ENG

4th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Διάφορες ελληνικές ποικιλίες

A A

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4τη Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή, με ροζέ από διάφορες ελληνικές ποικιλίες (εκτός από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο για τις οποίες έχουμε ήδη γράψει).

Pink Sparkling Aurelia 2022 - Zoinos Winery
Αφρώδες με φινέτσα και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Βλάχικο 75%, Ντεμπίνα 20%, Μπεκιάρι 5% από τη ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο. Παράγεται σύμφωνα με τη μέθοδο Charmat, δηλαδή με τη δεύτερη ζύμωση να γίνεται σε δεξαμενή. Στο ποτήρι έχει ορεκτικό χρώμα. Ξεκινά με μετρημένη αυστηρότητα που δίνει τη θέση της στην τσαχπινιά της ευχάριστης γλύκας στο τελείωμα. Κι όλα αυτά ενώ απελευθερώνει διαδοχικά παλιρροιακά κύματα φράουλας, κόκκινου φρούτου και ζυμών. (Π.Γ.Ε. Ήπειρος)

Σείριος 2022 - Zoinos Winery
Άγουρο φραγκοστάφυλο και φράουλες μπλέκουν με την τσιχλόφουσκα σε αυτό το αχνορόδινο μοποικιλιακό ροζέ Βλάχικο από τους ορεινούς αμπελώνες της Ζίτσαw. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και γεύση δροσιστική, που δεν χάνει στιγμή το νεύρο της. Π.Γ.Ε. Ήπειρος)

Βίβλινος ροζέ 2022 - Κτήμα Βιβλία Χώρα
Φινέτσα και φρεσκάδα φραγκοστάφυλων βάζει στο ποτήρι μας αυτό το παιχνιδιάρικο ροζέ που παράγεται από την -ακόμη- μη ταυτοποιημένη ποικιλία του Παγγαίου Όρους. Γεύση γεμάτη, με λεμονάτη ζωντάνια και αυστηρότητα. Κυκλοφορεί αποκλειστικά σε φιάλες magnum (Ποικιλιακός οίνος)

Λημνιώνα Syrah 2022 - Κτήμα Θεόπετρα
Η Λημνιώνα συνδυάζεται εξαιρετικά με το Syrah (70% - 30%) στην παραγωγή αυτού του πιπεράτου ροζέ από τα Μετέωρα, που διαθέτει εκρηκτικό άρωμα ώριμης φράουλας και βατόμουρου. Γεύση μαλακιά, στρόγγυλη, αλλά συγχρόνως με ανάλαφρη αίσθηση φρεσκάδας. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Λημνία Γη 2022 - Κτήμα Χατζηγεωργίου
Ένα ροζέ από την οινοποιία της Λήμνου που εκμεταλλεύεται τα δώρα και των δύο βασικών ποικιλιών του νησιού: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 80% και Καλαμπάκι (Λημνιό) 20%. Μύτη με καθαρά αρώματα τριαντάφυλλου, βατόμουρου, κερασιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο. (Ποικιλιακός οίνος)

Βαβέλ 2022 – Ε.Ο.Σ. Σάμου
Αυγουστιάτης (60%), Φωκιανό (30%) και Λευκό Μοσχάτο (10%) από τους αμπελώνες της Σάμου επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία ενός ημίξηρου ροζέ, όλο φρεσκάδα, σκέρτσο και νοστιμιά. Φωτεινό ανοιχτό τριανταφυλλί, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στα τριαντάφυλλα και τα πετροκέρασα. Ευχάριστη οξύτητα.

Grace 2022 - Anhydrous Winery
Λαμπερό, ανοιχτόχρωμο ροζέ, στην απόχρωση του ροδάκινου από τη Σαντορίνη και τη συνοινοποίηση της βασικής ερυθρής ποικιλίας των νησιών του Αιγαίου, της Μαντηλαριάς (85%), με το αρωματικό λευκό Αηδάνι (15%). Μύτη γεμάτη αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών, ροδάκινων, βερίκοκων και pot-pourri λουλουδιών/βοτάνων. Η ζωηρή οξύτητα και η ελαφρώς τανική επίγευση με νύξεις ορυκτότητας συμβάλλουν στο θελκτικό ταμπεραμέντο του. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Μμ 2021 - Κτήμα Σιγάλα
Πολύ ιδιαίτερο αυτό το Σαντορινιό ροζέ από ισόποση συμμετοχή του Μαυροτράγανου και της Μαντηλαριάς. Με ζωηρό χρώμα φραγκοστάφυλου και άρωμα που αποκαλύπτει πετροκέρασο και βύσσινο γλυκό. Το στόμα διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και ελαφρώς τανική επίγευση που το καθιστά τέλειο συνοδό των καλοκαιρινών πιάτων. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

ΟυΣύρα 2022 - Οινοποιείο ΟυΣύρα
Μια ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση Φωκιανού, από το αιγαιοπελαγίτικο νησί της Σύρου. Δίνει ένα όμορφο ανοικτόχρωμο ροζέ, με αρωματική και γευστική φινέτσα. Στη μύτη ανοίγει μπουκέτο εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών φρούτων και στο στόμα διαθέτει όγκο σε απόλυτη ισορροπία με την οξύτητα και ευχάριστη επίγευση με πικάντικα τσιμπήματα. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Venerata Rosa 2022 - Ιδαία Οινοποιητική

Με διαφοροποιημένη ποικιλιακή σύνθεση αυτό το κρητικό ροζέ από το Βενεράτο Ηρακλείου, παράγεται από τη συνοινοποίηση ερυθρών ποικιλιών του κρητικού αμπελώνα με Μοσχάτο Σπίνας, όπως αποκαλείται το λευκό Μοσχάτο στο νησί (Λιάτικο 55%, Grenache Rouge 15%, Μοσχάτο Σπίνας 30%). Φωτεινό σομόν χρώμα και αρώματα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων. Εκφραστικό και στο στόμα, το οποίο συνδυάζει μετρημένο όγκο, μήκος, φρούτο και τραγανότητα σε ένα ευχάριστο σύνολο. (Π.Γ.Ε. Κρήτη)

Μαντηλάρι ροζέ 2022 – Κτήμα Μιχαλάκη

Η Μαντηλαριά έχει αποδείξει ότι είναι μια τέλεια ποικιλία για ροζέ, και αυτή η μονοποικιλιακή προσέγγιση από το γνωστό κτήμα της Κρήτης προσφέρει μύτη ξινών φρούτων και ευχάριστη ισορροπία. (Π.Γ.Ε. Ηράκλειο)

These Rose 2022 – Κτήμα Μιχαλάκη

Κι ένα ροζέ blend Κοτσιφαλιού με Syrah και Grenache Rouge, από τον αμπελώνα στο Παρθένι Ηρακλείου. Φινετσάτο, με εκφραστικό άρωμα που αποκαλύπτει μπουκέτο ποτ-πουρί, πετροκέρασο και φρέσκια φράουλα. (Π.Γ.Ε. Ηράκλειο)

Συνεχίζεται....