ENG

3rd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Grises ποικιλίες

A A

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3rd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Η μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ κρασιών στη Βόρεια Ελλάδα, συγκέντρωσε εκατοντάδες επισκέπτες, καταναλωτές και επαγγελματίες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της Wine Plus και γέμισαν τις τεράστιες, ευάερες και ευήλιες αίθουσες του ξενοδοχείου Makedonia Palace, δοκιμάζοντας τις 111 ετικέτες που συμμετείχαν ταξινομημένες ανάλογα με την ποικιλιακή τους σύνθεση.

Όλοι τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν συγκεντρωμένα σε μία αίθουσα, ροζέ κρασιά-εκπροσώπους των κυριότερων ροζέ ονομασιών προέλευσης, γεωγραφικών ενδείξεων, ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες και ορισμένες ετικέτες από τον διεθνή αμπελώνα. Σχολίασαν τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών κρασιών, καθώς και την εμφάνιση ετικετών από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες.

Ξεκινάμε, λοιπόν, και φέτος την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή. Ακολουθούν οι σημειώσεις μου για τα ροζέ από τις grises ποικιλίες:

Gris de Nuits 2021 - Κτήμα Τσέλεπου
Π.Γ.Ε. Αρκαδία / 13.00€
Σε υψηλό επίπεδο το blanc de gris Μοσχοφίλερο του Γιάννη Τσέλεπου. Με απαλή ροζ απόχρωση, τη σωστή ένταση του τυπικού λουλουδάτου ποικιλιακού αρώματος και τη συνήθη φρεσκάδα να εντείνεται από τη φοβερή οξύτητα.

Αμπελοτόπι Λίμνα 2021 - Κτήμα Σπυρόπουλος
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 18.00€
Το Μοσχοφίλερο αποδεικνύει τη ροζέ του στόφα στην ολοκαίνουργια ετικέτα του κτήματος, ένα single vineyard Μοσχοφίλερο από ιδιαίτερα όψιμα σταφύλια. Με μεταλλική, χαλκορόδινη απόχρωση και καθαρή ποικιλιακή μύτη που εκφράζεται με ροδόνερο, ώριμα εσπεριδοειδή ροδάκινα και πράσινα αρωματικά φυτά. Γεμάτο, με τονισμένη οξύτητα και ορεκτικό τανικό κλείσιμο. Από τον αμπελώνα Λίμνα Αρτεμισίου της οικογένειας Σπυρόπουλου φυτεμένο το 1994 σε αργιλοπηλώδη εδάφη και υψόμετρο γύρω στα 700 μέτρα.

Ωδή Πανός ροζέ - Κτήμα Σπυρόπουλος
11.70€
Η μόνη -ίσως- ροζέ εκδοχή αφρώδους Μοσχοφίλερου εμφανίζεται με απαλό χρώμα, έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, εκρηκτική οξύτητα και γαργαλιστικές φυσαλίδες. Παράγεται με μια παραλλαγή της μεθόδου charmat και παραμένει στις φίνες οινολάσπες για τουλάχιστον 6 μήνες.

La Vie En Rosé 221 - Κτήμα Παλυβού

Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 13.00€
Με κομψό σομόν φόρεμα και φρεσκάδα άγριου τριαντάφυλλου εμφανίζεται αυτό το παιχνιδιάρικο ροζέ που είναι γεμάτο λεμονάτη ζωντάνια. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελοτόπι συνεργατών τους στην Τρίπολη και με την προσωπική φροντίδα της νεαρής οινοποιού Ευαγγελίας Παλυβού μετατρέπονται σε ένα ελαφρύ, μεταξένιο, όλο φρεσκάδα κρασί.

Ίριδα Rose 2021 - Κτήμα Παπαγεωργίου

Π.Γ.Ε. Αρκαδία / 7.00€
Ελκυστικό ροζέ, με ευχάριστη οξύτητα, φρούτο και κρεμώδες τελείωμα. Τραγανό και φινετσάτο, διαθέτει εκρηκτικό άρωμα τριαντάφυλλου, λεμονανθών, λουκουμιού και ανάλαφρη αίσθηση, αντίστοιχη με αυτή που αποπνέει η εμφάνισή του.

Lexis Gris 2021 - Οινοποιείο Ζαχαριά
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 12.50€
Η κρυοεκχύλιση του Μοσχοφίλερου έδωσε ένα ροζέ με ωραίο παλ φόρεμα και εκφραστικό άρωμα λουλουδιών, άχνης ζάχαρης και ροδόνερου. Φίνο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς που το συνοδεύει από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο στόμα μας έως το σβήσιμό του.

Φιλέρι Ροζέ 2021 – Nestor Wines
Π.Γ.Ε. Τριφυλία / 8.50€
Κι ένα ελκυστικό ροζέ από την οινοποιία της Μεσσηνίας που εκμεταλλεύεται τα δώρα της ποικιλίας Φιλέρι. Μύτη με καθαρά αρώματα βατόμουρου, κερασιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ, γοητευικό και το μάκρος υπέροχο.

Μελιαστό 2021 - Κτήμα Σπυρόπουλος
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 8.50€
Κι ένα ροζέ χαρμάνι Μοσχοφίλερου / Αγιωργίτικου (90% - 10%). Με ροδίζον χρώμα και μύτη που συνδυάζει λουκούμι, ροδόνερο και καλοκαιρινά φρούτα. Στο στόμα συνδυάζει ευχάριστή οξύτητα, φινέτσα και νοστιμιά. (βιολογική καλλιέργεια)

Σημείο Στίξης Ροζέ 2021, Boutari

Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 8.00€
Το Μοσχοφίλερο συνδυάζεται με μια τζούρα Cabernet Sauvignon (5%) και το αποτέλεσμα είναι ένα ανοιχτόχρωμο, ημίξηρο ροζέ που γοητεύει με το μαρμελαδένιο άρωμα και την ελαφρότητά του.

Lenga Pink 2021, Κτήμα Αβαντίς
Ποικιλιακός οίνος / 11.00€
50% Gewürztraminer και 50% Μαυροκουντούρα (Μαντηλαριά) συνθέτουν ένα ελκυστικό ροζέ, με το πρώτο να προσφέρει έντονο χυμώδες φρούτο, τριανταφυλλένιες νότες και δροσιστική οξύτητα και το δεύτερο γευστική ισορροπία και κρεμώδες τελείωμα.

Petite Fleur 2021, Οινοποιία Παρπαρούση
Π.Γ.Ε. Αχαΐα / 11.20€
Ντελικάτο ροζέ από τη σπάνια αχαϊκή ποικιλία Σιδερίτης. Με ωραίο παλ φόρεμα και διακριτικό άρωμα λουλουδιών, κερασιών, γλυκού βύσσινο. Φινετσάτο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς που το συνοδεύει από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο στόμα μας έως το σβήσιμό του.