eye 2021 – Nico Lazaridi
Πρώτη εμφάνιση στη 3rd Rose Grand Tasting ετοιμάζεται να κάνει η ολοκαίνουργια ροζέ ετικέτα της Nico Lazaridi. Ένα Ξινόμαυρο από αμπελώνα της Νάουσας, που ωρίμασε 5 μήνες με τις φίνες οινολάσπες του. Με παλ φόρεμα, εκφραστικό άρωμα λουλουδιών, κράνων και τη γνωστή βοτανικότητα της ποικιλίας. Στο στόμα διαθέτει κρεμώδες νεύρο και ντελικάτα αποξηραμένη επίγευση. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Χωρίς ροζέ 2021 – Αργατία
Ο Χριστόφορος Γεωργιάδης εκμεταλλεύεται την έλλειψη θειωδών (εξ’ ου το Χωρίς της ονομασίας) για να ανοίξει διάπλατα ένα παράθυρο πυκνών γλυκών μαύρων φρούτων δίπλα στα κλασικά βοτανικά αρώματα του Ξινόμαυρου. Φινετσάτο και ζουμερά γλυκόξινο, εμφανίζει λίγες ευπρόσδεκτες τανίνες στο τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Rosé 2021 - Οινοποιία Αϊδαρίνη
Ορεκτικό τριανταφυλλένιο χρώμα και έντονο κόκκινο φρούτο. Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας, την ευωδιά και το μακρύ τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Πάικο)

Ξινόμαυρο 2021 - Κτήμα Γεροβασιλείου
Ροζέ Ξινόμαυρο που εκμεταλλεύεται όλη την αρωματική παλέτα της ποικιλίας, με εκφραστική μύτη που ξεκινά από τα λουλούδια και φτάνει μέχρι τα κράνα και τα φραγκοστάφυλα. Η απίθανη οξύτητα ενισχύει το μακρύ τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Ροζέ Ξινόμαυρο 2021 - Κτήμα Αρβανιτίδη
Single Vineyard ροζέ Ξινόμαυρο που φτάνει στο τραπέζι για να μας αποπλανήσει. Εφόδιά του, το ορεκτικό χρώμα, το διακριτικό φίνο φρούτο, η τυπική φρεσκάδα του σταφυλιού, η ορυκτή αίσθηση και το εξαιρετικό μάκρος. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

1/3000 Limired Selction Xinomavro 2021 - Tsantali
Περιορισμένη παραγωγή, μόλις 3.000 φιάλες για αυτό το ροζέ Ξινόμαυρο. Πλούσιο και πιπεράτο, διαθέτει όλη τη δροσιστική οξύτητα, αλλά και τον πλούτο αρωμάτων των φρέσκων εσπεριδοειδών και των κόκκινων φρούτων. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Ροζέ Ξινόμαυρο 2021 - Κτήμα Θεόπετρα
100% Ξινόμαυρο για αυτό το αχνορόδινο ροζέ από τα Μετέωρα. Εκφραστικό άρωμα κόκκινων φρούτων στη μύτη. Το στόμα διαθέτει όγκο και αυστηρότητα. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Ξινόμαυρο 2021 – Κτήμα Ζην Ηδέως
Εκλεπτυσμένο ύφος και αρωματική ένταση που προτάσσει το άγουρο κόκκινο φρούτο και τη φρεσκάδα της οξύτητας στην επίγευση σε αυτό το ροζέ Ξινόμαυρο από την Πέλλα. (Π.Γ.Ε. Πέλλα)

Ρόζα Ροζέ Ρετσίνα 2021 - Οινοποιείο Κεχρής
Η οικογένεια Κεχρή αναβιώνει την παράδοση της ρετσίνας σε κάθε της μορφή. Εδώ επιστρατεύτηκε 100% Ξινόμαυρο για τη δημιουργία ενός ωραιότατου ζωηρόχρωμου ροζέ, με άγουρα φραγκοστάφυλα, μαστίχα και καπνός να δημιουργούν την αρωματική αντίστιξη. Ένταση στο στόμα και πικάντικο τελείωμα.(Ονομασία κατά παράδοση)